Zobacz pełną wersję : FM2 - front focus
Hej,
mój FM2 cierpi na front focus, serwis nikona nie jest w stanie tego naprawić ze względu na brak części. Szukam namiaru na kogoś, kto jest w stanie usunąć usterkę.
Dziwacznie to brzmi - front focus w FM-2.:-)
Możliwe, że po solidnym upadku przestawił się tor optyczny, czyli kwestia lustra, albo pryzmatu.
Pytaj TOP67.
W lustrzankach manualnych, reguluje się to podkładkami pod matówką. Gorzej, jeśli trzeba wyjąć podkładkę, której nie ma.
sprawdź czy nikt nie grzebał, wymieniał matówki
TOP - jak zwykle szybszy ;)
Możliwe, że po solidnym upadku przestawił się tor optyczny, czyli kwestia lustra, albo pryzmatu.
Pryzmat nic do tego nie ma. Matówka jest przed nim. Lustrem też można to regulować, ale ubocznym skutkiem jest przesunięcie kadru.
Widać wszyscy odpowiadają na temat... ;)
Swoją drogą w FM2 nie ma podkładek pod matówkę, oryginalnie są tam sprężynujące blaszki...
Blaszka jest od dołu, a między matówkę a pryzmat wkłada się podkładki.
Blaszka jest od dołu, a między matówkę a pryzmat wkłada się podkładki.
Ok, po mojemu to jednak problem z lustrem, ale głowy nie dam.
Jest jakiś serwis, który mi to zdiagnozuje i naprawi?
Studio5s w Warszawie
Ok, dzięki - na takie odpowiedzi czekałem :mrgreen:
A jakiś inny? Z tym mam problem z kontaktem. Strasznie słabo odpisują :(
z tego co pamiętam to też miałem "utrudnioną" wymianę maili, ale telefonicznie już było spoko, więc radzę spróbować zadzwonić i się nie zrażać ;)
Potwierdzam, nie pisz, bo słabo z odpowiedziami, dzwoń. Zarobieni, ale bardzo kompetentni.