Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : LR + MSI Afterburner = nie lubią się

sokolnik
19-09-2021, 13:00
Cześć

Zauważyłem że LR + MSI Afterburner po prostu się "gryzą"... Do tego stopnia że MSI Afterburner trzeba wyłącząć podczas obróbki.

I faktycznie, na stronie adobe jest o tym informacja, na środku strony:

Wyłącz akceleratory graficzne innych firm. Narzędzia GPU innych firm nie są obsługiwane (dotyczy to m.in. Riva Tuner oraz MSI Afterburner).

https://helpx.adobe.com/pl/photoshop/kb/acr-gpu-faq.html

Czy ktoś może miał i rozwiązał problem... by te 2 programy działały jednocześnie? Trochę to wkurzające się robi :)

A MSI Afterburner steruje mi wiatrakami karty graficznej, które ustawiłem na tzw. "krzywej"... jak wyłączę wentylatory to GPU może mieć 75 stopni... a wiatraki ani drgną...

crusiek
19-09-2021, 14:30
Ooooo, ciekawostka, u mnie LR+MSI AB działają od zawsze razem i ni zauważyłem problemów.

sokolnik
20-09-2021, 23:26
nie wiem co się stało albo moje nie zauważenie kręcących się wentylatorów GPU albo aktualizacja sterowników chipsetu x570 pomogła :D
wentylatory GPU kręcą się gdy temp GPU dobije do 62 stopni. pokręcą się chwile... temp spada do 52-54 i cisza... i tak to chyba sobie się powtarza...

igsux3
23-09-2021, 11:56
Spróbuj odinstalować samo Riva Tuner, to on robi problemy z tego co pamiętam. Mi z AB wszystko działa bezproblemowo.

sokolnik
24-09-2021, 00:29
Spróbuj odinstalować samo Riva Tuner, to on robi problemy z tego co pamiętam. Mi z AB wszystko działa bezproblemowo.

RIva potrzebna do monitorowania fps i temp podczas grania... lubię widzieć czy coś tam się nie gotuje za bardzo :)

krzysztofz24
24-09-2021, 03:50
RIva potrzebna do monitorowania fps i temp podczas grania... lubię widzieć czy coś tam się nie gotuje za bardzo :)

Licznik FPS to sobie można włączyć w ustawieniach karty przez NVIDIA experience.
A do temperatury karty to już od stu lat jest taki widgecik.

Za dużo kombinujesz, instalujesz jakieś dziwne programy, myślisz że hackujesz kompa:-);-) a potem ci wychodzą kwiatki od takiego grzebania...
GPU nie ma chodzić ledwo ciepłe, ma chodzić na tyle na ile daje radę. Co ty jakiś komputerowy "ecodriving" chcesz uskuteczniac;-)?

sokolnik
30-09-2021, 19:56
problem rozwiązany chyba... odinstalowany i zainstalowany ponownie MSI Afterburner... i jak na razie nie ma tego błędu co wcześniej był za każdym razem.
Testuje dalej.

EDIT:
jednak błąd po paru minutach