Zobacz pełną wersję : pierwsza lustrzanka
Mam problem. Chciałabym kupić lustrzankę. Dopiero zaczynam swoja przygodę z lustrzanka:) Tylko ze nie mam pojęcia jaka wybrać. Chciałabym fotografować krajobrazy, ruchome obiekty, portrety. Zastanawiam sie nad D40x, D50 lub D70. A potem zainwestować w obiektyw itp ;) Mógłby kto coś doradzić co byłoby dobre na początek? Z góry dziękuje! :)
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=30240
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=30775
I wiele innych...
Archangel
06-07-2007, 14:16
D50/70/s - TAK
d40/x - NIE
zastosuj sie do instrukcji która ci poodałem
cokolwiek zrobisz dalej nie powinno być źle
uzywane korpusy chodza po jakies 1000-1200 z nie wielkiem przbiegiem jakies 10.000
szkielko ? 18-70?+50?
edit:
no wlasnie swoja droga tematów takich byłooooo a byłoo
"co mam kupić? moge sprawdzic na google ale mi sie niechceeee"
Tak jak kolega wyzej, najlepszy wybór to D50 lub D70(s)
orion_64
06-07-2007, 16:33
przy D40(x) ta inwestycja w obiektywy będzie dość droższa niż w przypadku D50/70(s). Warto podumać, bo teraz 50/1,8D wcale nie są takie drogie(do portretu np. jak znalazł :)) nie wiem jak tam jest z wizjerem w D40 ale jeśli masz problemy ze wzrokiem to lepiej mieć AF nie tylko w formie literek na obiektywie.
Porozglądałam sie po forum i chyba zakupie Nikona D70s z obiektywem 18-70 :) Myżlę ze to będzie dobry wybór na początek. Tylko szkoda ze brak ISO 100. Ale myślę, że D70s to trafna decyzja :D
Tak, z tym obiektywem to dobry wybór i niekoniecznie na początek.
Puszka też całkiem niezła, zwłaszcza jeśli (po)lubisz obróbkę w rawach.
Paradakoksalnie wyższy model może być prostszy w obsłudze- więcej funkcji wyrzuconych na zewnatrz puszki, dwa kółka itd.
Dwa pozostałe zrobią ci za to lepsze, gotowe jpgi, odszumione i wogóle cacy.:)
D70s to dobry wybór, nie pożałujesz, a co do ISO to az takiej różnicy między 100 a 200 niema. A puszka jest naprawde dobra, sam posiadam i jestem zadowolony :D
Porozglądałam sie po forum i chyba zakupie Nikona D70s z obiektywem 18-70 :) Myżlę ze to będzie dobry wybór na początek. Tylko szkoda ze brak ISO 100. Ale myślę, że D70s to trafna decyzja :D
Zdecydowanie dobry wybór :) Możesz jeszcze pomyśleć czy nie zdecydować się od razu na Tamrona 17-50 f2,8 oczywiście, jeśli środki pozwolą.
Zdecydowanie dobry wybór :) Możesz jeszcze pomyśleć czy nie zdecydować się od razu na Tamrona 17-50 f2,8 oczywiście, jeśli środki pozwolą.
ja bym wolał kita plus stałke 50mm/1.8
Jacek B.
06-07-2007, 21:12
Ja zaczynałem od tego zestawu, potem doszedł tamron 28-75, lampa i kilka innych rzeczy, ale mimo to ciągle używam d70s + kit najczęściej. To szybki obiektyw i ostry. Tamron już z szybkością słabiej wypada. jedyne co mnie wkurza w D70s to brak synchronizacji od 1/500s z lampą. Więc jak myślisz o lampie to poczekaj, dołuż i kup D80. Kit - jak najbardziej.
pozdrawiam
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=346709#post346709
ja bym wolał kita plus stałke 50mm/1.8
Można i tak. To jest cały problem z doradzaniem. Każdy ma swoje preferencje.
Można i tak. To jest cały problem z doradzaniem. Każdy ma swoje preferencje.
dkładnie.. najlepiej to kup najpierw z kitem i pozniej sama zobaczysz czy coś ci brakuje, czy może na tym poprzestaniesz... ja na początek kupiłem kita i na nim sie uczyłem i z biegiem czasu widziałem co mi jeszcze trzeba...
Jacku B., jestes pewien co do tej synchronizacji ?:???: Wydawało mi się, że tu akurat migawka hybrydowa, przy swoich wszystkich wadach, jest lepsza.
No myślę że na początek będzie zestaw dobry:) Potem jak mi będzie czegoś brakować to zaoszczędzę i dokupię;) Dopiero będę się zagłębiać w "lustrzanym" świecie :) Wiec wszystko w swoim czasie... Narazie muszę sie do sklepu wybrać i kupić Nikona :) A potem dodatki które umilą fotografowanie :D
No myślę że na początek będzie zestaw dobry:) Potem jak mi będzie czegoś brakować to zaoszczędzę i dokupię;) Dopiero będę się zagłębiać w "lustrzanym" świecie :) Wiec wszystko w swoim czasie... Narazie muszę sie do sklepu wybrać i kupić Nikona :) A potem dodatki które umilą fotografowanie :D
jak masz faceta to wspułczuje mu.. godzinami będziesz siedziała przy aparacie i zapomnisz o nim :D
życze udanych fotek :) pozdrawiam
Osobiście polecam D 70s
co do portretów to polecam - Nikon AF 50 f/1.8D cena ok 500 zł (jak nazbieram też go kupie)
kronos28
08-07-2007, 18:11
jedyne co mnie wkurza w D70s to brak synchronizacji od 1/500s z lampą. Więc jak myślisz o lampie to poczekaj, dołuż i kup D80. Kit - jak najbardziej.
pozdrawiam
hmmm coś tu mieszacie, D80 ma synchro z lampą max do 1/250s czyli wolniej od D70s, który ma najkrótszy czas synchronizacji z lampą 1/500s a to dlatego że d70s ma hybrydową migawkę. D80 ma w pełni mechaniczną. 1/500 to jest naprawdę szybko, po kiego ci jeszcze krótszy czas ?
olushia
filozofia jest prosta - jak masz kasę na D80 to bierz go (bo nowszy aparat, więcej MP, AF wyjęty z d200, boski wizjer, no i soft aparatu nowszy itd.). Jak masz ograniczony fundusz to D70s też bardzo dobry sprzęt tylko zdziebko starszy. Zamiast kita brał bym tamrona 17-50/2.8 do obu (dopłacisz jakieś 200/300 zł w sotsunku do kita a masz jaśniejsze szkło)
Osobiście polecam D 70s
co do portretów to polecam - Nikon AF 50 f/1.8D cena ok 500 zł (jak nazbieram też go kupie)
dla ścisłości - 50mm nie jest do portretu...
kronos28
08-07-2007, 22:36
no wiesz po cropie to jest 75mm to już tak nie jest źle
no wiesz po cropie to jest 75mm to już tak nie jest źle
po cropie to nadal jest 50mm, ogniskowa się nie zmienia...
kronos28
08-07-2007, 23:07
po cropie to nadal jest 50mm, ogniskowa się nie zmienia...
??, dla analoga albo matrycy FF nie, dla matrycy DX masz crop i ogniskową mnożysz x 1.5
dobra inaczej - "powiększenie" jest takie jak w obiektywie 75mm (ekwiwalent ogniskowej 75mm),
Już się zdecydowałam co do D70s. Teraz tylko muszę go gdzieś znaleść :) Pytałam się po sklepach fotograficznych. I nie ma go i nie będzie. Nawet zamówić sie nie da, Poszukam w sklepach internetowych :)
Co do D80 to niestety nie ma tyle funduszy by go kupić. Wiem, że to dobry aparat bo już kilka razy go używałam:) ale D70s bedzie dla mnie chyba najlepszy:D
jak masz faceta to wspułczuje mu.. godzinami będziesz siedziała przy aparacie i zapomnisz o nim :D
życze udanych fotek :) pozdrawiam
Faceta nie mam :D I to jak narazie lepiej :D Jak już bede mieć aparat to chyba zapomne o bożym świecie;)
50mm w przypadku Nikona d70s = 75mm (przelicznik 1.5) Wiem że idealna portretówka to to nie jest ale z tego szkla cuda idzie uzyskać. Na początek - rewelacja.
Co do zakupu d70s, na śląsku idzie dostać w sieci Fotojoker za 2600 z ob 18-70. Jak nie mają na stanie to zamówią ok 3-4dni.
kronos28
09-07-2007, 16:40
Już się zdecydowałam co do D70s. Teraz tylko muszę go gdzieś znaleść :) Pytałam się po sklepach fotograficznych. I nie ma go i nie będzie. Nawet zamówić sie nie da, Poszukam w sklepach internetowych :)
zadzwoń do hesji może on będzie miał
fotobasia.pl ma na swojej stronie d70s
http://www.fotobasia.pl/produkt.php?id=1369
A szkiełko jakie bierzesz? Kit czy coś innego?
Kilka dni temu kupiłem tam D70s i moge szczerze polecic, na nastepny dzien masz aparat w rekach ;)
Co do zakupu d70s, na śląsku idzie dostać w sieci Fotojoker za 2600 z ob 18-70. Jak nie mają na stanie to zamówią ok 3-4dni.
Własnie bylam w FJ. Pytałam się o Nikona i Pani powiedziała mi, że już nie ma i nie bedzie. Sprowadzić się nie da. Powiedziała mi, że FJ sprowadził do Polski 600 sztuk i wszystkie poszły. Ja chyba nie mam szczęścia do zakupów :)
A szkiełko jakie bierzesz? Kit czy coś innego?
O stronka się przyda:) Dzięki. A szkieło to na poczatek 18-70 :) A potem to chyba stałkę :)
Kilka dni temu kupiłem tam D70s i moge szczerze polecic, na nastepny dzien masz aparat w rekach ;)
O to mam plusik, żeby tam kupić :)
kronos28
09-07-2007, 18:35
A potem to chyba stałkę :)
noo i fajnie :)
jak w sklepach nie będzie to może zawsze na forumowym kup/sprzedaj coś się pojawi :)
dzwoniłem w piątek FJ - C.H. Arena, ul. J.N. Jezioranskiego 1, tel 032/775-15-95 Gliwice i powiedzieli mi że na zamówienie sprowadzą mi z ob 18-70 za 2600. Czas oczekiwania 3-4 dni.
w łodzi jest jeszcze w MM cena chyba 2599... z kitem 18-70...