Zobacz pełną wersję : Sortowanie dat w Word
Mam tekst w którym jest okres dat. ... w okresie od 01.01.2021 do 02.02.2021 ... Mam takich zdań kilkadziesiąt. Potrzebuję posortować tekst rosnąco od pierwszj daty. Druga data jest dla mnie nieistotna. Jak to zrobic? Niestety sortowanie w word AZ nie działa. Prosze o pomoc.
Wind Mill
25-10-2021, 11:53
Jeśli zdanie (linia) zaczyna się od daty, to skopiować, wkleić do Excela, posortować i z powrotem do Worda.
Jeśli nie zaczyna się od daty, to jak wyżej z pośrednim krokiem w xls (wydzielenie / skopiowanie dat) do osobnej kolumny i tak sortować.
Zdanie nie zaczyna sie od daty. O masakra czarna magia word a exel to już dziura czarna :-)
a gdyby każde zdanie wkleić do excela. Potem w excelu rozdzielić zdanie tak by wyseparowac sobie każdy wyraz i datę w osobna komórkę i potem po tej kolumnie z data posortować jak potrzeba ? Tak sobie głośno dumam nad rozwiązaniam problemu :)
Zrobiłem test - działa. Jedynie problem będzie w tym gdy są to zdania różnej długości (ilości wyrazów) bo wtedy daty się oddzielają w różne komorki. Ale pewnie też dało by się to jakoś ogarnąć.
TIP: w excelu do rozdzielania opcja tekst jako kolumny.
A nie możesz zrobić tego za pomocą numeracji w Wordzie?
Kojocisko
25-10-2021, 13:38
Obraz zamiast tysiąca słów:
57214
O tym sposobie wiem. Ale jak w zdaniu mam dwie daty word nie chce tego sortować. Gdy jest jedna data jak najbardziej ten sposób jest bardzo dobry
Kojocisko
25-10-2021, 14:05
Sortuje według pierwszej daty w tekście, jak w akapicie się np. dwie daty. Zrób jak dużo się da automatem i popraw resztę ręcznie.