Zobacz pełną wersję : D500+tamron 150 600G2
mariusz75
27-09-2021, 15:08
Witam. W tej chwili jestem w posiadaniu zestawu d 7100 plus tamron 150 600 g. Nie do końca jestem zadowolony z tego zestawu i teraz pytanie czy zmiana body na d 500 wpłynie na jakość zdjęć . Fotografuję amatorsko przyrodę, głównie dzikie zwierzęta w ruchu i do tej pory duży odsetek zdjęć jest nietrafionych lub poruszonych. Czy warto zostawić ten obiektyw i zmienić puszkę czy może dotychczasowe problemy to brak umiejętności po mojej stronie i należy obrać inną drogę. Podsumowując to czy połączenie tego body z tym obiektywem to dobry wybór?
Bartolini82
27-09-2021, 18:36
Cześć, przede wszystkim, zmień obiektyw :) Też miałem Tamrona w tej wersji i faktycznie, ilość trafionych zdjęć to był dramat. Po zmianie na Sigmę 60-600, problem zniknął i nietrafione zdjęcia można było liczyć na palcach.
Schwefel
29-09-2021, 12:19
To może wrzuć te zdjęcia bo ciężko wróżyć z fusów?
Miałem taki zestaw i byłem zadowolony, problemem był tylko mały bufor D7100.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
mariusz75
29-09-2021, 18:07
56513
56514
56515
56516
lukasz_kk
29-09-2021, 18:53
Jak dla mnie to tu chyba widać minimalny front focus. Odnoszę wrażenie, że źdźbła traw tuż przed łosiem są odrobinę ostrzejsze niż samo zwierzę.
Druga rzecz to czas naświetlania, chyba zbyt optymistycznie ustawienie wybrałeś nawet biorąc pod uwagę stabilizację w obiektywie. Madz tu ekwiwalent ogniskowej ponad 800mm, więc różnica w czasie 1/800, uznawanym za gwarantujący brak poruszeń, a wybranym 1/60 to ok. 4EV, powiedzmy że na granicy wydajności stabilizacji. A nawet gdybyś miał bardzo pewną rękę, to przy czasie 1/60 może być trudno uniknąć poruszeń związanych z ruchem łosia.
Oczywiście skracając czas trzeba podnieść ISO, a to też negatywnie wpłynie na jakość, tutaj zmiana na D500 trochę pomoże, ale niewiele, bo to nadal DX.
Ja bym zaczął od profilaktycznej kalibracji do wzorca samego aparatu, np. w serwisie Studio5s, panowie znają się na robocie, koszt ok. 200 zł. W drugiej kolejności wysłałbym obiektyw do serwisu Tamrona w celu kalibracji do Twojego aparatu, jeśli obiektyw jest na gwarancji, to zrobią to za darmo.
Dopiero po tych dwóch zabiegach sprawdziłbym czy zdjęcia są zadowalającej jakości, najlepiej w lepszym świetle.
Bartolini82
29-09-2021, 19:16
trudno uniknąć poruszeń związanych z ruchem łosia.
JELENIA :lol:
mariusz75
29-09-2021, 19:26
Aparat kalibrowany właśnie przez Pana Rafała, potem kalibrowany razem z obiektywem w wawie w serwisie tamrona właśnie. Po tej wizycie i przejściach z nimi nie mam w ogóle zaufania do tego co oni tam skalibrowali. Co do czasów to takie wskazał program A aparatu. Zdjęcia robione wieczorem przy słabnącym świetle.
lukasz_kk
29-09-2021, 20:01
JELENIA :lol:
Racja... Jedyny łoś w tym wątku to ja... :D
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3b/Paris_Tuileries_Garden_Facepalm_statue.jpg
Do celów testu idź po prostu w teren, przy dobrym świetle, ustaw 1/2000 czas i strzelaj do nieruchomych, kontrastowych rzeczy. Zrób z lekkiego skosa trochę zdjęć jakiegoś ogrodzenia z prętów/siatki, trochę znaków drogowych itp. tak żeby móc odczytać i głębię ostrości i ewentualny BF lub FF i czystą ostrość. Jeśli wyjdzie ostro to znaczy, że jest ostro i może być ostro. A wtedy już wiesz, ze problemów trzeba szukać w technice.
A masz zdjęcia z poprawnym czasem i na F8, gdzie zapewne będzie najostrzej? To, że tryb A ustawia 1/60 to nie znaczy, że to jest używalne.
Może ja źle patrzę, ale przedstawione zdjęcia na pełnym powiększeniu są wyraźnie poruszone i na to żadna zmiana obiektywu czy body nie pomoże. Wyjście jest takie, żeby stosować przy takich ogniskowych krótkie czasy (najlepiej zaczynać od 1/1000 s, a ewentualnie później wydłużać czas w zależności od umiejętności i predyspozycji). Stosować Auto ISO, a jeżeli szumy są nadmierne to kupić jaśniejszy obiektyw lub body FX. Z D500 każdy obiektyw będzie trafiał pewniej przy dynamicznych scenach szczególnie w trudniejszych warunkach oświetleniowych. Przed zmianą sprzętu jednak należy dobrze opanować technikę fotografowania, użycie statywu, monopoda, podpórek i innych w zależności od konkretnej sytuacji. Sprzęt nie zastąpi jednak nigdy umiejętności i doświadczenia fotografującego.
mariusz75
30-09-2021, 11:31
Ok. o tych czasach to wiem że są krótkie, ale co zrobić jeżeli podbiję iso powyżej 800 to zaczyna się robić kasza, a jeżeli jeszcze skrócę czasy to zdjęcie wychodzi czarne. I dlatego myślałem o zmianie body w d500 użyteczne iso jest chyba wyższe i to pozwoliło by skrócić te czasy. Niestety na Oświetlenie nie bardzo mam wpływ i większość spotkań jest właśnie w takich warunkach.
bomkallo
30-09-2021, 19:55
Na fxie z ciemnym obiektywem w ciemnych warunkach tez bedziesz mial kasze i to nawet przy iso 400. Laczenie szumu ze wzrostem czulosci to blad i nie ma tu zadnej liniowosci. Dochodzi jeszcze DR, ktory faktycznie zacznie kulec z iso i to jest dopiero problem, a nie szum.
Ogolnie ten obiektyw mozna polecac na dobre warunki, jednak nawet gdybys mial tam 2.8, a dookola liche swiatlo to nadal nie mialoby to wyrazu i znalazlby sie powod do narzekania :) Ogolnie rzecz biorac, poczatek przygody w trudnych warunkach oswietleniowych z ciemnym szklem to zly pomysl.
No i jak napisane wyzej - technika, opanowanie sprzetu, poznanie ograniczen i swoich mozliwosci.
Ok. o tych czasach to wiem że są krótkie, ale co zrobić jeżeli podbiję iso powyżej 800 to zaczyna się robić kasza, a jeżeli jeszcze skrócę czasy to zdjęcie wychodzi czarne. I dlatego myślałem o zmianie body w d500 użyteczne iso jest chyba wyższe i to pozwoliło by skrócić te czasy. Niestety na Oświetlenie nie bardzo mam wpływ i większość spotkań jest właśnie w takich warunkach.
Oczekiwania rozwiązania Twoich problemów przy pomocy sprzętu są bardzo wygórowane i kosztowne. Policz to wszystko na spokojnie. Zmieniając obiektyw na najjaśniejszy przy takich ogniskowych na F2.8 zyskasz 2-3 EV. Zmieniając body na dobre Fx 1 EV czyli przyjmijmy optymistycznie łącznie ok. 4 EV. Policz ile zapłacisz np. za D5+ obiektyw 400mm f2.8 żeby 4x skrócić czas naświetlenia i ewentualnie ( ale nie napewno) uniknąć poruszenia.
Na początku znacznie lepsze postępy można zazwyczaj osiągnąć ucząc się technik fotografowania (czatownie, maskowanie, techniki podchodu itd.), stosowanie statywu, monopodu i innych podpórek zestawu fotograficznego, ale również techniki obróbki zdjęcia. Piszesz, że przy ISO 800 na D7100 na zdjęciu widzisz kaszę szumów, to raczej świadczy o dużym wyczuleniu na szumy i słabej obróbce zdjęć w postprodukcji.
Miałem d7200, mam d500. Różnica jakaś tam w obróbce jest, z d500 oczywiście przyjemniej się obrabia i ustawienia w aparacie oraz automatyka załatwia trochę więcej. Ale nie oczekuj cudów. Takie sceny jak na zdjęciach nie są łatwe dla jakiegokolwiek sprzętu, trzeba nadrabiać obróbką. Tło typu trawy i krzaki nie da efektu WOW!, choćbyś podpiął najdroższą stałkę do najlepszego aparatu. Poza tym oglądanie powiększeń 1:1 to droga donikąd. 1/60s to nie tylko trudno utrzymać na 600mm, choć stabilizacja jak widać całkiem daje radę, ale jak zrobić żeby zwierzę stało bez drgnięcia? Obrób i odszum te zdjęcia, zmniejsz, podostrz i wtedy oglądaj w jakimś rozsądnym rozmiarze.
mariusz75
01-10-2021, 14:44
Czyli wniosek nasuwa się jeden zostać przy tym co mam i nauczyć się obróbki zdjęć. W takim razie jaki program polecicie do nauki i może jakieś sprawdzone kursy on line.
Żeby nie było nieporozumień, sama obróbka to za mało, ale bez dobrej obróbki trudno o dobre zdjęcia.
Z programami do obróbki jest trochę tak jak z systemami do robienia zdjęć. Są różne preferencje. Są darmowe programy Nikona którymi można osiągnąć bardzo dobre rezultaty. Sam używałem przed laty przez dłuższy czas Nikon Capture NX i NX2 ktore nie były darmowe, a z dzisiejszymi mają jedną wspólną cechę - praca z nimi jest dość uciążliwa. Na drugim biegunie jest Adobe i do szybkiej podstawowej obróbki LR. Dzisiaj jest to zapewne podstawowe narzędzie dla większości osób zajmujących się obróbką zdjęć. Jego największą wadą na dzisiaj jest to, że można go nabyć wyłącznie w abonamencie za 60 zł miesięcznie. Za te pieniądze dostaje się jednak dość bogaty zestaw programów z Photoshop włącznie. Dodatkowo należy podkreślić, że obróbka zdjęć to tylko jedna z funkcji tego programu. Równie ważna funkcja to tworzenie bazy danych o zdjęciach i ich obróbce. o Innych nie będę nawet wspominał ponieważ miałem z nimi dość przelotne kontakty.
Jedno można powiedzieć, że podobne rezultaty można osiągać prawie na wszystkich jest tylko kwestia nauczenia się jak to zrobić.
Tak pomyślałem, że może coś takiego będzie dla Ciebie intersujące.
https://www.topazlabs.com/denoise-ai?utm_source=facebook&utm_medium=cpc&utm_campaign=SC-Facebook-Test-REM-Denoise_ai-SALE-October_2021&utm_content=REM-Pageview-Denoise(180)&attribution=true&fbclid=IwAR2Xxxxc-DIQwLuQFtO8slTrJefbQciDT3KDO2Y1u_S5iEndlT4vXPbNNhg