Zobacz pełną wersję : Tło gnieciuch - łączenie
Cześć wszystkim,
potrzebuję dużego tła fotograficznego. Wstępnie skupiłem się na gnieciuchu 3x6m. Jednak i to może być zbyt wąskie. Stąd moje dwa pytania.
Czy ktoś z was ma doświadczenia w łączeniu dwóch teł np. jakąś taśmą klejącą do materiałów, zszywanie itp.? Chciałbym uniknąć widocznego łączenia na zdjęciach.
Może istnieją tła o szerokości np. 5 metrów?
Jak realizujecie projekty z na tak dużych tłach?
pozdrawiam,
Adrian
Popatrz na płótna malarskie. Masz nawijanie na role albo składane. Ale trzeba będzie to jeszcze pomalować.
Dzięki za info. Jednak tła malarskie nie wydają mi się artakcyjne.
Może jednak ktoś miał doczynienia z szyciem dwóch teł?
dzięki,
Adrian
Jeśli tło ma 3x6m czyli na szerokość używasz 3m, więc może ustawić tło na 6m szerokość, a jeśli braknie dołu to wtedy dokleić na taśmie tej klejącej na ciepło używanej do podwijania, do zakładek i łączenia materiałów, taśma klei materiały od ciepła żelazka.
Dzięki, chyba tak właśnie zrobię.
1. Nie widzę szans na połączenie. Żadnych.
2. Nie ma problemu z szerokościami tak do tych 5 m. Najtańsze rozwiązanie to materiał banerowy. W ploterowniach pogadaj i odkup końcówkę rolki. Znacznie lepsza ale trudniejsza w operowaniu jest gładka wykładzina. Ponieważ czysto białych raczej nie ma to malujesz to farbą. Jak pobrudzisz to myjesz lub powtórnie malujesz. Niezniszczalne.
Dlaczego nie widzisz szans na połączenie? Próbowałeś?
pozdrawiam
Dlatego, że zawsze się będzie marszczyło pod wpływem siły ciężkości.
Jeśli uważasz, ze musisz spróbować aby to wiedzieć to spróbuj.
Cześć wszystkim,
potrzebuję dużego tła fotograficznego. Wstępnie skupiłem się na gnieciuchu 3x6m. Jednak i to może być zbyt wąskie.
..
Jak realizujecie projekty z na tak dużych tłach?
Tła kartonowe są także w rozmiarze 3,6m (długość zdaje się 30 m).
Jakie projekty wymagają tak dużego tła? Bo może wcale nie .. ;) (zdjęcia samochodów?)
Tak duże tło wymaga dużego pomieszczenia. Nie tylko ciut szerszego niz tło, ale też do odstawienie lamp dla zapewnienia równiejszego rozkładu światła, odejście z aparatem itd itd. Może sie okazać, że zrobisz sobie tło, a pomieszczenie będzie za małe by na takim tle pracować.
Czyli - jakie duże sa te rzeczy jakie chcesz fotografować i jakie duże masz pomieszczenie?
Część, dzięki za rzeczową odpowiedź.
Pewnie Was zaskoczę, ale chodzi o autoportrety. Projekt dość nietypowy i mocno odlatujący od klasycznego pojęcia portretu. Jestem dość wysoki i zdjęcie z rozłożonymi ramionami to już ponad 2 metry szerokości. Zakładając margines na tło, kadr... robi się 3 metry i jestem na bardzo na granicy.
Miejsce mam naprawdę duże i wysokie więc to nie stanowi problemu.
Prawda jest też taka, że kompletnie nie mam doświadczenia w studio :)
Część, dzięki za rzeczową odpowiedź.
Pewnie Was zaskoczę, ale chodzi o autoportrety. Projekt dość nietypowy i mocno odlatujący od klasycznego pojęcia portretu. Jestem dość wysoki i zdjęcie z rozłożonymi ramionami to już ponad 2 metry szerokości. Zakładając margines na tło, kadr... robi się 3 metry i jestem na bardzo na granicy.
Miejsce mam naprawdę duże i wysokie więc to nie stanowi problemu.
Prawda jest też taka, że kompletnie nie mam doświadczenia w studio :)
Niewiele wyjaśniłeś. Najogólniej do sfotografowania sylwetki szerokiej na 2 m wystarczy standardowe tło 2,7 m. Pod warunkiem użycia ogniskowej (ekwiwalentu) 70-105 mm. Kolejne pytanie jest czy w ogóle tło jest potrzebne bo może wystarczy kawałek białej ściany. Pod warunkiem jednak, że stopy nie są fotografowane. Biała ściana jest 10x lepsza od tła ale trudno jest założyć światła kontrowe. Póki nie rozumiemy o co Ci chodzi to trudno coś doradzić. Pokaż jakąś referencyjną fotę.
Temat zacząłem od możliwości łączenia dwóch teł i na razie na tym zakończę. Reszta nie jest na tym etapie do dyskusji.
Mogę jedynie dodać, że będzie więcej niż jedna sylwetka w kadrze. Wielokrotne ekspozycje, długie naświetlania itp.
Cześć,
jeżeli ktoś chciałby skorzystać z dyskusji to mam kilka wniosków.
1. Użyłem szarego tła materiałowego (gnieciuch) 3x7 m. Tło się marszczy i widać to na zdjęciach.
2. Gramatura 120g/m2 jest na tyle drobna, że nawet drobne światło z tyłu prześwituje. Przy zachowaniu ciemności jest ok.
3. Przy bardziej skomplikowanych, szerszych kadrach takie tło jest zdecydowanie za małe.
pozdrawiam
Cześć,
jeżeli ktoś chciałby skorzystać z dyskusji to mam kilka wniosków.
1. Użyłem szarego tła materiałowego (gnieciuch) 3x7 m. Tło się marszczy i widać to na zdjęciach.
2. Gramatura 120g/m2 jest na tyle drobna, że nawet drobne światło z tyłu prześwituje. Przy zachowaniu ciemności jest ok.
3. Przy bardziej skomplikowanych, szerszych kadrach takie tło jest zdecydowanie za małe.
pozdrawiam
Najlepiej dodaj zdjęcie, to wtedy będzie można odnieść uwagi do konkretnej sytuacji. Zarówno perspektywy jak i sposobu świecenia.
pozdro
Wiesiek