PDA

Zobacz pełną wersję : [ ... Smartfon ] Jaki telefon do zdjęć?

spiritus
14-11-2021, 13:11
Nie zawsze człowiek ma aparat przy sobie i trzeba się ratować. Jako, że moja G6 już wyslużona to padła decyzja nad wyborem nowego telefonu. Co polecacie?
Żadne iphony tylko android.
Budżet tak 1500-2000.

ksh
14-11-2021, 14:27
Żeby ułatwić dalszą dyskusje napisz jakie marki fonów wchodzą w grę bo dam ci linki, a napiszesz ze tylko samsung lub coś w tym stylu :)

markB
14-11-2021, 14:45
Samsung Galaxy A52 5G. Był za 1900 zł, ale teraz chyba nieco droższy (inflacja).

ksh
14-11-2021, 14:56
Nie inflacja tylko okres black frajerowy czyli trzeba czekać na promocje albo normalne ceny bo A52 bywał normalnie po 1400zł.

A52s https://telefony.shop/produkt/samsung-galaxy-a52s-5g-sm-a528-6-128gb-czarny/
bywa w innych sklepach za ~1600zł

No i kwestia czy Xiaomi, POCO lub Realme wchodzi w grę ?

moshica
14-11-2021, 14:59
Ja kupiłem Moto G8 Power, wgrałem apkę Google Camera, która jest domyślną apką do robienia zdjęć w telefonach Google Pixel i mam "prawie" jakość jak w modelu, który słynie z tego że jest bardzo dobry do zdjęć.
Koszt 700zł, czyli żaden a zadowolenie znaczne. Nie potrzeba przepłacać.
Już po zrobieniu kilku zdjęć rok temu widziałem gdzie jest potencjał a gdzie wąskie gardło w dzisiejszych telefonach.
Całą robotę robi odpowiedni soft a robi to doskonale.

ksh
14-11-2021, 15:03
Ja testowałem gcam i szału nie robi jeśli appka oryginalna jest dobra, a na słabych kamerkach właściwie robi szybką korektę żeby wyglądało lepiej ale degraduje mocno detal.

moshica
14-11-2021, 15:16
Robiłem dokładnie te porównania Moto G8 z Google Pixel 3, w miejscach domowych o kiepskiej jasności, celowo aby zobaczyć odszumianie. Wszystko na Auto, bez kombinowania i utrudniania sobie.
Różnice wręcz subtelne, w krajobrazie jakość jak z dawnych aparatów hybdrydowych, dlatego sam przestałem nosić aparat.
Biorąc pod uwagę cenę tego modelu do 2-3 krotnie droższych, pozostawiam bez komentarza. No i czysty Android z wieloma aktualizacjami na bieżąco.

MR
14-11-2021, 15:23
Miałem taki sam dylemat i ja zdecydowałem się na p30 pro z 8 gb ramu. Półroczny egzemplarz kupiłem za 1,8k - jestem bardzo zadowolony. Zdjęcia w rawach na dużo pozwalają, świetny tryb nocny. Lightroom radzi sobie bardzo dobrze ze zdjęciami (z lenistwa większość zdjęć teraz obrabiam na telefonie)

moshica
14-11-2021, 15:27
Soft Gcam też ma tryb nocny, bardzo przydatny, nawet fotografując z ręki jesteśmy w stanie zrobić nieporuszone zdjęcia.

Tomekk
14-11-2021, 15:37
Miałem G9 Play a teraz Samsunga S20 FE, jakość zdjęć z Samsunga dla mnie zdecydowanie lepsza.

moshica
14-11-2021, 15:40
Miałem G9 Play a teraz Samsunga S20 FE, jakość zdjęć z Samsunga dla mnie zdecydowanie lepsza.

Ale wgrałeś Gcam na G9 ? Bo różnica na sofcie producenta a Gcam jest kolosalna, zarówno w odszumianiu, korekcji barw, itd.

ksh
14-11-2021, 15:41
Soft Gcam też ma tryb nocny, bardzo przydatny, nawet fotografując z ręki jesteśmy w stanie zrobić nieporuszone zdjęcia.

Tak jak napisałem, jeśli w fonie nie ma dobrej aplikacji to Gcam robi robotę, jak jest dobra apka to Gcam nic nie wnosi, używałem wcześniej na innych fonach bo bardzo dobrą kamerkę miały ale appka tragiczna, jednak znalazłem inną appke darmową zamiast Gcam, a teraz na nowym Gcam daje to samo w jakości co domyślna ale ma ograniczenia funkcjonalne, więc nie ma sensu jej używać.

Tomekk
14-11-2021, 15:42
Ale wgrałeś Gcam na G9 ? Bo różnica na sofcie producenta a Gcam jest kolosalna, zarówno w odszumianiu, korekcji barw, itd.

Nie, ja to się średnio na telefonach znam, napisałem o moich odczuciach po wyjęciu z pudełka i użytkowania bez jakichkolwiek modyfikacji...

moshica
14-11-2021, 15:50
Nie, ja to się średnio na telefonach znam, napisałem o moich odczuciach po wyjęciu z pudełka i użytkowania beżzjakichkolwiek modyfikacji...

Ja też potwierdzam, że jakość standardowo z serii G8/G9 jest kiepska, ale jak załadujesz Gcam i zrobisz kilka zdjęć w różnych warunkach, czyli wewnątrz, w trybie nocnym, lub fotografując krajobraz przy różnych warunkach oświetleniowych, to widzisz różnicę jak pomiędzy RAW z lustra a ze starego kompaktu z jpg. Serio, tak właśnie jest. Sam myślałem, że przecież optyka też musi degradować zdjęcie w RAW/jpg i dopóki tego sam nie sprawdziłem to się końcowo zdziwiłem.
Wąskim gardłem nie jest optyka w wielu przypadkach, tylko soft który "wypluwa" wynik w postaci dobrego lub złego zdjęcia jakościowo.

90s
14-11-2021, 15:58
Znacie jakieś apki lub telefony co zapisują w DNG albo TIFF?
Ja od lat korzystam z 645 PRO mkIII
https://theappwhisperer.com/2012/07/645-pro-tutorial-how-to-use-this-very-popular-iphone-photography-app/

Zapisuje zdjęcia w formacie TIFF lub jpg. mamy też ręcznę nastawy dla ekspozycji, AF i balansu bieli.
Jest to jak narazie najbardziej rozbudowana apka foto jaką spotkałem. Niestety tylko na iOSa

MR
14-11-2021, 16:47

Jestem przewrażliwiony i unikam instalowania appek poza sklepem Google.

Aha, i dodam, że w p30 pro za 100 czy 200 zł można wieniec baterie w serwisie producenta.

ksh
14-11-2021, 17:01
Znacie jakieś apki lub telefony co zapisują w DNG albo TIFF?
Ja od lat korzystam z 645 PRO mkIII
https://theappwhisperer.com/2012/07/645-pro-tutorial-how-to-use-this-very-popular-iphone-photography-app/

Zapisuje zdjęcia w formacie TIFF lub jpg. mamy też ręcznę nastawy dla ekspozycji, AF i balansu bieli.
Jest to jak narazie najbardziej rozbudowana apka foto jaką spotkałem. Niestety tylko na iOSa

Ale od dawna normalne appki do kamerki mają wiele funkcji, typowe to EV, WB, ISO, przysłona, czas ekspozycji itd, w bardziej zaawansowanych wybór AF-S czy AF-C, wielkości punktu śledzenia, typ pomiaru punktowy, strefowy czy matrycowy/cały kadr, do tego sporo bajerów "twórczych" do video i foto, wielokrotna ekspozycja do efektów, do tryby nocnego do astro, panorama ale i składanie dużego formatu z wielu zdjęć, kwestia video to już mega bajery bo nie tylko poklatkowe czy slow motion ale i wielokrotna ekspozycja albo efekty jakie powodują opad szczeki u zawodowych video efekciarzy :)

- - - - kolejny post - - - - - -

Jestem przewrażliwiony i unikam instalowania appek poza sklepem Google.Też tak miałem ale akurat Gcam ściągasz ze strony całego projektu gdzie jest bezpiecznie.
Przykładowo tu https://www.celsoazevedo.com/files/android/google-camera/

RomanZWrocławia
14-11-2021, 17:37
Jestem bardzo zadowolony z aparatu w leciwym Google Pixel Pro 2 XL. Jeśli w wyższych modelach jest lepiej to kupowałbym w ciemno. Robi rawy jeśli chcesz się bawić w obróbkę. I też ogromnie doceniam system operacyjny bez śmieci których sam nie zainstaluję.

spiritus
14-11-2021, 18:13
Jestem generalnie otwarty na każdą markę... ważne aby miało google play. Coś podobno kiedyś podsłuchiwało (tak wiem wszystko podslu****e xD) i sie GP wycofał z tych telefonów... nie wiem o co chodziło.

jurkarol
14-11-2021, 19:02
Huaweie mate 20 lite czy pro czy coś takiego miałem i robi w Raw. Da się nieźle obrobić, jpg się nie umywa

spiritus
14-11-2021, 19:05
A takie coś?
https://www.x-kom.pl/p/631963-smartfon-telefon-oneplus-8-5g-8-128gb-interstellar-glow-90hz.html

ksh
14-11-2021, 20:22
OnePlus w tym przedziale cenowym nie jest rewelacyjny do foto.

Zerknij na Redmi Note 10 Pro (https://www.goboo.com/goods/117785.142997?nfl=142997_1_ES_404) nadal w cenie ~1070zł ( gwarancja i szybka dostawa ) !!
Realme GT (https://www.euro.com.pl/telefony-komorkowe/realme-smartfon-realme-gt-8-128gb-dashing-blue.bhtml) ale tu cena nie zachwyca bo promocje bywają po 1500zł

Kolekcjoner
14-11-2021, 20:31
A jak to jest aktualnie w Huawei? Czy normalnie usługi googla tam działają? Chodzi mi konkretnie o P30 - bo też o nim myślę żeby zrobić prezent dla małżonki ;) ale musi działać wszystko, bo bardzo dużo korzysta z różnych aplikacji....

ksh
14-11-2021, 20:42
P30 działa normalnie ale cena jak za tak wiekowy model jest średnio opłacalne.

sabur
14-11-2021, 21:00
Mam p30 pro i działa świetnie, bardzoooo dobre zdjęcia jednak teraz po 3 latach od premiery to tak średnio z zakupem innego niż używanego egzemplarza.

Telefon ma wiele zalet, ciągle działa bardzo płynnie, bateria ciężko do zajechania jednego dnia a nawet dostanie końcem roku jeszcze jedna duża aktualizacje.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

MR
14-11-2021, 21:05
A jak to jest aktualnie w Huawei? Czy normalnie usługi googla tam działają? Chodzi mi konkretnie o P30 - bo też o nim myślę żeby zrobić prezent dla małżonki ;) ale musi działać wszystko, bo bardzo dużo korzysta z różnych aplikacji....

Google działają normalnie i tak będzie.

W rodzinie mamy w p30 pro i te telefony są poprostu świetne wg mnie.

90s
14-11-2021, 21:58
Ale od dawna normalne appki do kamerki mają wiele funkcji, typowe to EV, WB, ISO, przysłona, czas ekspozycji itd, w bardziej zaawansowanych wybór AF-S czy AF-C, wielkości punktu śledzenia, typ pomiaru punktowy, strefowy czy matrycowy/cały kadr, do tego sporo bajerów "twórczych" do video i foto, wielokrotna ekspozycja do efektów, do tryby nocnego do astro, panorama ale i składanie dużego formatu z wielu zdjęć, kwestia video to już mega bajery bo nie tylko poklatkowe czy slow motion ale i wielokrotna ekspozycja albo efekty jakie powodują opad szczeki u zawodowych video efekciarzy :)

Też tak miałem ale akurat Gcam ściągasz ze strony całego projektu gdzie jest bezpiecznie.
Przykładowo tu https://www.celsoazevedo.com/files/android/google-camera/

A zapisują w DNG albo TIFF? czy to tylko wykastrowane jpg?

ksh
14-11-2021, 22:04
Tak zapisują w RAW bo nawet widzę opcję pytanie "konwertować na jpg przed udostępnieniem?" :)

ProCam X ma sporo rzeczy poza tymi w/w jako standard sa też przykładowo focus peaking, zebra, histogram, opcje redukcji szumu, ochrona przepalenia...

Czy te pliki nazywane w fonie jako RAW są pełnoprawnymi plikami DNG to wątpię ale nie wgryzałem się w temat i napiszę uczciwie że z tego nie korzystałem, teraz włączyłem w nowym fonie i zobaczę co to potrafi.

90s
14-11-2021, 22:10
Kiedyś była jakaś Nokia co miała DNG i o niczym poza nią nie słyszałem:). Ile taki plik u Ciebie waży bez kompresji, to DNG czy TIFF?

czupacabra
14-11-2021, 22:21
Zobacz camerapixel . Ma tiffy, dng

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

czupacabra
14-11-2021, 22:24
Camerapixels pro

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

cz4rnuch
14-11-2021, 22:31
Kiedyś była jakaś Nokia co miała DNG i o niczym poza nią nie słyszałem:)...Wbrew pozorom takich smarkfonów trochę jest na rynku. LGki różniaste, xperie, huawei'e itd. Mają dng i sporo manualnych ustawień, może poza ustawieniami przysłony, ale to raczej normalne skoro smartfony generalnie nie mają zmiennej przysłony (poza kilkoma Samsungami). Po prostu trzeba szukać tych modeli, które producent określa jako fotograficzne i sprawdzić czy taka opcja jest dostępna.

ksh
14-11-2021, 22:45
Troszkę dziwnie do tego podchodzisz bo od dawna nie tak to działa że producent sprzętu coś tam sobie chce udostępnić lub zablokować, kwestia czy jest oprogramowanie, które wyciśnie ze sprzętu wszystko co potrzeba i tu pojawia się Gcam, oczywiście jeśli sprzęt jakiś budżetowy z chin albo stary to soft nic tam nie wygrzebie ciekawego.

Teraz pomyślnym co by się działo jakby system w Zetkach czy innych aparatkach był otwarty :)

90s
14-11-2021, 23:02
Nie śledzę rynku bo jestem niewolnikiem dwóch aplikacji, stąd pytam.
Sprawdzę te apke czupacabra.

Ligo
15-11-2021, 02:58
Jak dla mnie, Asus wystarczy.

Test OKD.
Zrobione jednocześnie - wszystko auto. Krzywe, ale nie tykane:

Asus 5Z.
https://i.imgur.com/MUYMYsl.jpg

Iphone 11.
https://i.imgur.com/oaPqZLW.jpg

Keszelski
15-11-2021, 09:39
Zerknij na Redmi Note 10 Pro (https://www.goboo.com/goods/117785.142997?nfl=142997_1_ES_404) nadal w cenie ~1070zł ( gwarancja i szybka dostawa ) !!

koesh Jak jest z obowiązywaniem gwarancji na terenie Pl z tego źródła dostawy, który podałeś? Reklamacja, naprawa gwarancyjna gdzie mają być realizowane - w Pl czy trzeba gdzies odsyłać za granicę?

ksh
15-11-2021, 11:10
koesh Jak jest z obowiązywaniem gwarancji na terenie Pl z tego źródła dostawy, który podałeś? Reklamacja, naprawa gwarancyjna gdzie mają być realizowane - w Pl czy trzeba gdzies odsyłać za granicę?

To jest oficjalny sklep Xiaomi, gwarancja realizowana lokalnie u nas, sklep znany od dłuższego czasu, nie jest to jakaś firma krzak, jedynie nie wiem jak kwestia faktur jeśli to kogoś interesuje.

Keszelski
15-11-2021, 11:28
koesh To jeszcze pytanie czy ten redmi note 10Pro ma działający czujnik zbliżeniowy tj. czy wygasza się ekran po zbliżeniu do ucha? Na stronie mgsm.pl 10Pro ma bardzo mieszane opinie - dużo opinii negatywnych i narzekań, m.in. na źle działający (czy wręcz nie działający) czujnik.

ksh
15-11-2021, 12:36
Działa normalnie, tez miałem stres czytając te opinie żeby nie robić zwrotu ale jak poczytasz dyskusje o fonie to chyba ten czujnik był problemem programowym, który rozwiązali.

Kolekcjoner
15-11-2021, 16:51
Google działają normalnie i tak będzie.

W rodzinie mamy w p30 pro i te telefony są poprostu świetne wg mnie.
Dzięki, a są nadal wspierane/aktualizowane?

Mam p30 pro i działa świetnie, bardzoooo dobre zdjęcia jednak teraz po 3 latach od premiery to tak średnio z zakupem innego niż używanego egzemplarza.

Telefon ma wiele zalet, ciągle działa bardzo płynnie, bateria ciężko do zajechania jednego dnia a nawet dostanie końcem roku jeszcze jedna duża aktualizacje.

Dzięki za opinię.

P30 działa normalnie ale cena jak za tak wiekowy model jest średnio opłacalne.
No dobra a co teraz ma porównywalne (lub lepsze możliwości) foto filmowe? Może jest jakiś następca? Szukam dla mojej szanownej małżonki i też nie chcę żeby to była jakaś egzotyczna firma, na żadnych supernowościach jej nie zależy. Raczej na tym żeby solidnie działało. O tym Huawei słyszałem same superlatywy, miałem też możliwość trochę poużywać.

matbe
15-11-2021, 17:09
Samsung a52 robi fajne ostre zdjecia.

ksh
15-11-2021, 17:56
No dobra a co teraz ma porównywalne (lub lepsze możliwości) foto filmowe? Może jest jakiś następca? Szukam dla mojej szanownej małżonki i też nie chcę żeby to była jakaś egzotyczna firma, na żadnych supernowościach jej nie zależy. Raczej na tym żeby solidnie działało. O tym Huawei słyszałem same superlatywy, miałem też możliwość trochę poużywać.
Bez przesady nie przechodźmy w skrajności, nikt tu raczej nie poleca jakiś chińczyków przypadkowych.
Jeśli kupujemy fona to specyfikacja, wygląd, użyte materiały i czy jest wsparcie, gwarancja normalna w Polsce.
Xiaomi i ich fony pod nazwami Mi, Redmi, POCO to nie są jakieś dziwne chińskie elektro śmiecie, ja do nich długo podchodziłem z dystansem ale obecnie chyba nie ma alternatywy.

Samsung A52s miałem w ręce, testowałem foto, polecam ale nic innego z niższej półki Samsunga, tej klasy fony od Xiaomi są sporo tańsze.

Co do Huawei to jakby seria P40 i nowsza miała wsparcie google to byłaby rewelacja trudna do pokonania przez konkurencje.
P30 ma wsparcie i ma nawet jakieś aktualizacje bo to ich ostatni sprzęt, który ma certyfikat google, wiec starają się ile mogą :) ale cena jest bardzo zawyżona, przecież można kupić Samsungi dobre.
Jeszcze odnośnie Samsunga, jakieś tam wcześniejsze flagowce można kupić w okolicach 2000zł.

Kobietom polecam ostatnio Xiaomi Redmi Note 10s i są mega zadowolone ze względu na wygląd, lekkie zgrabne, dobra specyfikacja, cena 700-800zł !!

Pawel92
15-11-2021, 18:43

Przesiadałem się z P30 na S21 Ultra i obecnie na iP13 Pro. Kupowałem je wyłącznie z uwagi na funkcje foto/wideo. Ten ostatni ma dla mnie najlepsze wideo z nich trzech. Dorzucili ostatnio ProRes, tyle że trzeba mieć minimum 256GB pamięci. Na temat ceny nie piszę. Przyklejam go do DJI OM5 i jest całkiem dobrze. Nie perfekcyjnie, ale dobrze :mrgreen:. Polecam.

Kolekcjoner
15-11-2021, 19:41
Bez przesady nie przechodźmy w skrajności, nikt tu raczej nie poleca jakiś chińczyków przypadkowych.
Oczywiście że nie chodzi o skrajności. Natomiast jest na rynku sporo firm, które trudno mi zidentyfikować, a mają ciekawe telefony np. Realme albo Oppo. Te mógłbym mieć na niezłych warunkach ale zastanawiam się czy foto/video będzie w nich OK.

Ark
15-11-2021, 19:48
…Xiaomi Redmi Note 10s i są mega zadowolone ze względu na wygląd, lekkie zgrabne, dobra specyfikacja, cena 700-800zł !!

Xiaomi ma swoje zalety, ale „lekkie i zgrabne”? [emoji6]
Przecież to są ciężkie +/- 200 g patelnie, które ciężko zmieścić w kieszeni spodni. Oczywiście rozumiem, że nie każdemu to przeszkadza, ale przed zakupem proponuję udać się do sklepu i sprawdzić, bo jeżeli ktoś z Was ma małe dłonie to ciężko będzie mu obsługiwać telefon jedną ręką.
Mi przeszkadzało. I jeszcze kwestia wideo - jeżeli dla kogoś z Was jest to równie ważne jak zdjęcia to tutaj Xiaomi i Realme ma dużo do poprawy.

ksh
15-11-2021, 20:00
Ale ale... trzymajmy się może faktów, fon 6.4" i ma wymiary 160.46 x 74.50 x 8.29mm i wagę 179g, Note 10s i to jest bardzo zgrabny i lekki fon, nie wiem czy znajdziesz coś podobnego o tej wielkości ekranu, Note 10 Pro jest ciut większy i cięższy.

I jeszcze kwestia wideo - jeżeli dla kogoś z Was jest to równie ważne jak zdjęcia to tutaj Xiaomi i Realme ma dużo do poprawy.Pokaż coś konkurencyjnego lepszego, nie znajdziesz niestety, pamiętaj też że można wykorzystywać różne aplikacje odnośnie video i foto, a porównania zazwyczaj są robione na domyślnych.

Oczywiście że nie chodzi o skrajności. Natomiast jest na rynku sporo firm, które trudno mi zidentyfikować, a mają ciekawe telefony np. Realme albo Oppo. Te mógłbym mieć na niezłych warunkach ale zastanawiam się czy foto/video będzie w nich OK.

Oppo nie znam, Realme zastanawiałem się nad modelem 7 Pro i 8 Pro ale jednak wygrał w porównaniu i naocznym porównaniu Note 10 Pro.

matbe
15-11-2021, 20:10
Samsung a52 robi fajne ostre zdjecia.Sorry. A42 5g.
Spoko amoled, bateria, no i aparaty.

Ark
15-11-2021, 20:43
Pokaż coś konkurencyjnego lepszego, nie znajdziesz niestety, pamiętaj też że można wykorzystywać różne aplikacje odnośnie video i foto, a porównania zazwyczaj są robione na domyślnych.

Nie neguję Twoich propozycji. Po prostu zwracam uwagę na parametry, które mogą wydawać się mało istotne, a później przeszkadzają. Tak jak w moim przypadku.

Trzeba też mieć na uwadze, że wspomnianego GCam’a nie da się zainstalować w pełnej funkcjonalności na każdym urządzeniu. Tu najlepiej sprawdzają się telefony z tzw. czystym Androidem, np seria Android One od Motoroli.

Mam Motorolę One Vision, Realme 7 Pro i Xiaomi Redmi 10 Pro. Niestety z Xiaomi jest największe „problem” - czujnik zbliżeniowy działa jak chce, a i powiadomienia bywają loteryjne. One Vision - tutaj największą wadą jest bateria i słaby ekran, którego proporcje mi osobiście nie przeszkadzają, bo mam raczej małe dłonie i w miarę dobrze mi leży, a kolor brązowy dodaje całości uroku [emoji6] Realme 7 Pro - w moim odczuciu to najlepszy stosunek jakość/cena.
Żona, córka i mama są zadowolone z tych telefonów, bo teraz one ich używają.
Ja zdecydowałem się na telefon mniejszy, ale z innej półki cenowej i też jestem zadowolony [emoji6]

cz4rnuch
15-11-2021, 21:11
Xiaomi ma swoje zalety, ale „lekkie i zgrabne”? [emoji6]...No nie jest, ale co teraz jest lekkie i zgrabne? Jedynie apple robi jeszcze w miarę kompaktowe porządne fony. No i ostatnio jeszcze asus ze swoim zenfonem 8. A reszta to już tablety z funkcją zdzwonienia.

ksh
15-11-2021, 21:30
hmm..

xiaomi 6,4" 160.46 x 74.50 x 8.29 waga 179g 899zł
iphone 6.1" 146.70 x 71.50 x 7.65 waga 173g 4999zł

czujnik zbliżeniowy działa jak chce, a i powiadomienia bywają loteryjne.
Czytałem o tym, masz to od nowości czy pojawiło się potem, u mnie działa ok.

Realme 7 Pro - w moim odczuciu to najlepszy stosunek jakość/cena.
Brałem go pod uwagę ale ma swoje wady jak np gorsza kamerka i z wyglądu taki prawdziwy chińczyk.

bogdi64
15-11-2021, 21:33
Realme 7 Pro też brałem pod uwagę, padło na POCO, ma dla mnie najważniejszą cechę - diodę powiadomień, a aparat dla moich potrzeb przyzwoity

cz4rnuch
15-11-2021, 21:48
hmm...Małe i zgrabne a ty znowu o cenach :) Apple robi choćby mini i se, asus ma dość małego jak na dzisiejsze standardy flagowca. Zrozum, że są też tacy którzy nie przeliczają wszystkiego na złotówko-opłacalność a przynajmniej nie dla wszystkich jest to najważniejsza cecha. Ja mam małe dłonie i dla mnie choćby siaomi robiło najtańsze i najbardziej upakowane technologią sprzęty, po części tak nawet jest, to i tak o ile znajdą się producenci, którzy zrobią coś mniejszego niż te paletki to będzie to dla mnie opcja godna rozważenia. Dla mnie ma to być w miarę wygodne przy obsłudze jedną dłonią a duże telefony wygodne nie są i nie chcę mi się z tym męczyć tylko dlatego, że jest tam wsadzony jakiś lepsiejszy procek, którego mocy i tak nie wykorzystuję.

ksh
15-11-2021, 21:56
Ale po co ty wciskasz do tematu jakieś miniaturki fonów, ktoś pytał o to ? To jest całkiem inny wątek ale widzę dla ciebie argument żeby udowadniać wyższość ajfona ? :)
Wiesz że przez ostatnie lata fony to praktycznie sam ekran i dawniej małe poniżej 6" fony były większe i cięższe jak obecne 6,7", wtedy ajfon albo Samsung to było hoho, zwłaszcza że oferowały świetne ekrany, stabilne i płynnie działające, a teraz jakieś tam chińskie Realme otwiera się w Polsce i produkuje za tysiaka sprzęt podobny.

Jak ktoś ma problem z łapą do każdy xiaomi ma funkcję "one hand" i sporo ludzi to używa.

Dyskusja staje się troszkę dziwna bo muszę bronić jakiś chińskich szmelców, które mimo że używam nie traktuję jako cudu technologicznego ale argumenty o iphonach są tak mocno nietrafione zwłaszcza w tym temacie, przeczytajcie sobie pierwsze posty, jaki budżet itd.

cz4rnuch
15-11-2021, 22:21
Problem z tobą polega na tym, że ty nie czytasz ze zrozumieniem. Ja tu nie polecam iphona. Za drogi jak dla mnie (choć akurat SE da się kupić w znośnych pieniądzach). Śmieszne, ale to ty żeś napisał, że te paletki są lekkie i zgrabne. Ktoś Ci na to zwrócił uwagę, że jednak nie są a ja tylko dopowiedziałem, że ogólnie teraz nie ma małych telefonów. I podałem kilka wyjątków od reguły. Nawet nie tobie odpowiedziałem tylko innej osobie a ty jak zwykle się ciskasz, że niby czegoś musisz bronić i cię atakujo. Okienko do obsługi jedną ręką jest w wielu telefonach, ale to tylko proteza. Mniejszy telefon obsługuje się lepiej niż większy w okienku. Widocznie nie masz tak małych dłoni jak ja i jeszcze kilka innych osób na tym świecie, które wolą mniejsze sprzęty to tego nie zrozumiesz.

Ark
15-11-2021, 22:27
Czytałem o tym, masz to od nowości czy pojawiło się potem, u mnie działa ok.

Nie, nie od nowości. Problem z czujnikiem pojawił się po kilku miesiącach. Oddałem do reklamacji i teoretycznie czujnik został wymieniony. Tu duży plus dla Xiaomi - telefon przyjęli bez zbędnych uwag, a po 5 dniach był gotowy do odebrania. Niestety problem nadal się pojawia, a najgorsze jest to, że zupełnie losowo - pojawia się i znika [emoji6]

Brałem go pod uwagę ale ma swoje wady jak np gorsza kamerka i z wyglądu taki prawdziwy chińczyk.

Tak plastik po całości, a kamera? Czy ja wiem… mi chyba nawet bardziej pasują zdjęcia z Realme. Zaznaczam - w praktyce, a nie w testach.

Jak ktoś ma problem z łapą do każdy xiaomi ma funkcję "one hand" i sporo ludzi to używa.

Probowałem, ale w praktyce jest to bardzo niewygodne i kiepskie rozwiązanie. No, ale jest.

cz4rnuch
16-11-2021, 10:28
W tą przekreśloną cenę z linka to bym nie wierzył, ale 1300 za telefon z prawdziwym zoomem optycznym to chyba niezła cena:

https://www.euro.com.pl/telefony-komorkowe/realme-smartfon-x3-sz-glac-blue-8-128-realme.bhtml?link=lp

Albo tu w tej samej cenie więc to chyba po prostu obniżka na frajer miesiąc:

https://www.oleole.pl/telefony-komorkowe/realme-smartfon-x3-sz-glac-blue-8-128-realme.bhtml?from=pla&cd=13243379709&ad=122186842465&kd=&gclid=Cj0KCQiAys2MBhDOARIsAFf1D1fCULh13SPEuKNjUBsA 0zE9t5Mw-GUQAUJZj12MOgKBS1d9Iz_X3cwaAsuAEALw_wcB&gclsrc=aw.ds

ksh
16-11-2021, 11:01
ole ole i euro to ta sama firma, cena dobra ale co mnie zaskoczyło to mało ciekawe opinie o samej kamerce, niby jest zoom optyczny ale efekt końcowy jednak daleki od oczekiwań, mimo to sprawdziłbym dokładnie bo ludzie w netach często trollują inne fony niż te co mają :)

1249zł https://www.x-kom.pl/goracy_strzal lekki i zgrabny, bardzo fajny fon i cena

cz4rnuch
16-11-2021, 11:19
Ja obejrzałem sobie zdjęcia z tego zooma i moim zdaniem jest ok, dopiero gdy wchodzi zoom cyfrowy robi się kupa. Dla mnie to taki plus, że ten zoom optyczny to jeden z niewielu ficzerów pojawiających się ostatnio w komórkach, który naprawdę robi różnicę, bo się przydaje np. na wycieczkach. A co do konkurencji to dajmy na to taki Huawei p40 ma lepszy zoom, ale to już nie ta sama półka cenowa.

jurkarol
16-11-2021, 16:27
Dowiaduje się, że żeby używać smartfona jedną ręką trzeba mieć taką opcję... To ja tyle lat klnę na wielkość niektórych,. gimnastykuje palce, a nigdy chyba nie próbowałem obsługiwać obiema dłońmi .. :D
Najwięcej fajnych zdjęć zrobiłem Nokią 6610i - jak impresjonizm.
Koleżanka z ASP nawet pracę pisała o malarstwie i cyfrowym obrazie związaną z tym właśnie modelem

Ark
16-11-2021, 19:42
A ja powiem tak - jeżeli chcecie kupić naprawdę dobry telefon do zdjęć i wideo z podkreśleniem na - naprawdę dobry to, nie oszukujmy się - tanio nie będzie. To co wyróżnia dzisiejszy sprzęt to właśnie kamery, a zwłaszcza w systemie Android. Oczywiście, ekrany, procesory, pierdyliony pamięci RAM też, ale dzisiaj już zdecydowanie mniej. Kamera i jeszcze raz kamera, które najlepsze są w klasie premium. I cobyście sobie nie wmawiali to… Niestety.
Też chciałem oszczędzić i stąd ta Motorola, Realme i Xiaomi, a sumując te trzy telefony, bo z żadnego po pewnym czasie nie byłem zadowolony? Już tak tanio nie wyszło [emoji6]

Kolekcjoner
16-11-2021, 20:00
A ja powiem tak - jeżeli chcecie kupić naprawdę dobry telefon do zdjęć i wideo z podkreśleniem na - naprawdę dobry to, nie oszukujmy się - tanio nie będzie. To co wyróżnia dzisiejszy sprzęt to właśnie kamery, a zwłaszcza w systemie Android. Oczywiście, ekrany, procesory, pierdyliony pamięci RAM też, ale dzisiaj już zdecydowanie mniej. Kamera i jeszcze raz kamera, które najlepsze są w klasie premium. I cobyście sobie nie wmawiali to… Niestety.
Też chciałem oszczędzić i stąd ta Motorola, Realme i Xiaomi, a sumując te trzy telefony, bo z żadnego po pewnym czasie nie byłem zadowolony? Już tak tanio nie wyszło [emoji6]
A końcowo na co się zdecydowałeś?

Ark
17-11-2021, 15:41
A końcowo na co się zdecydowałeś?

Pixel 4a 6/128 [emoji6]

Kolekcjoner
17-11-2021, 19:08
Pixel 4a 6/128 [emoji6]
A kto to robi?

ksh
17-11-2021, 19:32
google...

tandori
17-11-2021, 23:25
Pixel 4a 6/128 [emoji6]

Tak z czystej ciekawości zapytam na ile wytrzymuje bateria w Twoim Pixelu ? Bo z tego co widzę bateria ma pojemność 3140mAh. U mnie dylemat jest taki, że jak jadę na wycieczkę od rana do wieczora to zapisuje trasę, robię zdjęcia poglądowe i korzystam z Internetu co pewien czas i bateria niestety mi już tak nie trzyma muszę się wspomagać dosyć ciężkim powerbankiem. Chodzą za mną Pixele, ale w każdym modelu bateria jest w opisie bardzo słaba.

Ligo
17-11-2021, 23:39
A kto to robi?
Projektuje i programuje Google. A kto to robi? Pewnie ta sama fabryka gdzieś na Tajwanie.

Chodzą za mną Pixele, ale w każdym modelu bateria jest w opisie bardzo słaba.
Czytałem gdzieś opinię, że Pixel to dobry aparat obudowany przeciętnym telefonem.
Ale gdyby coś, to się nie znam...:-)

Ark
18-11-2021, 02:08
Tak z czystej ciekawości zapytam na ile wytrzymuje bateria w Twoim Pixelu ? Bo z tego co widzę bateria ma pojemność 3140mAh. U mnie dylemat jest taki, że jak jadę na wycieczkę od rana do wieczora to zapisuje trasę, robię zdjęcia poglądowe i korzystam z Internetu co pewien czas i bateria niestety mi już tak nie trzyma muszę się wspomagać dosyć ciężkim powerbankiem. Chodzą za mną Pixele, ale w każdym modelu bateria jest w opisie bardzo słaba.

Powiem tak - przy średnio intensywnym używaniu telefonu bateria spokojnie wystarczy na jeden dzień. Co mam na myśli - piszę/czytam sporo maili, komunikator, przeglądanie internetu to, wszystko po LTE. Dorzucając do tego zdjęcia i wideo - u mnie z przewagą wideo to trzeba się liczyć z tym, że baterii zabraknie do wieczora na 100%. W Moto One Vision bateria ma troszkę większą pojemność (3290 mAh), ale w praktyce pracuje zdecydowanie krócej przy mniejszej intensywności użytkowania Motki od tej w Pixelu.

moshica
18-11-2021, 09:52
Dlatego od początku polecałem Moto G. Gcam na czystym andku daje prawie to co Pixel a bateria 5000mAh przy dobrze zooptymalizowanym użytkowaniu wytrzymuje do 5dni lub 3dni przy normalnym.
I na plus aktualizacje, chińczyki dostaną 1 upgrade i to wszystko.
Pixel i Moto na bieżąco. A wszystko za śmieszną cenę.

Ark
18-11-2021, 12:05
Dlatego od początku polecałem Moto G. Gcam na czystym andku daje prawie to co Pixel...
Nie wiem jak GCam pracuje z serią G, ale porównując do One Vision to „prawie” robi jednak sporą różnicę [emoji6]

ksh
18-11-2021, 12:38
Też chciałem Moto G50 kupić ale kilka detali przegrywa w tym fonie z konkurencją.
Nie ma też co budować obecnie koło fonów z logo motorola jakiś fantastycznych teorii bo jak ich chińczycy kupili to raczej czyta się mało pochlebne opinie o jakości.
Nie zmienia to faktu że trzeba podchodzić z dystansem do opinii w necie, jakbym się tym sugerował to tego co mam teraz też bym pewnie nie kupił tak samo jak Nikona Z :)

Gcam praktycznie we wszystkim co popularne na rynku działa ale tylko tam gdzie appka firmowa jest beznadziejna Gcam coś daje sensownego, za to często jeśli appka dobra to Gcam tylko robi nam korektę zdjęcia żeby było bardziej nasycone i kontrastowe, a nie o to chodzi przecież.

moshica
18-11-2021, 13:24
Nie wiem jak GCam pracuje z serią G, ale porównując do One Vision to „prawie” robi jednak sporą różnicę [emoji6]

Myśmy z kolegą porównywali zdjęcia z Moto G8 Power z jego Pixel 3, te same sceny i różnice były subtelne.
On zapłacił 1800zł za Pixela rok temu a ja w tym samym czasie w Black Friday 599zł....
Ta "subtelność" to nie tylko pixele ale też kolosalna różnica w cenie ;-)

Ark
18-11-2021, 23:10
Myśmy z kolegą porównywali zdjęcia z Moto G8 Power z jego Pixel 3, te same sceny i różnice były subtelne.
On zapłacił 1800zł za Pixela rok temu a ja w tym samym czasie w Black Friday 599zł....
Ta "subtelność" to nie tylko pixele ale też kolosalna różnica w cenie ;-)

Ależ ja nie twierdzę, że nie jest tak jak mówisz, a już z ceną to, pełna zgoda.
Największe różnice w stosunku do One Vision są w trybie nocnym. Poza tym fotki z Moto były zdecydowanie bardziej wyostrzone (tak jakby włączony był tryb HDR, a nie był), balans bieli wpadał w pomarańczowy zafarb - oczywiście mówię o zdjęciach robionych GCamem. A wideo to tragedia. Nie wiem jak to wygląda teraz, bo ja to sprawdzałem dawno. Motorola jest w użytku u mojej mamy, ale może kiedyś przy okazji zrobię porównanie na obecnie dostępnym GCamie.

Najbardziej co mnie cieszy to, rozmiar Pixela 4a, chociaż dla mnie osobiście idealny byłby iP 12 Mini. Może kiedyś [emoji6]

tandori
18-11-2021, 23:50
Ark Dzięki za podzielenie się spostrzeżeniami na temat Pixela.
Dzięki za podzielenie się spostrzeżeniami. Niestety, ale dla mnie jak posprawdzałem najlepszym odpowiednikiem byłby Pixel 6 ale za taką cenę pewnie zostanę jeszcze przy chińczyku i zobaczymy co przyniesie kolejny rok. Zastanawiałem się sporo nad Samsungiem M 51 z olbrzymią baterią dobrymi zdjęciami i dosyć słabym procesorem, nie pasowała mi zbyt duża wielkość telefonu. Jak zrobiłem jeszcze jedno podejście w celu zakupu normalne ceny się skończyły i model zniknął, pojawiły się pojedyncze oferty z wysokimi cenami wiec odpuściłem sobie ten model.

ksh
19-11-2021, 00:58
Testy baterii też widzę robią na yt i coś tam można sprawdzić na porównaniach, jeśli fon to nie jakiś noname chiński to raczej działa wszystko podobnie, najwięcej zjada ekran i ja odczuwam dużą różnicę na ekranie amoled mimo że 120Hz ustawione, bateryjka trzyma 2x dłużej niż poprzednik.

spiritus
19-11-2021, 16:23
A takie coś?
Akurat promocja jest. Nie wiem jakie ceny były wcześniej ale taraz spoko się wydaje

https://www.pepper.pl/promocje/oneplus-9-za-jedyne-2299-zlotych-461188

ksh
19-11-2021, 16:29
Bardzo dobra cena.

Dla fanów Moto G50 https://www.proshop.pl/Telefon-komorkowy/Motorola-Moto-G50-5G-64GB-Aqua-Green/2935134

Samsung A52s https://www.mediaexpert.pl/smartfony-i-zegarki/smartfony/smartfon-samsung-galaxy-a52s-6-128gb-5g-6-5-120hz-bialy-sm-a528
https://www.euro.com.pl/telefony-komorkowe/samsung-smartfon-galaxy-a52s-5g-black-samsung.bhtml

Samsung S20FE https://www.amazon.de/dp/B093TDLR8F za ~1950zł moim zdaniem hit

spiritus
19-11-2021, 18:34
Cena spoko ale jak telefon i jak on się ma do zdjęć?

ksh
19-11-2021, 18:50
Samsung s20 FE to taki tańszy flagowiec sprzed roku i nie ma tu nawet co się zastanawia jeśli taka kwota pasuje, ja bym nie dał tyle bo mam to samo za połowę tej ceny.

jurkarol
19-11-2021, 18:52
A to w ogóle telefon ma też służyć do dzwonienia? Jak nie to kup jakis kompakt :)

lukasz_kk
20-11-2021, 21:42
A są jakieś telefony z dobrymi podzespołami (czyli które przez minimum 3 lata zapewnią komfortowe działanie) ale bez gargantuicznych wyświetlaczy? Przymierzałem się dzisiaj do paru modeli i zdecydowanie ekrany 6,5"-6,7" nie są dla mnie. Właściwie jestem zdecydowany na coś z Apple, tj. iPhone 12/13 (ew. w wersji mini ale te są ciut za małe), ale rozważę też coś z Androidem, z tym że nie większe niż LG G6, którego posiadam obecnie, a który ma rozmiary ~150 mm x 72 mm.

poste
20-11-2021, 21:59
Samsung s21 powinien spełnić te wymagania. Taki bez + czy Ultra, zwykły s21. Bardzo zgrabny telefon.

lukasz_kk
20-11-2021, 22:06
No właśnie go dziś widziałem, tylko muszę rozeznać wersje kolorystyczne, bo ta ze srebrną, połyskliwą ramką była paskudna.

cz4rnuch
20-11-2021, 22:09
A są jakieś telefony z dobrymi podzespołami (czyli które przez minimum 3 lata zapewnią komfortowe działanie) ale bez gargantuicznych wyświetlaczy? Przymierzałem się dzisiaj do paru modeli i zdecydowanie ekrany 6,5"-6,7" nie są dla mnie. Właściwie jestem zdecydowany na coś z Apple, tj. iPhone 12/13 (ew. w wersji mini ale te są ciut za małe), ale rozważę też coś z Androidem, z tym że nie większe niż LG G6, którego posiadam obecnie, a który ma rozmiary ~150 mm x 72 mm.

Lubiłem G6. Gdyby nie to, że go rozbiłem to pewnie używałbym do tej pory :) Zamieniłem na G8s, który jest lepszy, ale jak dla mnie już za duży (choć jak na dzisiejsze standardy to mikrus :)). Wypycha kieszeń i ciężko go obsługiwać jedną ręką. W kwestii dobrych fonów z niedużymi wyświetlaczami niestety japcok rządzi. Z androidów to przyglądam się asusowi zenfone 8, chyba nawet go kupię jeśli pojawi się w jakiejś promocji. Większy ekran upakowany w rozmiarze G6 i lepsze bebechy.

https://sklepasus.pl/telefony-i-akcesoria/zenfone-8-8gb-128gb

poste
20-11-2021, 22:13
No właśnie go dziś widziałem, tylko muszę rozeznać wersje kolorystyczne, bo ta ze srebrną, połyskliwą ramką była paskudna.

Szary jest ok.

Ligo
20-11-2021, 22:16
Asus jest fajny. Wcześniej miałem 2-kę z 4 GB RAM-u, co było trochę mało, teraz 5-kę z 6 GB. Ma wszystko co trzeba, działa płynnie i na razie nie myślę o zmianie.

ksh
21-11-2021, 11:43
Jak ma być lekki i zgrabny to nie ma problemu żeby kupić, nie koniecznie wtedy pchać się w najlepsze wyśrubowane paramenty albo jakieś gorsze marki, które nie mają zdolności żeby odchudzić super wydajny model.
Xiaomi Mi 11 lite to przecież tani, wydajny i zgrabny fon 160.53 x 75.73 x 6.81 mm waga 159g, jak za 1300zł, a bywa teraz tez taniej to świetna sprawa.

Czy dokładanie 5x tyle do ajfona żeby podstawowe rzeczy były podobne ma sens to już musi sobie ktoś sam odpowiedzieć, nawet Samsung wypada dużo korzystniej cenowo bo jednak poprzednie flagowce są super, za to stare ajfony to takie cegły obecnie.

Cosnek
29-11-2021, 22:16
Kupowałem nowy telefon kilka miesiscy temu i zdecydowałem sie na kompromis w postaci: Xiaomi Note 10 Pro - tanio i ma wszystko

Ale gdybym mial wiekszy budżet to: https://tradingshenzhen.com/en/oppo-find-x3-pro-x3-neo/oppo-find-x3-pro-photographer-edition-16gb512gb-snapdragon-888

jurkarol
29-11-2021, 22:38
Z tymi nazwami xiaomi to bigos, kilka rodzajów numer taki sam

ksh
29-11-2021, 23:33
Ja już rozgryzłem o co im chodzi z tymi oznaczeniami ale nadal nie wiem po co tyle modeli tłuką.

Wind Mill
09-02-2022, 16:41
Ja właśnie zanabyłem Samsung Galaxy S10e. Model z 2019 roku. Mały rozmiar owocuje wadą w postaci niskiej pojemności baterii (3100 mAh). Po uruchomieniu zaktualizował się do Androida 12 (9 oryginalnie).
Być może należało sobie odpuścić owe 10mm mniej (142 vs 152) na wysokości obudowy i brać S21?.
Dziś włączyłem oszczędzanie energii, zobaczymy czy poza 24h pomiędzy ładowaniami się wyskoczy (100% >>> 35% stanu baterii).
Na Ceneo są po 1999...2900 zależnie od koloru. Na Allegro 1300 (dostawa z Chin), około 1600 (dostawa z PL, powystawowe, zastępcze pudełka i ładowarki, "małe ryski").
Ja kupiłem w Mobile City za 1999, oryginalne fabryczne zaplombowane pudełko z całym zestawem. Tylko dystrybucja od naszych południowych sąsiadów, "Ahoj Samsungu!" ;)
Ale ulotkę można sobie darować a właściwy język ustawić przy pierwszym uruchomieniu.

Do tej pory w użyciu był 7-o letni Huawei Ascend P7; miesiąc...dwa temu zdechło YouTube, niedawno Flightradar okazało się że nie trybi - to był asumpt do myślenia o wymianie.
Upadek na chodnik i pajęczyna na plecach decyzję przyspieszyły.

Kolekcjoner
10-02-2022, 13:32
Moja małżowinka zanabyła S21 - powiem szczerze, że opad szczęki jakie to ma możliwości foto.

lukasz_kk
10-02-2022, 15:36
Ja póki co nadal zarzynam G6 :) Czytnik linii papilarnych już niestety nie działa, ekran lekko popękany od dawna (tydzień po tym, jak został założony w serwisie, poprzedni - fabryczny - potłukłem bardziej okazale...), przywykłem. Za to pobawiłem się w hakera, wywaliłem większość śmieciowych aplikacji z fabrycznego oprogramowania, i telefon działa dużo płynniej, a bateria trzyma spokojnie ponad 24h, czasem nawet ok. 36h jeśli nie mam czasu na przeglądanie internetu/rozwiązywanie sudoku, tudzież wykorzystywanie telefonu do czynności, do których został wymyślony ;)

Drugi minus, oprócz wspomnianego czytnika, to coraz gorsza jakość zdjęć, wynikająca z mocno zarysowanego plastiku (a może to szkło) pokrywającego obiektywy.

AMARILLO
13-02-2022, 19:46
Mam Mi 10 T Pro 5G /RAM 8GB / ROM 256GB Aparat 108MP i nie narzekam ma wszystko co potrzebne używam od roku -polecam

andrzejek
27-02-2022, 14:13
Sony xperia 5 iii, fajny do momentu jeśli chce sie robić zdjęcia w innym formacie niż basic czyli pro photo, jesli chcemy mieć np. RAw i chcemy mieć wplyw na parametry typu ekspozycja, AF, czas otwarcia itp. to wtedy jedynym sposobem wyzwolenia migawki jest niergonomiczny guzik{jeszcze przycisk glosnosci}, skutkujący poruszonym zdjęciem.W najnowszym Pro1 jest podobnie.
Nie wiem, czym sie sugeruje Sony amputując możliwość wyzwolenia migawki przez dotyk, może ta funkcja będzie dostępna w modelu super duper pro do n-tej za 100 tys. zł? Zawsze można przejsc na timer 3-10s, ale czy jest to optymalne rozwiazanie, jesli chcemy coś szybko, spontanicznie uchwycić?Z tego powodu Sony xperię uważam za totalną porażkę w "obcej" dla niej dziedzinie czyli foto.)))

ichris
28-02-2022, 16:21
Przez 7 lat miałem Nikona P7700 ale jakoś tak wyszło, że go sprzedałem pół roku temu bo nic nie cykałem nim od 2 lat... Z wygody wolałem robić fotki smartfonem. Czasami trochę tęksnię za Nikonem P7700 ale zamiast wrócić do niego chciałbym coś lepszego jakościowo (nie żeby Nikoś był zły) choć pewnie już bez tego fajnego zooma x7. No trudno. Waham się między dobrym smartfonem a używką RX-100 III lub IV. Jeśli chodzi o komórkę to myślałem wyrwać na promce Samsunga S20 FE (może uda się za ok. 1700 nówkę) a jeśli chodzi o kompakty Soniacza to biorę pod uwagę używki choć trochę się cykam, czy mnie ktoś w wała nie zrobi. Ile warto dać za RX-100 III i IV maksymalnie? Pod uwagę biorę również nowego ZV-1 ale na moje potrzeby to chyba za duży wydatek...(?). Będę wdzięczny za doradzenie :)

PS. Aha robię filmy i foty w proporcjach 50:50 więc jedno i drugie sprzęt musi jako tako ogarniać :)

andrzejek
28-02-2022, 19:08
Mam RX-100iii i vi i są ok.Ale zamiast iii i iv wolałbym rx-1oov.Soniaki sa fajne , vi ma znakomity AF , ale sa nieergonomiczne, dlatego używam ich sporadycznie 1-2 w roku.
Zamiast iii i iv wolalbym też ZV-1, jeśli już.

ichris
28-02-2022, 20:21
Dzięki za odpowiedź ale no własnie... Wobec sporadycznego użytkowania waham się czy ZV-1 za ponad 3k ma sens... iii używkę na olx widuję w okolicach 1,2k a vi 1,6k patrząc na te w teorii pewniejsze oferty. Też tanio nie jest ale jednak 2-3 razy taniej wyjdzie niż zv-1. W czym wersja v jest lepsza od iv?

poste
01-03-2022, 00:14
Kup sobie jakiegoś nex'a
https://allegro.pl/kategoria/aparaty-cyfrowe-110618?string=sony%20nex

andrzejek
01-03-2022, 10:17
V jest lepsza od iii i iv bo ma m.inn. lepszy AF {PD}.Jeśli vi kosztuje 1.6 tys. to sie nie ma co wahać bo nowa to jakieś 3,7 tys.Ja vi kupiłem zamiast zooma do m4/3, lżej i potrzebuje b. rzadko.AF w vi jest znakomity, w Z-1 chyba jeszcze lepszy.Do zwyklego amatorskiego pstrykania spacerowego to rx-100xxx jest naprawde ok!Ja zazwyczaj używam stałek i taki rx-100xxx okazuje sie czasem pomocny, bo ma cały zakres w małym korpusie.Nexa też można kupić, ale gabaryty już nie, zależy co kto szuka.