Zobacz pełną wersję : Biały pasek przy zdjęciach z Nikonem 80-200.
foto4deg
21-11-2021, 19:13
Mam problem z Nikonem 80-200. Podpięty do Nikona D600, na zdjęciach dziwny pasek. Ma ktoś pomysł co to?
57969
57970
Wygląda to atak jakby Twój obiektyw wpuszczał "lewe" światło albo wewnątrz pojawia się jakiś refleks świetlny z wewnętrznego odbicia.
Efekt bardzo dziwny. Czy zależy od ogniskowej?
Banderas
21-11-2021, 21:24
Chyba migawka.
To może być dobry trop. Kształt przypomina trasę jaką przebywają lamelki.
Czy efekt jest największy przy krótkich czasach?
I czy na innych obiektywach też występuje?
foto4deg
22-11-2021, 17:36
To może być dobry trop. Kształt przypomina trasę jaką przebywają lamelki.
Czy efekt jest największy przy krótkich czasach?
I czy na innych obiektywach też występuje?
Z innymi obiektywami ten problem nie występuje. Ogólnie to sytuacja jest taka, że ja sprzedałem ten obiektyw wraz z D600 i u mnie wszystko było ok. Początkowo podpowiedziałem kupcowi, aby ustawił na obiektywie przesłonę na 22 i zablokował i wtedy okazało się, że problem zniknął. No i teraz znów si.ę pojawił na niektórych zdjęciach. Nie mam pojęcia, o co chodzi, ale jak robiłem z miesiąc temu zdjęcia córce, to nie miałem takiej flary. Dość dziwne to. Nie lubię, jak ktoś coś ode mnie kupuje i na drugi dzień się okazuje, że coś jest nie tak. Oczywiście istnieje prawdopodobieństwo, że kupiec coś schrzanił (nie miał pojęcia, jak działa ustawianie przysłony na tym obiektywie i paru innych rzeczach w aparacie), ale mimo wszystko wolę, aby problem ten znalazł rozwiązanie. Poprosiłem go o zrobienie zdjęć na różnych ogniskowych i przysłonach, zobaczę, co mi podeśle.
W każdym razie, na innych obiektywach tego nie ma.
Banderas
23-11-2021, 07:10
Myślę że ten defekt związany jest jednak z migawką a nie z obiektywem. Trzeba sprawdzić
aparat na najkrótszych czasach bo wtedy to najlepiej widać.
Dokładnie tak. Im mniejsza szczelina, tym bardziej widoczny efekt.
foto4deg
23-11-2021, 13:55
Myślę że ten defekt związany jest jednak z migawką a nie z obiektywem. Trzeba sprawdzić
aparat na najkrótszych czasach bo wtedy to najlepiej widać.
Ok. Robi się tak przy dwóch obiektywach, sprawdził na obudwóch na najszerszym, ale! Ma tak tylko, jak ma wybrany tryb manualny. Na auto nic nie ma... ja nie rozumiem, o co chodzi.
- - - - kolejny post - - - - - -
Jeszcze inne pytanie. Aparat był na sprawdzeniu i czyszczeniu przed. Mam papier, że wszystko było ok. Jakie jest prawdopodobieństwo, że osoba użytkująca aparat mogła uszkodzić migawkę? Pewnie żadna?
To wygląda ma mechaniczne uszkodzenie krawędzi jednej z kurtyn. Najprawdopodobniej doszło do zamknięcia migawki w trakcie czyszczenia matrycy.
foto4deg
23-11-2021, 15:12
To wygląda ma mechaniczne uszkodzenie krawędzi jednej z kurtyn. Najprawdopodobniej doszło do zamknięcia migawki w trakcie czyszczenia matrycy.
OK. Czyli co, teraz tylko wymiana migawki? Ile może kosztować taka przyjemność?
Do D600 można kupić same kurtyny, bo często się urywają. Nie trzeba wtedy przeprogramowywać aparatu (każda migawka ma inne opóźnienie).
Używane za ok $35 od sztuki.
+ wymiana
foto4deg
23-11-2021, 15:24
Do D600 można kupić same kurtyny, bo często się urywają. Nie trzeba wtedy przeprogramowywać aparatu (każda migawka ma inne opóźnienie).
TOP67, zajmujesz się naprawą takiego sprzętu? Ten Nikon ma 130.000 zdjęć, więc chyba już leszpa jest wymiana całej migawki.
TOP67, zajmujesz się naprawą takiego sprzętu? Ten Nikon ma 130.000 zdjęć, więc chyba już leszpa jest wymiana całej migawki.
Tak. Nawet mam komplet kurtyn.