PDA

Zobacz pełną wersję : Profile obiektywów Nikkor Z

Krzysztofh
25-09-2021, 18:00
Witam.
Czy jest jakaś szansa na wgranie do LR profili obiektywów Z Nikona?
Mój nie rozpoznaje obiektywów od Zetek.

TOP67
25-09-2021, 18:28
Profile do obiektywów Z są zaszyte w NEF i wręcz nie da się ich wyłączyć.

ksh
25-09-2021, 18:33
Też o to pytałem i podpowiedziano mi że jest tak:
56391

Krzysztofh
25-09-2021, 21:20
Tyle z tego wynika, że korekta w LR nie działa albo działa beznadziejnie. Zupełnie inaczej niż z obiektywami f nawet przez FTZ w przypadku bezluster.
Jak w takim razie sobie radzicie z korektą zdjęć?

TOP67
25-09-2021, 21:57
Co znaczy nie działa? Widzisz jakieś wady geometryczne?
Otwórz ten sam NEF np. w Capture One i porównaj.

ksh
25-09-2021, 23:30
Działa działa i obojętne czy nef czy dng po konwersji.

Krzysztofh
26-09-2021, 10:14
Nie o to mi chodziło. Dystorsja OK, ale przecież nie zawsze uda się idealnie skomponować ekspozycję i myślę tu o zachowaniu idealnego ustawienia obiektywu równolegle do ziemi, szczególnie jak focimy z ręki. Widać to na zdjęciach w postaci zwężających się ścian w przypadku architektury.
Jak korzystam z obiektywów F przez FTZ lub z D750 wtedy działają tryby korekcji auto, level, vertical itd. Na ogół korzystam z auto, potem jeszcze korekta manualna bo nigdy nie jest idealnie. Ale w przypadku Zetek mam wrażenie że ta korekta nie działa, przynajmniej u mnie i wszystko muszę korygować manualnie. O to głównie mi chodzi.

TOP67
26-09-2021, 10:22
Przecież to działa i nie ma nic wspólnego z profilem obiektywu. Zajrzyj do zakładki Transform.

Krzysztofh
26-09-2021, 12:31
Kurcze, przecież wiem w której zakładce to siedzi. Najlepiej to widać np przy nierównym horyzoncie nad morzem. Jedno kliknięcie i jest prosto przy F ale nie prostuje przy Z. U mnie domyślnie przyjmowany jest profil AF-S 105 /1.4E ED i w tym widzę problem.
Może u Was jest inaczej.

poste
26-09-2021, 12:39
Jeśli profil jest wczytywany, to od razu powinno być prosto. Szukaj problemu w LR.

notdot
26-09-2021, 13:07
U mnie domyślnie przyjmowany jest profil AF-S 105 /1.4E ED i w tym widzę problem.
Może u Was jest inaczej.

ale to by oznaczało że twój LR nie odczytuje profilu z tego szkła i podstawia jakiś inny obiektyw, który według LR jest najbardziej zbliżony (chociaż nie koniecznie)
ja bym właśnie szukał problemów w LR, może aktualizacja?
tak samo sprawdź na stronie nikona czy do tego obiektywu nie pojawiła się aktualizacja

Krzysztofh
26-09-2021, 18:27
Mam na razie dwa obiektywy 14-30/4 i 24-70/4 i na obu jest ten sam problem.
Na liście rozwijanej obiektywów nie ma po prostu tych obiektywów (zakładka Lens corection - model).
Jak podpiąłem przez FTZ obiektyw 70-200 nie było problemu z rozpoznaniem szkła po wskazaniu Make jako Nikon). Pisze o tym na swojej stronie Dariusz Breś.
Myślę, choć tego nie mam jak sprawdzić, że to, że profile są zaszyte z NEFach nie powinno automatycznie korygować perspektywy, w odróżnieniu od np. dystorsji, ale tego nie mam jak poprzeć dowodami.
Pozostaje mi manualna korekta w zakładce manual - transform.

poste
26-09-2021, 18:58
Mam starą wersję LR, ale takie coś działa zwykle

56443

TOP67
26-09-2021, 19:06
Mam na razie dwa obiektywy 14-30/4 i 24-70/4 i na obu jest ten sam problem.
Na liście rozwijanej obiektywów nie ma po prostu tych obiektywów (zakładka Lens corection - model).
Jak podpiąłem przez FTZ obiektyw 70-200 nie było problemu z rozpoznaniem szkła po wskazaniu Make jako Nikon). Pisze o tym na swojej stronie Dariusz Breś.
Myślę, choć tego nie mam jak sprawdzić, że to, że profile są zaszyte z NEFach nie powinno automatycznie korygować perspektywy, w odróżnieniu od np. dystorsji, ale tego nie mam jak poprzeć dowodami.
Pozostaje mi manualna korekta w zakładce manual - transform.

I tak ma być. Nic nie musisz korygować ręcznie. To jest korekcja wad obiektywu, a nie wad fotografa, który nie umie utrzymać pionu ;)

A korekcja automatyczna działa bezbłędnie

56444

56445

Krzysztofh
26-09-2021, 19:41
Wielkie dzięki za podpowiedź. Miałem inaczej ustawionego LR. W zakładce Lens Correction setup był ustawiony na Custom, a nie na default, dlatego Lens Profile nie zmieniało się na build-in. Teraz jest OK.