Zobacz pełną wersję : Nikkor 28-80/3.3-5.6 G
Marcos_Sop
06-07-2007, 12:56
Witam wszystkich forumowiczów i proszę o szybką poradę.
Mam możliwość zakupu dość tanio jednej z dwóch lustrzanek: D80 lub D40x. Są to same "body".
Odkładając jeszcze na później wybór porządnego obiektywu do któregoś z nich, zastanawiam i tu proszę o info. czy którykolwiek z nich współpracowałby z obiektywem Nikkor 28-80/3.3-5.6 G (to jest taki kito'wy model zakupiony pare lat temu razem z analogowym nikonem f75, no i taki aktualnie posiadam).
pozdr.
Jacek Wrzesińsk
06-07-2007, 19:08
Witam wszystkich forumowiczów i proszę o szybką poradę.
Mam możliwość zakupu dość tanio jednej z dwóch lustrzanek: D80 lub D40x. Są to same "body".
Odkładając jeszcze na później wybór porządnego obiektywu do któregoś z nich, zastanawiam i tu proszę o info. czy którykolwiek z nich współpracowałby z obiektywem Nikkor 28-80/3.3-5.6 G (to jest taki kito'wy model zakupiony pare lat temu razem z analogowym nikonem f75, no i taki aktualnie posiadam).
pozdr.
Ten obiektyw będzie współpracował i z d80 i z d40x,z tym że w d40x nie będziesz miał AF i trzeba będzie ostrzyć ręcznie,no i w cyfrze zakres x1.5
BugsBunny
06-07-2007, 21:52
na przeczekanie kup sobie Nikkora 18-55, tego najtańszego kita od D50/40/40x, jest całkiem niezły i ma AF-S
28-80G sprzedaj, bo do D40/40x niespecjalnie się nadaje - nie działa AF; z D80 działa, ale sam obiektyw jest ogólnie marny, znacznie gorszy niż wersja D i gorszy niż 18-55
28-80G sprzedaj
Tylko kto go kupi :/
Jak masz możliwość to weź D80, porób na tym co masz i uzbieraj na jakiś porządny obiektyw - będziesz miał bardzo dobry sprzęt do fotografii. Ja bym tak zrobił na twoim miejscu.
A jak nie masz specjalnych aspiracji to weź D40. Będziesz musiał ręcznie ostrość ustawiać, co nie jest jakoś specjalnie uciążliwe.
marcinekmm
06-07-2007, 23:29
Poszukaj używanego D70(s); można znaleść naprawdę zadbane egzemplarze. Resztę kasy dołóż i kup dobre szkło.
mam D80 i 28-80 D i nie jest to szczyt marzeń niestety bo 18-70 bije go na głowę ostrością
(i szerokim kątem oczywiście) ale nie znaczy to że nie da się zrobić nim zdjęć,
jeżeli gotówka jest kwestią czasu to kup body i pofoć trochę tym szkłem a potem kup coś lepszego.
Jeżeli jednak masz zamiar zostać na tym szkle (28-80) to na pewno nie wypali
Marcos_Sop
07-07-2007, 13:39
Wielkie dzięki wszystkim za informacje!!!!
Wezmę sobie body d80 i już zaczynam odkładać kasę na porządne szkiełko:D
Ale na razie cieszę się że ten obiektyw 28-80 (faktycznie dość marny jak to rozsądnie napisał BugsBunny, wiem z użytkowania z f75) jakoś tam "podejmie współpracę", a sam aparat nie będzię się kurzył leząc na półce.
Co do sprzedaży to już o tym myślałem, ale faktem jest że nikt tego nie kupi:)
pozdr.
Tak na dobrą sprawę, to ja nie wiem czy jest sens sprzedawać ten obiektyw. Jest marny, używany i kilkuletni, więc jeśli nawet znajdziesz nabywcę, to zapewne będzie to groszowa transakcja. Ja tam bym go zostawił w odwodzie, bo jak (odpukać) cośby się stało z twoim porządnym obiektywem to przynajmniej nie zostaniesz bez możliwości robienia zdjęć.