PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Patrycja

spiritus
03-10-2021, 21:54
Skusiłem się na pierwszą sesję TFP aby nauczyć się pracy z osobami sam na sam. Przedstawiam do oceny jedno z pierwszych zdjęć jakie wykonałem. Jak wybiorę i ogarnę resztę to z biegiem czasu będzie więcej. Zapraszam :)

[1]

56627

Bartek - NinoVeron
04-10-2021, 19:28
FTP - służy do wgrywania plików na serwer :)
a sesje można zrobić TFP :) :)

OjTam
04-10-2021, 19:57
FTP - forced to pose. Mowa o Spirycie, w końcu. :lol:

Nie znam się, ale po mojemu trochę nogi słabo wyglądają: zlały się w plamę.

crusiek
04-10-2021, 19:59
Nieźle, nieźle, dobrego FTP powinieneś zabezpieczyć, puść to lepiej po SFTP xD

stock
04-10-2021, 20:31
przydałoby się nogi nieco z cienia powyciagać. Ale nie wiem czy to nie ukaże dziwnie wykrzywionej nogi w bucie..

spiritus
04-10-2021, 22:41
Kurde, fakt XD
TFP miało być. Człowiek się pomylił a dzisiaj w konsekwencji tego padł facebook xD

przydałoby się nogi nieco z cienia powyciągać. Ale nie wiem czy to nie ukaże dziwnie wykrzywionej nogi w bucie..

Właśnie dlatego ich nie wyciągnąłem.
Jedno z pierwszych ujęć z naszej współpracy i akurat podjechał samochód i przyświecił. Później przyszedł pan ochroniarz i chciał wzywać policję, że tam fotografujemy :D
Odpuściłem bo wolałem nie zniechęcać modelki do dalszych zdjęć.

Mane
06-10-2021, 22:08
FTP - służy do wgrywania plików na serwer :)
a sesje można zrobić TFP :) :)

Sesję FTP też jak najbardziej można zrobić ;)

spiritus
06-10-2021, 22:59
Dobra... już się nie czepiajcie literówki tylko powiedzcie coś więcej o zdjęciu bo sam nie wiem co o nim myśleć ;)

siemalysy
06-10-2021, 23:02
Spiryt nie znam się, ale się wypowiem. Ogólnie mi się podoba. Zmieniłbym tylko pozę modelki na taką, żeby jej głowa i wzrok skierowane były w tą samą stronę co wyciągnięta lewa noga. Chyba by było korzystniej, tak mi się wydaję.

spiritus
06-10-2021, 23:08
Spiryt nie znam się, ale się wypowiem. Ogólnie mi się podoba. Zmieniłbym tylko pozę modelki na taką, żeby jej głowa i wzrok skierowane były w tą samą stronę co wyciągnięta lewa noga. Chyba by było korzystniej, tak mi się wydaję.

Pierwszy sprawiedliwy :D
Ogólnie to korzystałem ze światła zastanego i wtedy modelka by była ciemna po lewej stronie. Jednak przyznam też, że nie pomyślałem o czymś takim.

fafniak
07-10-2021, 07:44
Całą atrakcyjność zdjęcia zawiera się w tych światłach samochodu, które sprawiły że ta czerwona płaszczyzna "zaczęła żyć"
Jak przytniesz w panoramkę i pobędziesz się nóg - fajniej to wygląda.

Wujot
07-10-2021, 11:19
Całą atrakcyjność zdjęcia zawiera się w tych światłach samochodu, które sprawiły że ta czerwona płaszczyzna "zaczęła żyć"
Jak przytniesz w panoramkę i pobędziesz się nóg - fajniej to wygląda.
Spirytus

I co nadal uważasz, że fotografowie coś istotnego Ci powiedzą??? To najbardziej nieodpowiedni ludzie do oceniania fot. Interesują ich szczegóły w nieistotnych partiach albo ściana. Podstawowe jest odpowiedzenie sobie co jest istotą tego zdjęcia i co interesuje Kowalskiego i Kowalską. Otóż to ta piękna młoda kobieta budzi nasze zainteresowanie. Jej uroda, troszkę manieryczny gest. Pytam się co ona robi - czeka na randkę, rozmarzyła się ? Chciałbym zgadnąć jaka jest. Jeszcze to co można wywnioskować z ciuchów i mowy ciała. Próbuję ją rozgryźć...

Poskąpiłeś nam tego chłopie! Dodałeś hektary nic nie wnoszących powierzchni. A ja chcę oglądać pannę. Jedynie ona mnie tu interesuje. Wywal wszystko poza nią. Dobry kadr na sylwetkę lub portret i wszystko. A kolegom wrzuć tutaj wykadrowaną gołą ścianę z tymi smugami albo nogi. Będą mieli to co lubią ;)

Jacek_Z
07-10-2021, 11:34
I co nadal uważasz, że fotografowie coś istotnego Ci powiedzą??? To najbardziej nieodpowiedni ludzie do oceniania fot.

.. Dodałeś hektary nic nie wnoszących powierzchni. A ja chcę oglądać pannę. Jedynie ona mnie tu interesuje. Wywal wszystko poza nią. Dobry kadr na sylwetkę lub portret i wszystko. A kolegom wrzuć tutaj wykadrowaną gołą ścianę z tymi smugami albo nogi. Będą mieli to co lubią ;)
Co powiedział ... fotograf ;)
Wszystkie elementy na zdjęciu są ważne. Portretów z nastrojem (czy bez) pięknych dziewczyn jest wiele. Szuka się ciekawych miejsc do lokalizacji i tu miejscówka, być może przypadkowo okazała się świetna.
Same portrety to dziś już za mało ;)
No i w portrecie jest tyle nurtów, że trzeba oceniać go w tej konwencji, w jakiej powstał.

Wujot
07-10-2021, 11:56
Co powiedział ... fotograf ;)
Wszystkie elementy na zdjęciu są ważne. Portretów z nastrojem (czy bez) pięknych dziewczyn jest wiele. Szuka się ciekawych miejsc do lokalizacji i tu miejscówka, być może przypadkowo okazała się świetna.
Same portrety to dziś już za mało ;)
No i w portrecie jest tyle nurtów, że trzeba oceniać go w tej konwencji, w jakiej powstał.

Już dawno wyrwałem się z tego getta ;)

Ocenianie tego zdjęcia w kontekście tej miejscówki jest bez sensu bo są rozłączne. A poza tym miejsce jest nudne. Ale możesz zostać przy swoim zdaniu.

Istotne jest aby fotografów nie słuchać. Za to innych jak najbardziej - od dawna tak robię. Im dalej od fotografii tym lepiej. Poza oczywiście sytuacją gdy foty robisz dla kolegów z forum. To wtedy oczywiście ich słuchasz. I to jest mechanizm getta fotograficznego.

fafniak
08-10-2021, 07:45
Spirytus
Otóż to ta piękna młoda kobieta budzi nasze zainteresowanie. Jej uroda, troszkę manieryczny gest. Pytam się co ona robi - czeka na randkę, rozmarzyła się ?
Eee zupełnie nie. Ani poza ani mina nie interesują mnie. Są zbyt oczywiste/używane do pozowania. Sztuczność ogromna.
Ale po przycięciu dołu tak jak opisałem - tworzy się ciekawsza kompozycja

spiritus
11-10-2021, 10:53
Ooo... wątek żyje :D
fafniak masz na myśli takie coś czy jednak za dużo dołu odcięte?

56864

fafniak
11-10-2021, 21:38
Dokładnie taki kadr- według mnie "jest jakiś" - mnie osobiscie zatrzyma na chwilę

Wujot
12-10-2021, 10:05
"jest jakiś"

Jakiś, dokładnie tak.

Taki kadr ma sens w edytorialu. Przy dwóch poziomych połączonych stronach. Ładnie można wrzucić jakiś tekst (krótki i dość duży bo tło jest dość jasne)

Ale komunikacyjnie jest do bani. Dla mnie. Bo zamiast kawałka przestrzeni miejskiej, co jednak buduje opowieść mamy formalizm "studyjny". Jakiś kolorowy reflektorek i parę niezwiązanych linii. Wielka pustka.

Dlatego jak napisałem Spirytus nie słuchaj fotografów - wcisną Ci kit o jakiś kompozycjach, kadrach! Ale o komunikacji to oni nie myślą.

Jest to o tyle dziwne, że fafniak bardzo często buduje ciekawe opowieści gdzie ludzie wpisani są w ciekawą przestrzeń i gdzie jest jakaś zaskakująca historia. Czyli foty robi bardzo OK.

Reasumując fotografowie nie raz robią dobre foty.

A z radami - to już napisałem... ;)

spiritus
12-10-2021, 19:07
Dlatego jak napisałem Spirytus nie słuchaj fotografów - wcisną Ci kit o jakiś kompozycjach, kadrach! Ale o komunikacji to oni nie myślą.

Ale próbować warto :D

W takim razie kolejny kadr z tego spotkania.

[2]

56900

fafniak
13-10-2021, 08:34
Jakiś, dokładnie tak.

Moment moment...
Po pierwsze "jest jakiś" ma inne znaczenie niż jakiś jest. Zwykle użycie formy "jest jakiś" oznacza że o ile nie jest coś bardzo dobre, to zaczyna mieć wyraz, przyciąga wzroki moze wzbudzić zainteresowanie. W domyśle w stosunku "do pierwotnej formy"

Nie zamierzam tutaj dyskutować o komunikacji bo zarówno pierwotna forma jak i wtórna stanowią dla mnie tylko obrazek z ładną panią (koniec kropka), ale kadr w formacie "kinowym" buduje obraz który choć na chwilę zatrzymuje. Nazywasz to formalizmem studyjnym, ok. Tylko że jest on ciekawszy od strony graficznej i barwowej poprzez brak dołu kadru. Powstała znacznie ciekawsza kompozycja. Zarówno poprzez te "kinowe" proporcje jak i rozłożenie akcentów w obrazie. I na tym kończy się rola tego zdjęcia, niezależnie czy pokazujemy je w pierwotnej formie czy tej "kinowej".
Pokazanie jakiejś historii, wiązałoby sie raczej z wprowadzeniem elementów miasta (tu w żadnej wersji ich nie ma) i pewnei ze zmianą położenia paratu względem przestrzeni. Otwarciem na otoczenie, obróceniem się na tarczy o 45 stopni? nie wiem bo nie byłem na miejscu zdjęć. Czasem dołożenie "drobnego" gadzetu w postaci luksusowej torby z zakupami, tworzy inna opowieść a jeszcze inną kilku siatek "ze spożywczego" i nerwowa mina z telefonem przy uchu. A jeszcze inną rzeźba i rozanielony wzrok ;) (te "pomysły" to tak z d... wzięte na szybko ale obrazują możliwości przy braku zmiany kreacji)
Bawić się można wszystkim, ale ograniczenie tylko do przekazu moze mieć podobny skutek jak ograniczenie tylko do formy wizualnej

Wujot
13-10-2021, 15:20
Moment moment...
Po pierwsze "jest jakiś" ma inne znaczenie niż jakiś jest. Zwykle użycie formy "jest jakiś" oznacza że o ile nie jest coś bardzo dobre, to zaczyna mieć wyraz, przyciąga wzroki moze wzbudzić zainteresowanie. W domyśle w stosunku "do pierwotnej formy"

Bawić się można wszystkim, ale ograniczenie tylko do przekazu moze mieć podobny skutek jak ograniczenie tylko do formy wizualnej

Przecież w kwestii "jest jakiś" dokładnie Cię zacytowałem! A komentarz był już mój "autorski". A, że troszkę złośliwy... licencja poetica. :)

Ale zdanie końcowe to jest 100%. Też uważam, że forma i treść to najlepsza para.

Odnosząc się do getta fotograficznego tak naprawdę chciałem zwrócić uwagę, że fotografowie zbyt bardzo skupiają się na formie. Oraz tego, że ta forma jest skostniała. Przy jej tworzeniu używa się zestawu reguł, które w wielu przypadkach, przez swoją rutynę działają raczej przeciwko obrazowi jak za. Być może na innym forum głosiłbym peany na temat kunsztu fotografów. Natomiast tutaj schematyzm tworzenia czy interpretowania fotografii w kategoriach "pięknościowych" (wizualnych) jest mocno widoczny.

fafniak
13-10-2021, 19:40
Odnosząc się do getta fotograficznego tak naprawdę chciałem zwrócić uwagę, że fotografowie zbyt bardzo skupiają się na formie. Oraz tego, że ta forma jest skostniała. Przy jej tworzeniu używa się zestawu reguł, które w wielu przypadkach, przez swoją rutynę działają raczej przeciwko obrazowi jak za. Być może na innym forum głosiłbym peany na temat kunsztu fotografów. Natomiast tutaj schematyzm tworzenia czy interpretowania fotografii w kategoriach "pięknościowych" (wizualnych) jest mocno widoczny.

Podpisuje sie wszystkiemi rencami

bomkallo
15-10-2021, 16:58
Wracam do tematu :)

Nowe zdjecie uwidacznia cos, co czasem widuje, ale nie umiem tego sprecyzowac. Chodzi mi tu o jakosc zdjecia. Czy to przypadkiem nie jest przekontrastowane i przeostrzone? Szczerze mowiac, efekt troche jak z d7000 i jakiegos kompletnie rozbitego szkla.

PSsik: sa dwie opcje, optyka o zbyt duzej rozdzielczosci + domyslne wyostrzanie lub zbyt slaba optyka + nadmierne wyostrzanie. Poki co tak to widze.

Kojocisko
15-10-2021, 19:13
Zupełnie nie widzę tego, o czym piszesz.

Wujot
15-10-2021, 22:00

[2]

56900

No i widzisz - masz rozważania o ostrości, wyostrzaniu itd. :)

Na to możesz liczyć, ale nikt Ci nie powie czy to jest fajna fota!

Dla mnie nie jest, ani modelka ciekawa, ani okoliczności. Nic tu specjalnego nie ma. Do rodzinnego albumu może być. Odbicie to jednak za mało aby widza kupić.

fafniak
15-10-2021, 23:02

[2]

56900

Ty bardzo chcesz wbić się w standard forumowy... po co ?

spiritus
16-10-2021, 10:36
Ty bardzo chcesz wbić się w standard forumowy... po co ?

Co masz na myśli?

Jak pisałem dopiero zaczynam w tym temacie i chcę zacząć od czegoś prostego w miarę ;)

fafniak
16-10-2021, 12:21
Niepotrzebnie zacząłem temat. Przepraszam.

spiritus
16-10-2021, 12:37
Niepotrzebnie zacząłem temat. Przepraszam.

Nie no pisz bo serio nie wiem o czym mówisz. Ja się nie obrażę ;)

fafniak
16-10-2021, 12:43
Postaram sie zebrać siły i napisać.
Choć mysle ze spotkanie na wódeczkę we wsi warszawa będzie bardziej owocne ;)

spiritus
16-10-2021, 13:52
Choć mysle ze spotkanie na wódeczkę we wsi warszawa będzie bardziej owocne ;)

nie kuś diable, kiedyś będzie można :D

jednak pierwsze wolałbym przeczytać coś ;)

Kojocisko
16-10-2021, 14:51
Usiłujesz zintelektualizować (lektura) czynność pierwotnie czystą (wódeczka).

cybulski
16-10-2021, 17:35
Myślałem, że wątek będzie o ftp i partycjach.

spiritus
16-10-2021, 18:09
Myślałem, że wątek będzie o ftp i partycjach.

Śmiechom nie było końca

spiritus
17-10-2021, 18:09
Ożywię wątek i dodam kilka z parku w Żelazowej Woli.

[3]

57005

[4]

57006

[5]

57007

[6]

57008

[7]

57009

[8]

57010

[9]

57011

notdot
17-10-2021, 19:09
#3 i #4 - plamo-cieniom na twarzy mówimy "raczej nie" - chyba :D

Bartolini82
17-10-2021, 19:18
Mi się podoba 5 :) Z uwagi na taką naturalność, lekkość pozy. Strój panny też taki lekko nie do końca współczesny, więc jakoś się wkomponowuje w ten dworek. No i światełko na twarzy (choć chyba minimalnie bym je "zdjął").
Kiedy tam byłeś? Ja w niedzielę tydzień temu. Ludzi tyle, że szok :)

spiritus
17-10-2021, 19:26
#3 i #4 - plamo-cieniom na twarzy mówimy "raczej nie" - chyba :D

Kiedy mi się podoba takie coś ale poczekamy co powiedzą Ci bardziej doświadczeni bo jak wejdą PRO to zostanie przeprosić modelkę a aparat będzie do sprzedania :D

Mi się podoba 5 :) Z uwagi na taką naturalność, lekkość pozy. Strój panny też taki lekko nie do końca współczesny, więc jakoś się wkomponowuje w ten dworek. No i światełko na twarzy (choć chyba minimalnie bym je "zdjął").
Kiedy tam byłeś? Ja w niedzielę tydzień temu. Ludzi tyle, że szok :)

Dzięki, też mi się zarąbiście to zdjęcie podoba... w przyszłości pewnie spróbuję "zaświecić" lampion w dworku.
W dniu kiedy założyłem ten wątek czyli równo 2 tygodnie temu ;)
Ta sesja była takim mocnym spontanem, że od pomysłu do pierwszego zdjęcia minęło ok 3h :D

Wujot
18-10-2021, 15:48
Od razu powiem, że portret nie był jakąś moją specjalizacją, choć zawodowych fot na gruncie politycznym i biznesowym całkiem sporo zrobiłem. Na gruncie prywatnym czy modelkowym nie był to temat co mnie zbytnio interesował. I uwagi będą z pozycji kogoś kto nie zna trendów i nie śledzi branży.

Ta sesja jest konsekwentna i spójna. Świetnie kleją się tu plenery, ciuszki, fryzura, nastrój a nawet uroda dziewczyny. Na gruncie poszczególnych ujęć można coś bardziej pochwalić, coś ciut mniej. Mnie trochę brakuje tutaj większego zróżnicowania kadrów i perspektyw. Dlatego niektóre foty wzajemnie się osłabiają np 3 i 5 (i identyczne w perspektywie 6, 9). Spróbuj myśleć filmowo, nie bać się zbliżeń, ciasnych kadrów, skosów. W ogóle to trzymanie pionu, perspektywy i długa ogniskowa trochę są męczące.

Ale aby było jasne - temat jest bardzo ładnie, ale ciut sztampowo, zrobiony.

W kwestii "gobo" to z reguły dodaje ono autentyzmu i wiąże modela z otoczeniem. Natomiast nie powinno w tym być przypadku. Standardowo światło powinno być na istotnych, obrazotwórczych elementach. Na 5 jest świetnie a na 4 mogłoby być lepiej, bo chyba przepał na czole nie służy wzmocnieniu walorów obrazu.

spiritus
18-10-2021, 22:56
Dzięki Wujot, wszelkie uwagi są mile widziane :)
Kilka zbliżeń mam ale nie miałem w głowie tej informacji odnośnie podobnej perspektywy. Przy następnych sesjach i wrzutkach na forum będę o tym pamiętał.

No to zmiana ciuszków ale miejscówka ta sama :)

[10]

57065

[11]

57066

[12]

57067

[13]

57068

[14]

57069

Myszowor
19-10-2021, 07:46
Ładna fotka by była gdyby nie te buty beznadziejne.

stock
19-10-2021, 09:51
co do butów to sprawa oczywista - fatalne. Ale mam wrażenie ze te ostatnie też ciut za jasne. Musiałbym zobaczyć na monitorze w domu, bo słuzbowemu nie ufam w 100% - ale, odnoszę wrażenie że sa takie bez klimatu.

spiritus
19-10-2021, 10:15
Ładna fotka by była gdyby nie te buty beznadziejne.

Noo niestety z butami nie trafiła, też mi się nie spodobały.
Dex dzięki za nominację! :D

Dex
19-10-2021, 10:20
spiritus, teraz masz motywacje by coś jeszcze lepiej zmajstrować ;)

stock
19-10-2021, 12:39
Noo niestety z butami nie trafiła, też mi się nie spodobały.
Dex dzięki za nominację! :D

dlatego też przed sesja warto dokładnie umówic wszelkie szczegóły. Zarówno dotyczące miejscówek, zakresu pozowania, charaktery sesji jak i tych na których znac się możemy mniej czyli makijażu, ubrań na detalach typu buty kończąc. :D

Wujot
19-10-2021, 20:22
Dzięki Wujot, wszelkie uwagi są mile widziane :)
Kilka zbliżeń mam ale nie miałem w głowie tej informacji odnośnie podobnej perspektywy. Przy następnych sesjach i wrzutkach na forum będę o tym pamiętał.

No to zmiana ciuszków ale miejscówka ta sama :)

[10]

57065

[11]

57066

[12]

57067

[13]

57068

[14]

57069

Czuję się troszkę w obowiązku coś tu napisać (po cholerę się odzywałem na początku, było... ryj trzymać!). Ale nie mogę zrozumieć, że na forum fotograficznym cała rozmowa sprowadza się do butów. Szczególnie, że są obecne na 40% zdjęć. Buty to trzeciorzędny problem.

Materiał jest niespójny, brak jest pomysłu na całość. Mocno to utrudnia spójną krytykę i ocenę na poziomie koncepcji. Wypunktuję wobec tego słabości warsztatowe, które rzuciły mi się w oczy. Przede wszystkim złe światło. W pierwszym nietrafione refleksy. W trzech następnych to dopalenie z przodu trupim światłem moim zdaniem położyło foty. Trzy wariacje na tle winobluszczu pokazują jak ryzykowne jest ustawianie tak silnych kolorowych plam przy twarzy. Ja nie mogę się zdecydować co chcę oglądać. Ale widać, że trzecia fota tutaj zdecydowanie się wyróżnia. Gdybyś tam pomalował pazury w dobrze dobranym zestawie kolorów z tła to ta fota mogłaby zyskać sporego kopa. Może jeszcze... gdybyś modelkę dał ciut do przodu i zgubił ostrość to mogłoby być naprawdę nieźle.

Ostatnia fota to dobre tło i powiedzmy niezła modelka. Oczywiście kładzie to banalny dół a w tym i te nieszczęsne buty. Ale tutaj wystarczy zmienić kadr i ciąć tuż pod kolanami. Czy ktoś Ci powiedział, że tylko całe sylwetki możesz pokazywać? Kadr to jedna z poważniejszych broni fotografa! Możesz spróbować obrócić kadr i to prawdopodobnie w obie strony o jakieś 15-20 stopni. Powinno być dużo lepiej.

To wszystko co napisałem jest na gruncie tradycyjnej analizy fotografii (czyli czegoś co uważam, za niezbyt istotne).

spiritus
22-10-2021, 22:40
To wszystko co napisałem jest na gruncie tradycyjnej analizy fotografii (czyli czegoś co uważam, za niezbyt istotne).

Jednak jest to też niezmiernie ważne ;)
Dzięki za rady, staram się pamiętać wszystko o czym piszesz i w przyszłości tego pilnować. "Trupie światło" już było prawie po samym zachodzie niestety. Jednak przypomnieliśmy sobie o tym bluszczu pod sam koniec dnia i goniliśmy aby coś jeszcze złapać :)

Tymczasem powrót do nocnych

[15]

57142

odzio
23-10-2021, 00:50
Kadr rewelacja! Ale - jeśli można - wrzucę parę uwag człowieka zupełnie nie znającego się na warsztacie portretowym (z podobną zresztą wiedzą nt. dowolnego innego). Dwie rzeczy mi wpadają na pierwszy rzut oka:
1. Światło na twarzy... Wiem, że zastane, ale kurczę szkoda tak szpecić śliczną dziewczynę... (Nie, nie zrobiłbym tego lepiej, ględzę).
2. Opowieść: prawa cześć ujęcia (z perspektywy odbiorcy) - wg osi, biorąc pod uwagę mocno centralne ujęcie - sugeruje oczekiwane, miłe wieczne spotkanie, może pozytywne zaskoczenie po wyjściu z tramwaju. Natomiast lewa... Jakby modelka wylądowała w szemranej dzielnicy i bała się o torebkę.

Piszę, nie po to żeby się znęcać, bo pomysł bardzo mi się podoba (i cała reszta poza powyższym), sam nigdy takiego ładnego zdjęcia nie zrobię, ale chciałbym, żebyś wiedział do czego przyczepi się pospolity Czesiek. Ogarnięci fotografowie pewnie znajdą więcej detali.

fafniak
23-10-2021, 08:52
nie kuś diable, kiedyś będzie można :D

jednak pierwsze wolałbym przeczytać coś ;)
Przepraszam ale będzie niespójnie i chaotycznie. Przepraszam za trywializowanie

Przejrzyj zdjęcia w dziale portret, wejdź do kilku galerii internetowych fotograficznych (plfoto 35photo itp)
Zobacz gdzie zawędrowała fotografia portretowa.
Dla mnie to jest mieszanka podejrzanych w publikacjach modowych pozycji, min, stylizacji na to nałożone jest czasem 10kg PSa. Tyle że wykonanie jest dużo słabsze bo:
1- modelka to amatorka, czasem kompletnie bez urody
2- stylizacja słaba
3- fotograf bez realnego pomysłu i warsztatu
i pewnie jeszcze można by wymieniać długo
ALE przy takim zalewie cyfrowych "kreacji" stało się to standardem - obejrzyj fejsa czy insta
Nieudolny teatr póz 4A, 1F, 3C itd. itp. Ale ponieważ celebrytki "influłenserki" ;) itp wynalazki mają ogromny "zasięg" to tworzy sie taka nowa bańka standardu. Tyle że ta bańka (wydaje mi się) powstała ze zdjęć produkowanych masowo na takich forach jak nasze. Teraz sytuacja zapętla sie dodatkowo bo dziewczyny pozujące chcą podobnych zdjęć. Chcą standardu który znają, jest bezpieczny bo koleżanki zalajkują a "fotograf" dostanie pochwałę :)
To jest zamknięte koło.
Czytam wpisy wujota i przyznaję że bardzo często trafia w moje przemyślenia jeden do jednego. Różnica polega na tym że dla mnie czasem wystarczy przycięcie odpowiednie zdjęcia (pisze o pierwszym) i DLA MNIE powstaje coś ciekawszego, co mnie zatrzyma na chwilę.
On chciałby żeby za zdjęciem szła jakaś historia a nie żeby to było na zasadzie "ładna baba na tle"
No przyznaję że byłoby fajnie bo zdjęcie które wywołuje w głowie historię (coś sobie dopowiadamy) jest zwyczajnie ciekawsze.
Tutaj na forum była facet Hannibal - dla mnie idealny przykład zapętlenia się w obrazkach o których pisałem powyżej.
Drugim biegunem był koleś który produkował erotyczne, czasem graniczące z obleśnością obrazki młodych dziewczyn. Nie pamiętam jak sie nazywał. Ale abstrahując od naszego poziomu akceptacji tego typu obrazów, to te zdjęcia "erotyczne" niosły więcej opowieści niz te portrety hanniego.
Podsumowując.
Wydaje mi się że dążysz do kreacji właśnie tego typu fot. Takiej mieszanki fot na insta/fejsa okraszonej pozycjami ABCD, produkowanej masowo na forach fotograficznych. Jak obejrzysz foty Candara (chyba...?) to zobaczysz że (tzn. to jest moje widzenie) że nawet dobra technika nie ratuje tego typu zdjęć, ALE pokazuje umiejętności (a szkoda bo pomiędzy tymi trywialnymi fotami jest też trochę fajnych fot)

I tak, wiem z czym się mierzysz, bo wspomagając moją małżowinkę w jej twórczości, widzę pęd do takich zdjęć, których nie pojmuję i nie lubię

spiritus
23-10-2021, 12:24
2. Opowieść: prawa cześć ujęcia (z perspektywy odbiorcy) - wg osi, biorąc pod uwagę mocno centralne ujęcie - sugeruje oczekiwane, miłe wieczne spotkanie, może pozytywne zaskoczenie po wyjściu z tramwaju. Natomiast lewa... Jakby modelka wylądowała w szemranej dzielnicy i bała się o torebkę.

Piszę, nie po to żeby się znęcać, bo pomysł bardzo mi się podoba (i cała reszta poza powyższym), sam nigdy takiego ładnego zdjęcia nie zrobię, ale chciałbym, żebyś wiedział do czego przyczepi się pospolity Czesiek

Każda uwaga mile widziana :)
Patrycja chciała takie zdjęcie z torebką z przodu to zrobiłem kilka podejść. Czas 1/4s jest dość długi do ogarnięcia, próbowałem to zrobić ze statywu ale był zbyt mocny wiatr i reszta ujęć z tego miejsca jest poruszona. To jedyne jakie wyszło jeżeli dobrze kojarzę ;)

fafniak masz na myśli Wolanda?
Noo on miał dość specyficzne podejście do fotografii modelek. Dużo mi się podobało, jednak większość jakoś tak przerażała w jaki sposób można przedstawiać akt. Taka cienka linia na granicy mocnej erotyki a ostrego porno (takie moje odczucie było po jego zdjęciach).

Wracając do tematu. Masz rację, że w pewnym sensie mogę dążyć do typowych zdjęć "modelek z instagrama" bo taki rynek przeglądam, taki mnie otacza. Ty masz sporo lat doświadczeń i fotografię masz jakby we krwi, u mnie w rodzinie to tylko wujek miał starego zenitha, którym fotografował wycieczki... i tyle. Ja jestem jakby pierwszy co wychodzi z fotografią ponadto. Zdjęcia z tego wątku to są jakby moje pierwsze portretowe gdzie pracuję sam na sam z modelką i nikt więcej mi się nie kręci obok (gapie, inni fotografowie, krzywo patrzący cywile gdy fotografuję kogoś w terenie ze swojej firmy). Staram się do tego przyzwyczaić i powoli nauczyć współpracy, jednak większość uwag zapewne zapamiętam i w przyszłości wykorzystam. Tak więc za wszystkie dziękuje :) Teraz mam jakieś zdjęcia, które mi mogą otworzyć furtkę przed czymś następnym. Poznam jeszcze parę dziewczyn podczas zdjęć (zapewne też je tu wrzucę) ale to już pewnie będą bardziej przemyślane sesje. Tutejsze to są dwa spontany bo i ja i ona dopiero zaczynamy. Patrycja chce się rozwinąć i ja też ;)

Wujot
23-10-2021, 15:26
Czytam wpisy wujota i przyznaję że bardzo często trafia w moje przemyślenia jeden do jednego. Różnica polega na tym że dla mnie czasem wystarczy przycięcie odpowiednie zdjęcia (pisze o pierwszym) i DLA MNIE powstaje coś ciekawszego, co mnie zatrzyma na chwilę.
On chciałby żeby za zdjęciem szła jakaś historia a nie żeby to było na zasadzie "ładna baba na tle"
No przyznaję że byłoby fajnie bo zdjęcie które wywołuje w głowie historię (coś sobie dopowiadamy) jest zwyczajnie ciekawsze.

Dlaczego nigdy mnie portret jako klasyczny temat nie interesował (no chyba, że za kasę)? Otóż kluczowa jest tutaj sztuczność sytuacji. Przychodzi fotograf, dokładamy do tego make-up, ciuchy i miejsce. Szczególnie to ostatnie jest ważne. I teraz nagle staramy się aby coś z tego wyszło. Ale fotografa z modelką przeważnie niewiele łączy. No i oboje się starają. On myśli w standardowych kliszach fotograficznych, ona stara się dobrze wypaść. W tym wszystkim nie ma prawdziwości.

To daje się obejść. Przez zmęczenie. Po 3-4 godzinach i wykonaniu pierwszych 500 fot. Model się rozluźnia, jest mu już wszystko obojętne. To czas dobrych fot. Zdecydowanie zdjęcia poprawia też sesja we wnętrzach modela. Tam bariera jest o wiele mniejsza. Ale najlepsze są po prostu te zdjęcia, które wypływają z autentyzmu sytuacji. Niezależnie od tego czy fotograf jest tam gościem czy dobrym znajomym.

fafniak
23-10-2021, 17:36
fafniak masz na myśli Wolanda?
Noo on miał dość specyficzne podejście do fotografii modelek. Dużo mi się podobało, jednak większość jakoś tak przerażała w jaki sposób można przedstawiać akt.
A postaraj sie obejrzeć jeszcze raz te zdjęcia i przemyśl czy to "porno" nie powstało w twojej głowie... ? Szarpnęło struny których sie trochę wstydzimy ? Przynajmniej "na zewnątrz" ?

spiritus
23-10-2021, 18:29
A postaraj sie obejrzeć jeszcze raz te zdjęcia i przemyśl czy to "porno" nie powstało w twojej głowie... ? Szarpnęło struny których sie trochę wstydzimy ? Przynajmniej "na zewnątrz" ?

Znaczy się nie miałem na myśli, że jego zdjęcia to akurat porno tylko, że balansował na cienkiej linii erotyki, która przez kogoś innego może być odebrana jako porno.

Jacek_Z
25-10-2021, 13:03
Zgadzam się z większością tego co powiedział fafniak.

Dlaczego nigdy mnie portret jako klasyczny temat nie interesował (no chyba, że za kasę)? Otóż kluczowa jest tutaj sztuczność sytuacji. Przychodzi fotograf, dokładamy do tego make-up, ciuchy i miejsce. Szczególnie to ostatnie jest ważne. I teraz nagle staramy się aby coś z tego wyszło. Ale fotografa z modelką przeważnie niewiele łączy. No i oboje się starają. On myśli w standardowych kliszach fotograficznych, ona stara się dobrze wypaść. W tym wszystkim nie ma prawdziwości.

To daje się obejść. Przez zmęczenie. Po 3-4 godzinach i wykonaniu pierwszych 500 fot. Model się rozluźnia, jest mu już wszystko obojętne. To czas dobrych fot.
Ty piszesz o jednym z rodzajów portretu. Bo inne "szuflady" w tej dziedzinie ci się nie podobają. Ale to subiektywne. Gdy się zmienia "szufladkę" to zmienia się też ocenianie danej konwencji w jakiej te portrety wykonano.
Te "lepsze" portrety gdy model jest zmęczony, albo portrety robione na nieco dłuższych czasach (np 1/25) koniecznie światła ciągłego, by drgały mięśnie twarzy i się pozbyć zamrożonej maski itp zabiegi to stare sztuczki i mające sens w pewnej konwencji.
Przeginając napiszę, że przecież okładki czasopism modowych typu Vogue to też najczęściej portrety kobiet, robią je guru fotografii modowej na świecie i .. opowieści tam nie uświadczysz. Ba, większości sie te zdjęcia bardzo podobają. Tylko proszę nie przyrównywać tych fot do tego co na fejsie. Portret nie musi nieść jakiejś czytelnej dla nas opowieści by być dobrym portretem.

spiritus
25-10-2021, 13:52
Zgadzam się z większością tego co powiedział fafniak.

Ty piszesz o jednym z rodzajów portretu. Bo inne "szuflady" w tej dziedzinie ci się nie podobają. Ale to subiektywne. Gdy się zmienia "szufladkę" to zmienia się też ocenianie danej konwencji w jakiej te portrety wykonano.
Te "lepsze" portrety gdy model jest zmęczony, albo portrety robione na nieco dłuższych czasach (np 1/25) koniecznie światła ciągłego, by drgały mięśnie twarzy i się pozbyć zamrożonej maski itp zabiegi to stare sztuczki i mające sens w pewnej konwencji.
Przeginając napiszę, że przecież okładki czasopism modowych typu Vogue to też najczęściej portrety kobiet, robią je guru fotografii modowej na świecie i .. opowieści tam nie uświadczysz. Ba, większości sie te zdjęcia bardzo podobają. Tylko proszę nie przyrównywać tych fot do tego co na fejsie. Portret nie musi nieść jakiejś czytelnej dla nas opowieści by być dobrym portretem.

A już miałem nadzieję na wypowiedź kolejnego mistrza fot. portretowej... może jak zaczepię to się uda o czymś ciekawym dowiedzieć :)
Krytyki się nie boję :D

Wujot
25-10-2021, 16:05

Dokładnie jest przeciwnie. To opowieść o czymś co ludzi najbardziej interesuje. Innych ZNANYCH ludziach.

Najlepszy sposób aby zostać znanym portrecistą to fotografować znanych ludzi. A jak nie masz znanego modela to musisz bardziej się postarać.

Jacek_Z
25-10-2021, 20:48
Tak i nie. Połowa z tych osób na okładkach to nie są znane wszystkim osobistości. Często jest to modelka i to znana ludziom z branży (I to czasami niewielu ludziom), a nie ogółowi czytelników.

cybulski
25-10-2021, 21:34
Pooglądaj insta, Flickr. Załóż profil np na insta, wrzucaj, uzyskasz jakiś może odzew a może nie. Nic więcej na tym etapie tu nie można dodać bo nie ma do czego chyba.