Zobacz pełną wersję : Wasze sposoby na kalibrację monitora.
Nikodemo
18-11-2021, 14:56
Czy ktoś ma sposób na skalibrowanie lub ustawienie monitora tak aby wyświetlał w miarę poprawnie kolory nie używając do tego profesjonalnego sprzętu?
Ale jak to chcesz zrobić, tak sposobem "na oko" ? :)
Wypożyczasz kalibrator za 50zł, masz soft darmowy do kalibratora, jak nie wiesz o co chodzi to na youtube tutorial i po kilku minutach gotowe.
Czy ktoś ma sposób na skalibrowanie lub ustawienie monitora tak aby wyświetlał w miarę poprawnie kolory nie używając do tego profesjonalnego sprzętu?
Mozna uzyc amatorskiego. :)
Nikodemo
18-11-2021, 19:04
Są różne ustawienia w samych monitorach. Np. w moim mogę wybrać barwę ciepłą, zimną, gra, film, itp itd. Wiem że kalibrator jest najlepszą opcją ale jeśli nie mam dostępu a inwestować na razie nie chcę czy są jakieś metody lub programy, może aplikacje na telefon oprócz tej w windowsie?
A skąd ma być wiadomo jak je ustawiać? Oczy to szalenie subiektywny narząd. Co to za monitor w ogóle?
Nikodemo
18-11-2021, 20:56
ViewSonic VX Series VX3211-4K-mhd
Zmniejszyć jaskrawość, ViewMode na Standard, w menu ColorAdjust, pozycje Color Temperature na sRGB, Color Space na RGB. Color Range na Full, Gamma na 2,2, HDR na Off. Nie tykać regulacji kontrastu ani wag RGBCMY, Hue ani Saturation. I tyle, nic więcej się nie da zrobić. Później, z przyrządem skorygować punkt bieli, zrobić profil i wsio. Tak się trzeba będzie przemęczyć do wymiany na jakiś normalny. ;)
Nikodemo
18-11-2021, 21:12
Dzięki. Wydaje mi się że ten monitor wystarczy mi w zupelnosci.
jurkarol
18-11-2021, 21:13
Z labu, który robi wydruki dostałem testowe zdjęcie. Jeśli u nich będę chciał drukować to muszę dobrać kolory monitora do zdjęcia. I już.
Autokalibracja ekranu wg softu pantone w lapku lenovo nie oddaje jednak realu
Z labu, który robi wydruki dostałem testowe zdjęcie. Jeśli u nich będę chciał drukować to muszę dobrać kolory monitora do zdjęcia. I już.
Eeeee...... że cooooo????? :D
Autokalibracja ekranu wg softu pantone w lapku lenovo nie oddaje jednak realu
A skąd będziesz wiedział że jeśli uda ci się dokładnie to ustawić czyli monitor vs wydruk na oko że kolejny wydruk będzie poprawny ?
To nie tak działa, ja postawiłem obok nowego szmelcu chińskiego skalibrowanego NEC, który dawał mi w pełni poprawne wydruki, robiąc kalibracje nowego udało mi się uzyskać efekt taki że wydruki mam poprawne, nie robiłem nic na oko, mimo że nowy monitor może mieć wiele wad w stosunku do monitora pro to jednak mam to co chcę czyli 32" 4K i ogólnie sprawdza się nawet lepiej od strony komfortu i ma mniejsze wady/defekty jak NEC.
Nikodemo
18-11-2021, 21:44
Co to za sprzęt?
Chodzi ci o monitory czy kalibrator ?
Wypożycz sobie za 50zł xrite i1 display pro i zrobisz to co potrzebujesz w pół godziny.
Nikodemo
18-11-2021, 21:53
Chodzi mi o monitor.
Miałem NEC EA275wmi, mam BenQ PD3200U.
Nikodemo
18-11-2021, 22:12
Duża różnica po kalibracji w odwzorowaniu kolorów?
jurkarol
18-11-2021, 22:37
Na razie ustawienia na oko mi starcza, wiem że tam mają automat korekcji, więc prosić żeby bez korekty robili i wtedy jest tak jak ustawie, oczywiście plus minus ale wystarczy
Żeby nie tworzyć nowego wątku zapytam tutaj. Mam monitor NEC MultiSync EA 244WMi i chciałbym go skalibrować. Czy zakupić kalibrator NEC Spectra Sensor Pro (MDSVSENSOR3) oraz oprogramowanie Spectra View II, czy raczej kalibrator X-Rite Display Pro i to samo oprogramowanie ?.
Kalibrator NEC MDSVSENSOR3 działa tylko z oprogramowaniem NEC, więc bardziej uniwersalny będzie I1 D3. SpectraView II oczywiście potrzebny w każdym przypadku.
Jaka jest pełna nazwa tego kalibratora "I1D3" ?.
Występuje pod kilkoma nazwami: I1 Display Pro, I1 Display Pro Plus, ColorChecker Display Plus
Mam jeszcze taką wątpliwość odnośnie oprogramowania Spectra View II. Na stronie producenta tego oprogramowania NEC/SHARP w dziale zgodność/modele nie ma mojego modelu monitora. Z tej serii wymienione są tylko: EA 244UHD-BK oraz EA 244 UHD BK-R. Czy to znaczy, że do modelu EA 244WMi się nie nadaje?.
Działa, sprawdzone. Może być jednak problem jeśli na karcie nie działa DDC/CI. Warto aby była dedykowana, nie "pokładówka".
Chodzi o kartę graficzną ?.
Jak najbardziej. Przecież nie dźwiękową. :)
A jak to mam sprawdzić. Mam NVIDIA ASUS GeFORCE GTX 1050TI Phoenix.
Na dedykowanych z reguły działa.
A co oznacza w opisie kalibratora NEC takie stwierdzenie: Z wybranymi monitorami działa w trybie Kalibracji Autonomicznej. ?
Nie dotyczy serii EA a niektórych modeli serii PA. Podłącza się wówczas wprost do monitora i kalibracja jest wywoływana przez soft monitora, bez udziału komputera.
Zapomniałem dodać, że mam dwie karty graficzne w PC tzn. jedną zintegrowaną z procesorem Ryzen 3 2200G i drugą ,do której mam podłączony monitor przez displayport. Czy w takim przypadku kalibracja monitora jest możliwa?.
sokolnik
17-12-2022, 01:25
Żeby nie tworzyć nowego wątku zapytam tutaj. Mam monitor NEC MultiSync EA 244WMi i chciałbym go skalibrować. Czy zakupić kalibrator NEC Spectra Sensor Pro (MDSVSENSOR3) oraz oprogramowanie Spectra View II, czy raczej kalibrator X-Rite Display Pro i to samo oprogramowanie ?.
też mam ten monitor. Mam go od nowości od 2014 r. Od 2óch lat jest monitorem nr 2 na co dzień oraz jedynym do obróbki foto :) też się zastanawiam czy by nie skalibrować :D ? Daj znać jak efekty po kalibracji.
Są jakieś wypożyczalnie kalibratorów? Coś prostego i dobrego by nie trzeba było się bawić z tym kalibratorem za długo?
Coś prostego i dobrego by nie trzeba było się bawić z tym kalibratorem za długo?
Nie prostego a właściwego. Komplet potrzebny do tego monitora do Spectraview II + I1 D3.
https://monitory.mastiff.pl/kalibracja/wypozyczenia.html
sokolnik
19-12-2022, 01:27
Nie prostego a właściwego. Komplet potrzebny do tego monitora do Spectraview II + I1 D3.
https://monitory.mastiff.pl/kalibracja/wypozyczenia.html
czyli co dokładnie? :D
Ten: https://monitory.mastiff.pl/wypozyczenie-kalibrator-eye-one-display-pro.html
Lub ten: https://monitory.mastiff.pl/wypozyczenie-kalibrator-nec-mdsvsensor3.html
Oraz licencja: https://monitory.mastiff.pl/nec-spectraview-ii.html
No i jakaś wiedza jak z tego zrobić użytek. ;)