PDA

Zobacz pełną wersję : Problem Z Migawką D70s, Proszę Was O Pomoc.

jaboo
04-07-2007, 21:29
Witam.

Mam (jak w tytule) D70's z kitowym obiektywem 18-70. Jestem zielony, dopiero się uczę. Najczęściej robię zdjęcia córeczce. Ponieważ jest ruchliwa, korzystam z programu S. Zdjęcia w trybie autmatycznym są często nieostre, bo moja pierworodna jest baaardzo ruchliwa. Mam jednak problem. Kiedy robię Jej zdjęcia na zewnątrz, w dobrym, dziennym świetle i ustawiam migawkę na zaledwie 1/1000 to aparat juz pokazuje mi, że nie daje rady z przysłoną (ustawia ją na Lo) i zdjęcia rzeczywiście wychodzą za ciemne. Moim zdaniem 1/1000 w dziennym świetle nie powinno stanowić problemu dla tego obiektywu. Napiszcie, czy to normalne??
P.S. Oczywiście, problem mija, kiedy podwyższę ISo do, powiedzmy, 500, ale sami powiedzcie, ISO 500 w samo południe lub tuż po południu??
Czy Waszym zdaniem jest something wrong??

Gorąco pozdrawiam Forumowiczów.

MYSZ
04-07-2007, 21:46
heh, na początek zamień ustawienia z S na A i ustaw przesłonę jakieś 5,6 - aparat dobierze czas a ISO bez obawy na 400, czas na słońcu wyjdzie jakieś 1250-1500 a jeśli dalej poruszone to AF pojedynczy nie daje rady:) włącz AF dynamiczny- poradzi sobie z uciekinierem:) a jesli dalej nie:D to AF single i sledzimy obiekt uciekający przesuwając aparat za obiektem i nawet fajnie wyjdzie rozmyte tło z dynamiką:)

miki_mm
04-07-2007, 21:46
Witam

Te 1/1000 to przy jakiej przysłonie ??
Wydaje mi sie ze lepiej będzie jak robić zdjęcia na trybie A. Aparat sam dobierze czas aby zdjęcia było naświetlone prawidłowo.(łatwiej uzmysłowisz sobie jakiego potrzebujesz czasu przy jakiej przysłonie )