PDA

Zobacz pełną wersję : Luminar AI, exposure X6, ON1 RAW, Capture ONE - jaka alternatywa dla lightroom?

elemenTH
17-09-2021, 16:21
Przesiadam się z luster na bezlustro, jako były już posiadacz D7200 i D750 używałem "pudełkowego" LR do obróbki + Affinity photo do grubszych rzeczy. Przesiadka na Z5 zmusi mnie do zakupu programu, fotografuję raczej hobbystycznie i nie mam ochoty płacić abo w adobe więc zastanawiam się nad tymi programami, każdy można po prostu kupić i mieć. Bawiłem się trochę demo exposure X6 i zrobił na mnie super wrażenie, przede wszystkim zdjęcie załadowane do programu od razu wygląda jakoś, wiele nie trzeba suwaczkami kręcić.

Może koledzy podzielą się doświadczeniami z tymi programami, na pewno pościągam każdy i pobawię się demo ale dobrą radę usłyszeć zawsze warto.

ksh
17-09-2021, 16:41
Przesiadka nie zmusza, konwerter adobe dng załatwia problem, sam go używam, nawet można go sobie ustawić tak żeby przerzucał z katalogu czy karty w miejsce gdzie potem importujesz do Lr.

elemenTH
17-09-2021, 16:49
Dzięki, w sumie nawet się tym nie interesowałem zawsze szło do LR z automatu. No druga sprawa 6.14 już stary, nowe apki nowe ficzery, świat nie stoi w miejscu.

ksh
17-09-2021, 16:54
Są nowe funkcje ale nie ma nic czego nie uzyskasz ale inaczej na tym co masz.

elemenTH
17-09-2021, 18:15
W teorii nie, w praktyce tak bo wszystko oprócz LR ma np. już warstwy, ON1 i Luminar mają szybką i łatwą obróbkę powiązaną z AI itp itd. LR znam i lubię. Na razie będę się wspomagał konwerterem jak przyjdzie Z5 ale przetestuję demka i coś zapewne kupię.

elemenTH
25-09-2021, 14:56
Pobawiłem się wszystkimi i LR faktycznie nie bardzo ma konkurencję, najbliżej do na prawdę świetnego programu ma Exposure X6 ale dyskwalifikują go bezużyteczne suwaki highlights/shadows, luminar jest tak powolny, że szkoda gadać ale ma jedną zaletę, 2-3 suwaczki i jakieś takie foto z wycieczki wygląda super fajnie i chyba go kupię właśnie dlatego. Zachwytów za to nie rozumiem nad capture one, albo ja jakiś jestem upośledzony albo nie ogarnąłem tego programu, jakiś taki się wydawał bardzo ograniczony, ON1 za to wygląda jak apka mobilna wrzucona na komputer na szybkości.

Zostaje konwerter i stary LR + chyba Luminar jako taki dodatkowy na szybką obróbkę.

kipcior
25-09-2021, 17:34
Sprawdź DxO Photolab 4, ja się na niego przesiadłem z LR. Tylko z zakupem trzeba czekać na black friday i mieć nadzieję, że znowu zrobią promocję 50%. Odszumianie, wyostrzanie i korekta lokalna, tutaj góruje nad obecnym LR. W innych aspektach niekoniecznie choć da się z tym żyć. Brakuje składania panoramy i hdr.

elemenTH
27-09-2021, 16:39
No proszę, dzięki też sobie wrzucę demo a testy.

MSXxxx
28-09-2021, 18:41
Zostaje konwerter i stary LR + chyba Luminar jako taki dodatkowy na szybką obróbkę.

Też tak myślałem, ale w moim LR4 po przekonwertowaniu na dng dostępny jest tylko jeden profil kolorystyczny Adobe Standard, nie ma profili aparatu Camera .....
To bardzo ogranicza, dla mnie dyskwalifikuje ten sposób obróbki.

Zbyszek
28-09-2021, 18:56
Też tak myślałem, ale w moim LR4 po przekonwertowaniu na dng dostępny jest tylko jeden profil kolorystyczny Adobe Standard, nie ma profili aparatu Camera .....
To bardzo ogranicza, dla mnie dyskwalifikuje ten sposób obróbki.
To sobie zainstaluj najnowsze Adobe Camera Raw i przekopiuj potrzebne profile z niego do odpowiedniego katalogu LR.

MSXxxx
28-09-2021, 19:58
Wykonałem - przekopiowałem cały katalog aparatu z plikami dcp z "C:\ProgramData\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles\Came ra" do "C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop Lightroom 4.4\Resources\CameraProfiles\Camera"
i nic poza Adobe Standard nie wyskakuje.

Zbyszek
28-09-2021, 20:13
Tak to nie zdziała na pewno. Trzeba skopiować do "odpowiedniego katalogu". Z tego co pamiętam jest kilka możliwych lokalizacji. U mnie jest taka:
c:\Users\_nazwa_użytkownika_\AppData\Roaming\Adob e\CameraRaw\CameraProfiles\
gdzie _nazwa_użytkownika_ to nazwa Twojego konta w Windowsie.

Jeśli U Ciebie nie istnieje taki katalog to może on być gdzieś indziej.

MSXxxx
29-09-2021, 18:17
Znalazłem powyższy katalog, przekopiowałem pliki profili aparatu do niego a pliki profili obiektywów do sąsiedniego LensProfiles i działa to i to :)
Duże dzięki Zbyszek

Zbyszek
29-09-2021, 22:36
Cieszę się że pomogłem. :)