Zobacz pełną wersję : Back focus na live view i przez wizjer .
Marekkolejny
10-11-2021, 20:21
Mam taki problem.
Posiadam aparat Nikon D5200.
Kupiłem używaną Sigmę 17-50 F/2.8. Obiektyw pokazywał lekki FF (front focus).
Wysłałem obiektyw razem z body do serwisu Sigmy w Gdyni, gdzie został odpłatnie sprawdzony i skalibrowany.
Rezultat tego taki ,że teraz jest duży BF (back focus), a w dodatku widać go na ostrzeniu zarówno przez wizjer , jak i na live view .
Foto-serwice2 twierdzi ,że skalibrowali obiektyw poprawnie, a jeśli źle ostrzy to wina jest po stronie aparatu. Proponują wysłać body do serwisu Nikona.
Tymczasem aparat był dwa lata temu w Nikonie, został skalibrowany i do dziś dnia trafia w punkt z moim Nikkorem 35 f/1.8 , oraz Tamronem 18-200. Dobrze ostrzy z nimi zarówno na wizjer, jak i LV.
Próbuję rozmawiać z serwisem Sigmy, wysyłam zdjęcia itd. ale uparcie twierdzą ,że winne jest body, albo fotograf, ale nie obiektyw który skalibrowali.
Proszę doradźcie co robić, bo jestem podłamany.
Ja wysyłalem zawsze do Sigmy obiektyw z body i kalibrowali go do body , a nie do wzorca. W przypadku D5200 jest to szczególnie istotne ponieważ to body nie posiada korekcji. Przy przepychance z serwisami Sigmy i Nikona masz chyba małe szanse na pozytywny finał. Jest jeszcze Studio5s, skontaktuj się może coś ci poradzą, to solidna firma za rozsądne pieniądze.
Marekkolejny
10-11-2021, 22:00
Ja wysyłalem zawsze do Sigmy obiektyw z body i kalibrowali go do body , a nie do wzorca. za rozsądne pieniądze.
Ja wysłałem do Sigmy obiektyw razem z body. Wysłali mi testowe zdjęcia i na nich jest wszystko ok. Niestety u mnie to już tak nie wygląda. Z odległości 3 metrów na ogniskowej 50 mm jest back focus na jakieś 20 cm.
Z odległości 3 metrów na ogniskowej 50 mm jest back focus na jakieś 20 cm.
Powiedz, nie używasz czasem wspomagania z lampy, zwanego też predatorem?
Marekkolejny
10-11-2021, 22:39
Powiedz, nie używasz czasem wspomagania z lampy, zwanego też predatorem?
Nie , nawet nie wiem co to jest. Robię zdjęcia przy swietle dziennym głównie, sporadycznie lampą reporterską.
Taka czerwona siatka właśnie z lampy błyskowej.
Miałem niestety podobnie, tzn. tę Sigmę jakoś po 2 latach używania chciałem skalibrować i wyszło im to źle. Mnie to nawet na szybko sprawdził p. Rafał ze Studio5 (nie tylko moje odczucie czy sprawdzenie, bo mogłem się nie znać), potem używałem z korektą i było jako tako. Wygląda na to, że ta Sigma po jakimś czasie się rozjeżdża, bo na początku było całkiem ok. a później zaczął przeszkadzać brak ostrości na 50 mm (używałem od nowości).
Trudno coś doradzić, spróbuj jednak twardo egzekwować reklamację na źle wykonaną usługę. Tyle że z drugiej strony, jak zaczniesz wysyłać sprzęt i zamawiać jakieś dodatkowe ekspertyzy to prościej i chyba taniej będzie kupić kolejny taki sam obiektyw ;) Zwłaszcza, że mistrzem trwałości to szkiełko nie jest, naprawa praktycznie nieopłacalna, ale stosunek cena/jakość ciągle trudny do pobicia.
Marekkolejny
12-11-2021, 08:39
No to mnie nie pocieszyłeś
miałem tę sigmę i d7100, ale sigmę kupiłem od kogoś i ogólnie był problem żeby ją skalibrować, wysłałem body do studia5 z Warszawy, body zostało skalibrowane do wzorca, potem wysłałem body + sigma do kalibracji obiektywu do serwisu Sigmy w Gdyni i od tamtej pory wszystko śmigało super
Marekkolejny
12-11-2021, 21:39
Czy stosowałeś popawki AF ? D7100 ma przecież taką możliwość.
Ciekaw jestem, czy serwis Sigmy w Gdyni używa faktycznie mojego aparatu ( wysłałem razem z obiektywem), czy może mają np swoje D5200 i w/g niego kalibrują
nie bo obiektyw miał nieregularny błąd na różnych ogniskowych
więc lepiej i szybciej było wysłać do studio5 samo body a potem body z obiektywem do Gdyni
inna zaleta to że masz skalibrowane body i prawie każdy obiektyw który nie był popsuty trafiał praktycznie idealnie
Marekkolejny
13-11-2021, 16:14
nie bo obiektyw miał nieregularny błąd na różnych ogniskowych
więc lepiej i szybciej było wysłać do studio5 samo body a potem body z obiektywem do Gdyni
inna zaleta to że masz skalibrowane body i prawie każdy obiektyw który nie był popsuty trafiał praktycznie idealnie
Nie wiem,czy doczytałeś na początku. Mój aparat już był kiedyś w serwisie Nikona i do dziś działa bezbłędnie z Nikkor 35 1.8 i Tamronem 18-200. Natomiast z Sigmą 17-50 po kalibracji ma BF , a z Sigmą 50-150 po kalibracji ma FF. Myślisz ,że wizyta aparatu w Studio5s coś pomoże w takiej sytuacji?
czytałem, ale ja ci napisałem co ja zrobiłem w swoim przypadku ;)
przy czym serwis nikona mógł go ustawić razem ze szkłem nikona nijako pod siebie, dlatego "niezależne" kalibrowanie samego body do wzorcowego obiektywu też może być pomocne, a potem dopiero skalibrowanie obiektywów do takiego body, bo może tamron o którym też wspomniałeś też potrzebuje kalibracji ale na razie wydaje ci się być ok
inna sprawa, pożycz sigma usb dock (nie wiem czy do 17-50 pasuje ale do 50-150 powinno) i się sam pobaw w skalibrowanie szkieł sigmy