Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Klejąca guma w F100

wojjan
03-11-2021, 10:26
Cześć wszystkim,

Mam pytanie dotyczące sposobu poradzenia sobie z problemem klejącej gumy na korpusie. Problem dotyczy Nikona F100, który był bardzo mało używany, a ostatnie lata po prostu leżał w torbie, w szafce, przy niewielkim poziomie wilgoci). Guma na korpusie nie odkleja się w żaden sposób, ale jest lepka i nie wiem, jak przywrócić ją do pierwotnego stanu (o ile to w ogóle możliwe).

Czytałem o smarowaniu wazeliną, ale być może ktoś ma może jakieś inne sprawdzone metody ratowania gum. Jeśli tak - każda rada będzie mile widziana.

Pozdrawiam
Wojtek

jurkarol
03-11-2021, 11:17
Trzeba zedrzeć albo zmyć, czyli rozpuścić alkoholem etylowym do plastiku.
Guma na serii F się tak rozkłada

wojjan
03-11-2021, 11:24
Dzięki za podpowiedź.

Pytanie: czy plastik, który jest pod gumą, zwykle ma jakąś fakturę, czy jest zupełnie gładki? Obecnie guma ma skóropodobną fakturę i zastanawiam się, czy po jej usunięciu korpus będzie równie łatwy w trzymaniu. Czy plastik jest w kolorze czarnym?

brzezior
03-11-2021, 12:08
Buteleczka denaturatu, kilka szmatek (trzeba zmieniać) i będzie dobrze. Plastik pod spodem ma fakturę. Żeby dobrze doczyścić, trzeba się trochę pobawić. Nie będzie już antypoślizgowy, ale zostanie przyjemny w dotyku. Moje doświadczenia są z F80 i F65, ale myślę, że F100 będzie miał tak samo.

wojjan
03-11-2021, 14:27
Super! Wielkie dzięki za podpowiedzi. Spróbuję ogarnąć problem.

TOP67
03-11-2021, 16:40
Można też posypać siarką

jurkarol
03-11-2021, 17:32
Można też posypać siarką
Zwulkanizuje?

tojo
03-11-2021, 20:17
Radzę spróbować najpierw delikatnie przecierać gumę spirytusem (może być denaturat) po wierzchu i przemywać wodą z detergentem. W moim przypadku ta klejąca substancja była jakby na wierzchu. Po kilku takich przemyciach klejąca warstwa zniknęła, a guma nadal dobrze trzyma się pokrywy i ma tą skóropodobną fakturę - nic się nie klei.