PDA

Zobacz pełną wersję : Karta gwarancyjna Nikon D850

DominiqueCP
09-10-2021, 22:34
Witam,
Tydzień temu zamówiłam w sklepie ze sprzętem fotograficznym w Polsce, body Nikon D850 z wysyłką za granicę. Dziś paczka dotarła do mnie do Irlandii. Po otwarciu paczki okazało się, że brakuje karty gwarancyjnej a instrukcja jest w języku angielskim, dołączono natomiast nieoznakowana płytę z naklejka "Instrukcja obsługi Nikon D850". Pierwszy raz spotkałam się z tym, że nie ma polskiej instrukcji. Na pytanie o karte gwarancyjną sprzedawca poinformował mnie iż gwarancja jest na podstawie faktury zakupu. Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją? Czy brak karty gwarancyjnej oznacza, że sprzęt pochodzi z tzw szarej strefy? Przed zakupem sprawdzałam opinię o sklepie, miał wiele pozytywnych opinii na kilku portalach ?
Będę wdzięczny za poradę.

ksh
09-10-2021, 22:47
Witaj, zapewne to jest sprzęt spoza dystrybucji oficjalnej, wiec gwarancja w tym sklepie, sprawdzać się powinno czy sklep jest oficjalnym sklepem Nikon.

Zbyszek
09-10-2021, 22:50
Nikon w którymś momencie przestał wystawiać karty gwarancyjnne w postaci indywidualnego wydruku z numerem seryjnym. Teraz karta gwarancyjna (np. do D850) znajduje się na tylnej okładce instrukcji. Możesz sobie sprawdzić w w PDF-ie dostępnym choćby na stronie Nikona. Niemniej jeśli D850 jest z polskiej dystrybucji to raczej powinien mieć dołączoną wydrukowaną polską instrukcję. Przynajmniej jeszcze w sierpniu tak było.

DominiqueCP
10-10-2021, 11:40
Instrukcja nie zawiera karty gwarancyjnej, na ostatniej stronie zawiera jedynie informacje printed in UAE. W takim razie nie pozostaje mi nic innego jak odesłać aparat do sprzedawcy u odstąpić od umowy.
Sklepy podlinkowane na oficjalnej stronie Nikona będą gwarantem bezpieczeństwa?

Adam_S_Maj
10-10-2021, 20:41
Instrukcja nie zawiera karty gwarancyjnej, na ostatniej stronie zawiera jedynie informacje printed in UAE. W takim razie nie pozostaje mi nic innego jak odesłać aparat do sprzedawcy u odstąpić od umowy.

A jaki to sklep? Warto poinformować na forum, aby wszyscy, którzy tu zaglądają uważali i wzięli poprawkę na "taki numer".

ksh
10-10-2021, 21:00

Jeśli to sklep solidny istniejący od dłuższego czasu, a cena dobra to można zostawić.

sokolnik
10-10-2021, 21:29
Witam,
Tydzień temu zamówiłam w sklepie ze sprzętem fotograficznym w Polsce, body Nikon D850 z wysyłką za granicę. Dziś paczka dotarła do mnie do Irlandii. Po otwarciu paczki okazało się, że brakuje karty gwarancyjnej a instrukcja jest w języku angielskim, dołączono natomiast nieoznakowana płytę z naklejka "Instrukcja obsługi Nikon D850". Pierwszy raz spotkałam się z tym, że nie ma polskiej instrukcji. Na pytanie o karte gwarancyjną sprzedawca poinformował mnie iż gwarancja jest na podstawie faktury zakupu. Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją? Czy brak karty gwarancyjnej oznacza, że sprzęt pochodzi z tzw szarej strefy? Przed zakupem sprawdzałam opinię o sklepie, miał wiele pozytywnych opinii na kilku portalach ������
Będę wdzięczny za poradę.

napisz do serwisu, do Nikona. Opisz sytuację, zapytaj, podaj im nr seryjny aparatu, wyślij skan dowodu zakupu.
Daj znać co odpisali :)

markB
11-10-2021, 00:18
No właśnie - co to za sklep? UAE to Zjednoczone Emiraty Arabskie (United Arab Emirates), a na mojej instrukcji jest wyraźnie napisane: Wydrukowano w Europie. I naklejka 2 lata gwarancji.

DominiqueCP
11-10-2021, 10:56
Sklep to foto-kołodziej z Lubina. Jak wspominałam wcześniej mieszkam w Irlandii więc brak karty gwarancyjnej uniemożliwia mi serwis aparatu tutaj. Kontaktowałam się z nikon.pl i otrzymałem od nich odp. Ze wymagają karty gwarancyjnej i dowodu zakupu sprzętu.

- - - - kolejny post - - - - - -

Treść wiadomości od Nikon.pl "Dziękujemy za zadanie pytania poprzez system wsparcia technicznego Nikon, w sprawie informacji o gwarancji Nikon.

W czasie trwania okresu gwarancyjnego, naprawy lub regulacje będą wykonywane bezpłatnie tylko po okazaniu Karty gwarancyjnej firmy Nikon wraz z dowodem sprzedaży, lub z innym dowodem potwierdzającym zakup produktu w punkcie serwisowym firmy Nikon.

W tym wypadku proponuję skontaktowanie się ze sprzedawcą, w którym zakupiła Pani aparat, Ponieważ powinna Pani otrzymać kartę gwarancyjną.
Więcej informacji na temat gwarancji znajdzie Pani w linku poniżej:
https://www.nikonimgsupport.com/eu/BV_article?lang=pl&articleNo=000042999

Mam nadzieję, że informacje będą pomocne.
W razie dodatkowych pytań bardzo proszę o ponowny kontakt ze wsparciem technicznym."

markB
11-10-2021, 12:04
Na ostatniej karcie instrukcji (obwoluta), obojętnie w jakim języku, powinieneś mieć ramkę zatytułowaną Nikon Europe Service Warranty Card i w odpowiednich miejscach numer seryjny, datę zakupu oraz stempel sklepu i podpis sprzedawcy. Jak kolega Zbyszek wspomniał wyżej, nie ma osobnej karty gwarancyjnej. Uderzaj do sklepu o wyjaśnienia.

DominiqueCP
12-10-2021, 10:56
Kontaktowałam się z Nikon Polska i po numerze seryjnym sprawdzili że aparat został wydany na rynek azjatycki. Nie wiem jak to wygląda od strony prawnej, czy sprzedawca powinien mnie o tym poinformować? Sprzęt jest oryginalny tyle że nie wydany na rynek europejski. 2 letnia gwarancje mam tylko w sklepie sprzedawcy.

lukasz_kk
12-10-2021, 13:08
Zwróć aparat (jeszcze chyba masz czas) i kup w sklepie który na tej (https://www.ceneo.pl/55201215) stronie ma adnotację "Nikon oficjalny sklep". Różnica w cenie to 500 zł, czyli tyle co nic przy tej cenie aparatu.

I właściwie dlaczego, skoro mieszkasz w Irlandii, nie kupiłaś aparatu na miejscu?