PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D7500 pęknieta obudowa

Morf3usz
02-10-2021, 18:04
Panowie mój D7500 ma pęknięta obudowę po lewej stronie obok uchwytu na pasek, aparat kupiony jako używany wcześniej nie zauważyłem tego pęknięcia.
1. Czy można to naprawić, jeśli tak to gdzie i może ktoś wie jakie to koszty?
2. Czy sądząc po załączonym zdjęciu uszkodzenia jest to tylko pęknięty plastik czy może też szkielet?

Teu
02-10-2021, 18:44
Takie uszkodzenie mogło być spowodowane tylko przez upadek w związku z czym mogło stać się wszystko z tym body.

Morf3usz
02-10-2021, 18:53
Aparat mam od 13 września mi na 100% nie upadł oraz nie uderzył w nic.
Przeglądając teraz zdjęcia z aukcji allegro na jednym z nich widzę dziwną kreskę w tym samym miejscu co mam pęknięcie.
https://allegro.pl/oferta/nikon-d7500-body-20-9mpix-iso1640000-10tys-wawa-11073709473?snapshot=MjAyMS0wOS0xM1QxMDoxNzozOC40N jJaO2J1eWVyOzYwY2U1ZDQ1MDNmMGQ4NGJmMzhjYTdmZTg0YWY 4MmIzNjVmYzQwNTA0M2M0ZDAyYjQ5MjUwZDUwNDE2ZTVhMTg%3 D
6 zdjęcie.

Teu
02-10-2021, 19:08
To masz odpowiedź.

Morf3usz
02-10-2021, 19:17
Jest taka możliwość że to było mikropęknięcie którego mogłem nie zauważyć i z czasem się pognębiło?

Teu
02-10-2021, 19:18
Mie sądzę.

Morf3usz
02-10-2021, 20:29
Mie sądzę.

Zdecydowanie jestem estetą i na pewno zwrócił bym uwagę na pęknięcie jak było by tak głębokie zaraz po zakupię.

bomkallo
02-10-2021, 20:37
Jak sie podciagnie cienie, rozjasni i pokombinuje to widac to na kazdym zdjeciu z allegro (na tych od strony pekniecia), szczegolnie na tym ciemnym, zrobionym z gory. Jedynie na ostatnim tak jakby nic.

poste
02-10-2021, 21:09
Może był sklejony??

Morf3usz
02-10-2021, 21:13
Może był sklejony??

Możliwe zaraz po zakupie nic nie zauważyłem a oglądałem dość dokładnie.
Panowie co radzicie co z tym fantem zrobić?

poste
02-10-2021, 21:28
Chyba napisałbym spokojnego maila z zaznaczonymi fragmentami zdjęć z aukcji (pęknięcie) z propozycją przyjęcia zwrotu. Jeśli nie zadziała, próbowałbym z allegro. Może nawet równocześnie, trzeba by się zastanowić.

Jeśli był upadek to jest loteria. Może działać normalnie, mogą się dziać dziwne rzeczy. Nie widać nic na bagnecie? Jeśli upadł to powinien być ślad na obudowie a na tych zdjęciach nic nie widać, mógł upaść na obiektyw.

TOP67
02-10-2021, 21:29
Napisać do sprzedawcy. Jest to wada ukryta i nawet od osoby fizycznej można uzyskać zwrot lub upust.

jurkarol
02-10-2021, 21:36
No właśnie, wada ukryta, bo sprzedawca na pewno będzie mówił, że nic nie widział ani nie było, i tu go mamy. Nie twierdzę że widział. Ale jeśli dżentelmen to da się załatwić. Róg to jeden z bardziej wytrzymałycj obszarów więc musiało się gdzieś mocno naprężyć

Morf3usz
02-10-2021, 22:01
Tak zrobię napiszę do sprzedawcy, tylko zastanawiam się właśnie czy od razu pisać o zdjęciach czy po prostu że zauważyłem pęknięcie i chciałem zwrócić.
Na bagnecie nic nie widzę.

gremed
03-10-2021, 08:25
Problemem nie jest samo pęknięcie kawałka materiału tylko siły jakie musiały zadziałać, żeby do tego doszło. Tak jak koledzy piszą, nie widać śladów uderzenia w tym miejscu więc nie wiadomo skąd to poszło. Może ktoś uderzył tą klamerką na pasek i później w jakiś sposób wymienił tę klamerkę tylko. Wiele aparatów jest poobijanych, poobcieranych, zwłaszcza w takich newralgicznych miejscach ale to co widać tutaj to raczej trudno zakwalifikować do tzw. "normalnych śladów użytkowania". Jeśli się nie uda procedura ze zwrotem to pozostaje wysłać body do któregoś z polecanych serwisów (myślę, że każdy z dwóch wiodących załatwi temat) żeby rozebrali sprzęt, zdiagnozowali to co pod spodem, sprawdzili geometrię itp. Jeśli uszkodzenia dotyczą tylko tego miejsca to albo wymiana górnego panelu (uwaga na sprzedawane na ebay same szkielety górnego panelu - ja bym kupił raczej kompletny panel, z wyświetlaczem i z przełącznikami a nie szkielet po demontażu) albo pozostanie z tym co jest.

Morf3usz
03-10-2021, 13:15
Dziękuję za pomoc, tak jak pisałem na początek spróbuje się dogadać ze sprzedawcą, będę informował jak się sprawa potoczyła.

poste
03-10-2021, 15:15
Napisz koniecznie, bo to każdemu kupującemu używany sprzęt może się przydarzyć. Wniosek, że trzeba oglądać każdą ryskę i interpretować na niekorzyść, lepiej wyjść na czepiającego się lub nie kupić, niż potem się stresować.

Morf3usz
03-10-2021, 15:29
Dostałem taką wiadomość od sprzedającego:
Dzień dobry,
Może Pan odesłać aparat, jeśli będzie taka możliwość w pierwszej kolejności wykonujemy naprawę.
Pozdrawiam.
Zgadzać się czy powoływać się na niezgodność towaru z umową?

odzio
03-10-2021, 18:44
Czy ta cena była bardzo okazyjna? Jeśli nie to odsyłaj i bierz pieniądze. Nie warto ryzykować, że w środku coś jest uszkodzone...

Morf3usz
03-10-2021, 18:51
Czy ta cena była bardzo okazyjna? Jeśli nie to odsyłaj i bierz pieniądze. Nie warto ryzykować, że w środku coś jest uszkodzone...
Nie powiedział bym że okazyjna, 3199 przebieg niecałe 10000.
Czy mogę nie zgodzić się na naprawę? sprzedawca zarejestrowany jako firma, niby daje 30dni gwarancji.

gremed
03-10-2021, 19:42
Nie powiedział bym że okazyjna, 3199 przebieg niecałe 10000.
Czy mogę nie zgodzić się na naprawę? sprzedawca zarejestrowany jako firma, niby daje 30dni gwarancji.

Skoro tak od strzała się w pewien sposób przyznali to ja bym nie kombinował tylko zażądał zwrotu kasy. Kupisz inny, bez uszkodzeń.

Ligo
03-10-2021, 19:56
Zgadza się. Aparat zaliczył solidny upadek. Tam mogło porobić się wszystko, łącznie z przestawieniem toru optycznego. Oddaj to.

Morf3usz
03-10-2021, 20:23
Cytuje:
"Proszę wykonać zwrot przez allegro i odesłać na nasz adres widoczny w panelu allegro przy zakupie, jeśli jest jeszcze taka możliwość można wykonać darmowy zwrot paczkomatem generowany przez allegro. Procedura przy wszelkich niezgodnościach z opisem zawsze przewiduje w pierwszej kolejności naprawę lub doprowadzenie przedmiotu do stanu zgodnego z opisem i jest to dyktowane przepisami prawa konsumenckiego. Naprawa może polegać np na wymianie uszkodzonej części. Pozdrawiam"
Panowie co z tym fantem zrobić, żądać twardo zwrotu gotówki?

poste
03-10-2021, 20:37
Zwróć i poczekaj, co zaproponują. Moim zdaniem tej części ni wymienią, a ponownie sklejony będą raczej wciskać komuś innemu.

Morf3usz
03-10-2021, 21:18
Panowie kupowałem mnóstwo używanych rzeczy na allegro i nigdy nie miałem problemu ze zwrotami itp.
Zastanawiam się czy mam otworzyć dyskusję na allegro żeby wszystko było potwierdzone? mineło 14 dni od zakupu.
Do tej pory wymienialiśmy tylko emaile, wolałbym mieć wszystko czarno na białym.

RMC
05-10-2021, 21:28
Moim zdaniem skiepściłeś, że czekałeś, wymieniałeś maile itp. Ustawowo mogłeś w ciągu 14 dni odstąpić od umowy (kupowałeś od firmy z tego co wyczytałem). W allegro są do tego stosowne opcje - zaznaczasz zwrot, odsyłasz za darmo (przynajmniej paczkomatem) i po temacie. Nie trzeba się prosić, negocjować ze sprzedawcą itp. No a wiadomo prościej sprzedać a oddawać kasę nikt tak chętny nie jest :)

Teraz to już jednak po zawodach, termin minął. Obawiam się, że dużo będzie zależeć od dobrej woli sprzedawcy - czy zechce oddać kasę czy będzie tylko oferował naprawę itp. Nie biorąc pod uwagę, że ktoś może być kombinatorem i próbować się wykpić, że to usterka mechaniczna i Twoja wina.

Wydaje mi się, że nie ma co czekać w nieskończoność i bo i ta gwaracanja przepadnie co ją niby masz. Ja bym odsyłał powołując się na niezgodność towaru z umową. A jakie propozycje dostaniesz od sprzedawcy to już zobaczysz później.

odzio
06-10-2021, 12:55
Moim zdaniem skiepściłeś, że czekałeś, wymieniałeś maile itp. Ustawowo mogłeś w ciągu 14 dni odstąpić od umowy (kupowałeś od firmy z tego co wyczytałem). W allegro są do tego stosowne opcje - zaznaczasz zwrot, odsyłasz za darmo (przynajmniej paczkomatem) i po temacie. Nie trzeba się prosić, negocjować ze sprzedawcą itp. No a wiadomo prościej sprzedać a oddawać kasę nikt tak chętny nie jest :)

Aparat mam od 13 września mi na 100% nie upadł oraz nie uderzył w nic.
Pierwszy post (https://forum.nikoniarze.pl/threads/307856-Nikon-D7500-p%C4%99knieta-obudowa?p=4195317&viewfull=1#post4195317) jest z 2 października...

jakiś wehikuł czasu masz do zaoferowania? :D

RMC
06-10-2021, 21:51
Pierwszy post (https://forum.nikoniarze.pl/threads/307856-Nikon-D7500-p%C4%99knieta-obudowa?p=4195317&viewfull=1#post4195317) jest z 2 października...

jakiś wehikuł czasu masz do zaoferowania? :D

W sensie? Mi niepotrzebny :)

Jak sam wkleiłeś gość kupił aparat 13 września a post założył 02 października. Przez ten czas jak wyczytałem pisze sobie ze sprzedawcą na allegro i wiążących decyzji nie podjął. Tym sposobem sam sobie zamknął najlepsze rozwiązanie problemu czyli oddanie towaru przed upływam 14 dni. A mógł to zrobić, skoro mu pęknięcie nie pasowało już od razu.

Teraz to można liczyć na dobrą wolę sprzedawcy, że to jakoś połata. Albo bujać się po sądach jak ktoś ma czas i kasę :)

Morf3usz
07-10-2021, 06:46
W sensie? Mi niepotrzebny :)

Jak sam wkleiłeś gość kupił aparat 13 września a post założył 02 października. Przez ten czas jak wyczytałem pisze sobie ze sprzedawcą na allegro i wiążących decyzji nie podjął. Tym sposobem sam sobie zamknął najlepsze rozwiązanie problemu czyli oddanie towaru przed upływam 14 dni. A mógł to zrobić, skoro mu pęknięcie nie pasowało już od razu.

Teraz to można liczyć na dobrą wolę sprzedawcy, że to jakoś połata. Albo bujać się po sądach jak ktoś ma czas i kasę :)

Kolego czytałeś post od początku? Pęknięcia po zakupie nie zauważyłem widocznie było na tyle minimalne że gołym okiem nie było widać, wadę ujawniłem 2 pażdziernika i wtedy napisałem post.

RMC
07-10-2021, 12:36
Kolego czytałeś post od początku? Pęknięcia po zakupie nie zauważyłem widocznie było na tyle minimalne że gołym okiem nie było widać, wadę ujawniłem 2 pażdziernika i wtedy napisałem post.

Faktycznie wyczytałem co inne (że taki aparat był od poczatku).

Sam sobie zaprzeczasz trochę... "widocznie było na tyle minimalne że gołym okiem nie było widać"

Dla mnie to brzmi:
1. Kupiłem aparat ok
2. Po miesiącu w "cudowny sposób" się pojawiło pęknięcie
3. Pasuje teraz zwalić na sprzedawcę... i jak to najlepiej zrobić by musiał oddać kasę.

Nie moje klimaty, nie chce wchodzić w dalsza polemikę jak to dokonać ani analizować jak to mogło powstać.

Jeśli dalej coś nie doczytałem, umknęło mi to sorry.

Morf3usz
07-10-2021, 21:33
Sprzedawca zwrócił mi pieniądze za aparat.
Sprzęt ponownie wystawił na allegro, tylko tym razem zaznaczył "Aparat ma niewielkie pękniecie korpusu jak na zdjęciu. przy normalnym użytkowaniu jest mało widoczne"

bomkallo
07-10-2021, 21:36
Faktycznie wyczytałem co inne (że taki aparat był od poczatku).

Sam sobie zaprzeczasz trochę... "widocznie było na tyle minimalne że gołym okiem nie było widać"

Dla mnie to brzmi:
1. Kupiłem aparat ok
2. Po miesiącu w "cudowny sposób" się pojawiło pęknięcie
3. Pasuje teraz zwalić na sprzedawcę... i jak to najlepiej zrobić by musiał oddać kasę.

Nie moje klimaty, nie chce wchodzić w dalsza polemikę jak to dokonać ani analizować jak to mogło powstać.

Jeśli dalej coś nie doczytałem, umknęło mi to sorry.

Tez tak myslalem. Wez do reki d7500 lub d750 i zobacz jaki to ma rozmiar fizyczny. Chociaz wzmianka o szczegolowym ogladaniu moze wygladac dziwnie. Zdjecie z watku to wrecz makro. Na zdjeciach z aukcji widac to pekniecie, jezeli zaingeruje sie w cienie lub zrobi zwykly negatyw zdjecia. Rysa powtarza sie w 80% przypadkow. Moze bylo poklejone i wylazlo. Druga sprawa to mail od sprzedawcy, ktory chce naprawiac. Niech wysyla do studio5s i robi. Dostanie papier, aparat bedzie skalibrowany i po sprawie. Elektronika wytrzyma, szkielka sa cale. Tu chodzi tylko o pekniecie gornego panelu.

ps: niefortunnie pisalismy w tym samym czasie :) gratuluje pozytywnego zakonczenia, RMC nie czytal ani nie analizowal zdjec

ps2: doloz 2k, kup se nowe Z5 z ftz na gwarancji :P potem znowu doloz na szklo

normo
07-10-2021, 22:31
O ile to jest ten sam nikon z pęknięciem ( ?! ) to ma już wg. sprzedawcy ponad 21000 klatek ;) szok...

bomkallo
07-10-2021, 22:40
re up: oink... https://allegro.pl/oferta/nikon-d7500-body-20-9mpix-iso1640000-22tys-wawa-11259710633

Elektronika sie nie sypie, nawet jakby ktos celowo rzucil nim o sciane. Problem to tylko kalibracja optyki/luster. No ale, cena w sumie dobra. Za 2.5 bym wzial, gdybym mial niepotrzebne :)