Zobacz pełną wersję : Prośba telekonwerter 2.0 Kraków
Czy jest ktoś z Krakowa lub okolic kto ma TC20 III i kto miałby chwilę czasu na spotkanie i udostępnienie go do testu? (oczywiście za uzgodnioną gratyfikację :) )
Jeśli ktoś coś to proszę może na priv żeby nie rozbudowywać wątku.
Ogólnie jest dość słaby. Używam z N2,8/300VRII. Musi być jasno i kontrastowo. Czasami się udaje zrobić prawie perfekcyjne zdjęcie, ale nie jest to reguła. Szczerze powiedziawszy, za nowy to trochę szkoda kasy. Używka za pół ceny, to może być.
Dzięki za opinię leon001
Właśnie do takiego szkła go rozważałem ale ostatecznie odpuściłem temat bo pojawiło sie w plecaku dłuższe szkiełko.
Dzięki za opinię leon001
Właśnie do takiego szkła go rozważałem ale ostatecznie odpuściłem temat bo pojawiło sie w plecaku dłuższe szkiełko.
To na pewno lepsze rozwiązanie, choć dużo droższe. Ja używam też Ntc-14EIII i ten jest ok, prawie jakby go nie było. ;)
To na pewno lepsze rozwiązanie, choć dużo droższe. Ja używam też Ntc-14EIII i ten jest ok, prawie jakby go nie było. ;)
A to TC14III mam oczywiście. I dokładnie takie samo wrażenie - jakby go nie było jeśli chodzi o degradację jakości.
Dwójka w wersji 3 nie jest słaba moim zdaniem.
Oczywiście warto przymknąć o ten 1EV, fotografowany obiekt powinien też wypełniać odpowiednio kadr.
Kilka ładnych lat temu zrobiłem wystawę/aukcję fotograficzną - wydruki 60 cm na dłuższym boku. Sporo było tam prac właśnie z tego TC i prezentowały się naprawdę dobrze.
Używałem w zestawieniu z 300VR + d7100.
Dwójka w wersji 3 nie jest słaba moim zdaniem.
Oczywiście warto przymknąć o ten 1EV, fotografowany obiekt powinien też wypełniać odpowiednio kadr.
Kilka ładnych lat temu zrobiłem wystawę/aukcję fotograficzną - wydruki 60 cm na dłuższym boku. Sporo było tam prac właśnie z tego TC i prezentowały się naprawdę dobrze.
Używałem w zestawieniu z 300VR + d7100.
Poważnie?
Tak, poważnie.
Jeśli warunki pozwalają, to śmiało można używać.
Oczywiście godząc się przy tym na pewne kompromisy.
Tak, poważnie.
Jeśli warunki pozwalają, to śmiało można używać.
Oczywiście godząc się przy tym na pewne kompromisy.
Chyba nie wyczułeś ironii. Na poniższym zdjęciu stoję przy powiększeniu 200 cm x 120 cm, w tle po prawej kolejne zdjęcie 200 cm x 100 cm a reszta wystawy to 100 cm x 70 cm. Wszystko z Nikona D300s i kilka z D500 oraz 2,8/300VRII oraz czasami TC-14EIII. Także co nieco wiem na ten temat, robiąc takie wystawy. Także uwierz mi, bo wiem co mówię, że TC-20EIII jest średnim/słabym telekonwerterem. Nie wiem jaką jakośc zdjęć prezentujesz, więc podkreślam, że to opinia wynikająca z moich wymagań jakościowych.
60479
ma-r1974
02-12-2022, 17:12
Dzień dobry, mam pytanie bo nie mogę znaleźć nigdzie tematu (albo nie potrafię szukać)... Czy telekonwerter Nikkor Z TC-2.0x będzie normalnie współpracował z obiektywem Nikkor af-s 70-200 mm f/2.8g if-ed vr? Czy są jakieś ograniczenia bo chyba są różne mocowania...? Z góry dziękuję!