PDA

Zobacz pełną wersję : Kasowanie ręcznych ustawień balansu bieli - D7200

PaSkal
02-10-2021, 13:45
Drodzy,
Zauważyłem ostatnio, że balans bieli "sam mi się przełączył" na Preset d-1, na dodatek do jakiegoś losowego zdjęcia. Nieodwracalnych szkód nie było, ale pytanie: Jak usunąć ten preset? Pozostałe (d-2 - d-6) są "puste", ale nie mogę pozbyć się zdjęcia w d-1.
Nie jest to jakiś problem, ale za cholerę nie widzę jak się tego presetu można "pozbyć", żeby został pusty jak pozostałe. Manual nic na ten temat nie mówi.
Z góry dzięki za ew. podpowiedzi.

sheepi
12-10-2021, 11:00
Drodzy,
Zauważyłem ostatnio, że balans bieli "sam mi się przełączył" na Preset d-1, na dodatek do jakiegoś losowego zdjęcia. Nieodwracalnych szkód nie było, ale pytanie: Jak usunąć ten preset? Pozostałe (d-2 - d-6) są "puste", ale nie mogę pozbyć się zdjęcia w d-1.
Nie jest to jakiś problem, ale za cholerę nie widzę jak się tego presetu można "pozbyć", żeby został pusty jak pozostałe. Manual nic na ten temat nie mówi.
Z góry dzięki za ew. podpowiedzi.

Tych ustawień balansu bieli się nie kasuje. Możesz je zastąpić nowym nadpisując stare. Nie wiem jak w D7200 ale w D800 funkcja nie działała poprawnie jeśli miałeś w menu film przypisane rozpoczynanie nagrywania do spustu migawki - może to jest problemem.

Darek72
12-10-2021, 23:30
Skasować zapisanej wartości w ustawieniu balansu na pre się nie da, domyślnie np. w nowym aparacie jest tam ustawienie odpowiadające wartości 5200 K (światło słoneczne) - więc nie są one "puste". Możesz spróbować zrobić reset menu fotografowania - może wtedy pozycje d1-d6 wrócą do ustawień domyślnych.

PaSkal
13-10-2021, 19:30
OK, rozumiem. Tak myślałem, dzięki za podpowiedzi.
To oczywiście nie jest dla mnie jakiś problem - bardziej zagadka do rozwiązania.