Zobacz pełną wersję : Płyta główna do Nikona D5300
dragon2108
16-10-2021, 21:17
Witam wszystkich. Poszukuję płyty głównej do aparatu Nikon D5300. Parę miesięcy temu kupiłem na olx aparat i po jednodniowej explatacji aparat zawiesił się i wyświetlił komunikat w wizjerze err. Oddałem aparat do serwisu i zdiagnozowali uszkodzenie płyty głównej.
No ale co? Ten serwis nie ma, albo nie może ściągnąć i wymienić takiej płyty, że pytasz zwykłych userów, mających o płytach z reguły dość blade pojęcie?
dragon2108
18-10-2021, 06:18
W żadnym wypadku ja nie wymagam od ludzi na tym serwisie znajomości elektroniki. Pytam tylko czy ktoś ma uszkodzony aparat D5300 lub wie coś o płycie głównej do tego aparatu . Pojęcie nikoniarze nie tyczy się tylko robienia zdjęć ale też aparatów Nikona. Taką mam nadzieję.
Oddałem aparat do serwisu i zdiagnozowali uszkodzenie płyty głównej.
W żadnym wypadku ja nie wymagam od ludzi na tym serwisie znajomości elektroniki.
To się znają, czy nie znają?
Ale po samodzielnej wymianie płyty głównej będziesz miał aparat o innym numerze seryjnym i z rozjechanym AF. Pomiar światła i czasy migawki też pewnie nie będą precyzyjne.
Jeśli stara płyta żyje, to można z niej sklonować ustawienia. Jeśli jest martwa, to trzeba przeprowadzić całą procedurę kalibracji, a wcześniej rozebrać aparat i spisać z migawki wartości opóźnień. A do tego potrzebny jest soft serwisowy to tego konkretnego modelu.
dragon2108
18-10-2021, 08:51
Dlatego zajmuje się tym serwis do którego oddałem aparat. Problem jest z dostępnością używanej płyty. Dlatego poruszyłem ten temat tutaj. Nowa kosztuje 1700 zł z wymianą w serwisie w Czechach. Koszt ten przerasta wartość aparatu