Zobacz pełną wersję : SB 600 - światło stroboskopowe
paweltop
05-07-2007, 12:32
witam ;)
zastanawiam się nad kupnem 600setki, właściwie to już przesądzone, ale czekać trzeba na wypłatę :???: mam jednak pytanie do Was. Czy lampa ta przy współpracy z D 50 da mi światło stroboskopowe- nie wiem czy poprawnie to nazwałem. Chodzi mi o to, czy podczas jednego wyzwolenia migawki lampa ta błyśnie mi kilka razy - dając efekt kilkukrotnego naświetlenia jednej klatki?
W sklepach typu fotojoker itp nie potrafią mi odpowiedzieć na to pytanie, a na forum nie znalazłem wątku dotyczącego tej sprawy.
pozdrawiam
Sebastiann
05-07-2007, 12:38
Tylko Sb800, 600 niet
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=2082 :) cosik kiepsko szukales;)
paweltop
05-07-2007, 12:44
kurcze przeglądałem en temat dość dokładnie, ale widać umknęło...
600 w ogóle nie daje takiego światła, czy tylko przy współpracy z D50??
Sebastiann
05-07-2007, 12:46
sb600 nie ma takiej opcji ( niezaleznie od body) :)
paweltop
05-07-2007, 12:52
OK
ale w ciągu jednego naświetlania 2 razy mi błyśnie SLOW/REAR - tak jak wbudowana?
OK
ale w ciągu jednego naświetlania 2 razy mi błyśnie SLOW/REAR - tak jak wbudowana?
Chyba całkiem pomyliłeś pojęcia. Zapoznaj się z instrukcją obsługi aparatu.
SLOW/REAR wbrew pozorom błyska raz. Inaczej byłoby to bez sensu. Nie zaliczaj przedbłysków do błysków.
paweltop
05-07-2007, 14:03
moi drodzy
wbudowana lampa ma kilka rodzajów błysków, m.in.:
Slow
Rear
Slow/rear - i w tym przypadku lampa błyska 2 razy po otwarciu i przed zamknięciem
Ekonet - znam swój aparat - i chyba w tym przypadku się nie mylę
Gadasz bzdury - lampa błyska 2 razy, ale to pierwsze błyśnięcie jest to przedbłysk pomiarowy i nie wpływa na ekspozycję zdjęcia, ma on miejsce milisekundy przed faktyczną ekspozycją.
Hmm... wydawało mi się, że jest jeden tryb rear. Chyba czegoś nie doczytałem...
paweltop
05-07-2007, 14:10
sorry macie racje - to ja źle to zinterpretowałem:oops:
faktycznie pierwszy błysk jest pomiarowy ...
a tak z ciekawości - dlaczego nie ma przedbłysku w funkcji slow???
paweltop
05-07-2007, 14:13
ale wróćmy do 600
czy ona też będzie robić przedbłyski? I czy też da się ją ustawić na slow lub rear?
sorry ale naprawdę nigdy nie używałem lampy - stąd moje "bzdury"
Każda lampa w iTTL wykonuje przedbłyski pomiarowe, aby ocenić jak mocno musi błysnąć.
Będzie robić i wszystkie te funkcje będą.
Natomiast z błyskiem stroboskopowym nie ma to nic wspólnego i SB-600 tego nie ma.
Do czego chcesz wykorzystać błysk stroboskopowy?
sorry macie racje - to ja źle to zinterpretowałem:oops:
faktycznie pierwszy błysk jest pomiarowy ...
a tak z ciekawości - dlaczego nie ma przedbłysku w funkcji slow???
Jest, tylko na tyle szybki, że wydaje się jednym błyskiem.
endrju22
05-07-2007, 16:34
a czy macie może jakis przykładowe fotki z użyciem błysku stroboskopowego?
paweltop
05-07-2007, 18:53
(...)
Do czego chcesz wykorzystać błysk stroboskopowy?
D50 z tego co wiem (a że uświadomiliście mnie, że niewiele wiem ) :) nie ma możliwości wielokrotnego naświetlenia jednej klatki. Za pomocą stroboskopu, przy dłuższym czasie, mółbym osiągnąć podobny efekt - nie wiem czy rozumiecie co mam na myśli. Np podczas w ciemności ktoś macha ręką - wówczas miałbym ten ruch zatrzymany w kilku sekwencjach
paweltop
05-07-2007, 18:56
endrju - przykład takiego zdjęcia masz w aktualnym wydaniu NG - gość sfocił nietoprza w locie.
w ciemności ktoś macha ręką - wówczas miałbym ten ruch zatrzymany w kilku sekwencjach
Nikt z nas nie wie wszystkiego (mówię za siebie).
A jeśli chcesz mieć możliwość RPT (błysk stroboskopowy) - to musisz zbierać jednak na SB-800.
that's right, mam 800 i troche się bawiłem wielokrotnym naświetlaniem. Fajny bajer ;-)
paweltop
05-07-2007, 19:45
właśine przed chwilą gość w fotojokerze powiedział mi, że jest przekonany, że SB 600 ma takie światło... fakt gość nie wyglądał na zorientowanego, ale gdy mu powiedziałem, że słyszałem, że ta lampa nie ma tej funkcji to powiedział mi, że.... bzdury gadam
kurde już 2 raz w ciągu paru godzin usłyszałem takie słowa :confused: muszę się zastanowić nad sobą ....
... powiedział mi, że jest przekonany, że SB 600 ma takie światło... fakt gość nie wyglądał na zorientowanego, ...
Jak to pozory mylą ... ;)
Zastanawiasz się między SB600 a SB800 to pewnie idzie o pieniądze
Może w takim wypadku iść na kompromis i wybrać Sigmę EF-500 DG Super która kosztuje koło 1000zł a posiada błysk stroboskopowy
a czy macie może jakis przykładowe fotki z użyciem błysku stroboskopowego?
Może nie do końca udane, ale na tym to polega.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2007/07/YEL_0543-3.jpg
źródło (http://i34.photobucket.com/albums/d108/YelenFoto/bla%20bla/YEL_0543.jpg)
D50 z tego co wiem (a że uświadomiliście mnie, że niewiele wiem ) :) nie ma możliwości wielokrotnego naświetlenia jednej klatki.
To ma każdy aparat cyfrowy. Robisz kilka zdjęć, a potem łączysz je w programie graficznym. No problemo. :)
Za pomocą stroboskopu, przy dłuższym czasie, mółbym osiągnąć podobny efekt - nie wiem czy rozumiecie co mam na myśli. Np podczas w ciemności ktoś macha ręką - wówczas miałbym ten ruch zatrzymany w kilku sekwencjach
To jest bajer. Robiłem takie zdjęcia i nie wygląda to specjalnie. Musisz mieć naprawdę dobry pomysł, aby wynik był ciekawy. A może wystarczy zwykły stroboskop i dłuższy czas naświetlania? Na allegro już za 26PLN można się w takowy zaopatrzeć. Będzie trochę taniej, niż za SB-800. A jak się efekt nie spodoba to ... zawsze będzie można na imprezie wykorzystać. (impreza przy stroboskopie z SB-800 to niezbyt porywająca sprawa ;) )
A tak wogóle, to SB-800 to świetna lampa. Tylko po prostu błysk stoboskopowy to ostatnia rzecz, jaką bym się sugerował.
Niezawodna jak zawisza i przyjemna w działaniu jak seks. Polecam gorąco, lampe.