Zobacz pełną wersję : D750 - brak dźwięku ustawienia ostrości
Witam.
Ktoś się z tym spotkał? Chodzi o dźwięk ustawienia ostrości przy patrzeniu w wizjer. Na Live View działa.
Domyślnie mam ustawione na AF-S. Próbowałem na różnych trybach. W menu oczywiście włączone.
Doradzicie?! Soft zaktualizować czy o co chodzi... Masakra. Tragedii niby nie ma, ale nie lubię jak coś ma usterkę.
misiak76
17-09-2021, 18:04
A sprawdzałeś w ustawieniach?
Wysłane z mojego GM1910 przy użyciu Tapatalka
Menu ustawień osobistych d1: sygnał dźwiękowy. Włączasz sygnał i ustawiasz głośność. W trybie filmowania i cichej migawki dźwięku nie da się włączyć.
https://i.imgur.com/s4IhSPj.jpg
https://i.imgur.com/JEnfEXJ.jpg
Mam tak. Nie wiem dlaczego przy d1 Sygnał dźwiękowy mam --
?
Tryb na S
bomkallo
17-09-2021, 20:58
Masz -- bo jest wiecej niz jedno ustawienie. Jak ustawiasz poziom glosnosci dzwieku na 1,2,3 w ustawieniach to slyszysz bipanie?
U mnie nie bipa tylko na U1/U2 bo mam tam cos naustawiane.
No i wiadomo, sprawdzic czy na gornym wyswietlaczu ustawia sie "af-s s" lub "af-c s".
Masz -- bo jest wiecej niz jedno ustawienie. Jak ustawiasz poziom glosnosci dzwieku na 1,2,3 w ustawieniach to slyszysz bipanie?
U mnie nie bipa tylko na U1/U2 bo mam tam cos naustawiane.
No i wiadomo, sprawdzic czy na gornym wyswietlaczu ustawia sie "af-s s" lub "af-c s".
Na górnym nie mam nic z tego.
Na dużym mam AF-S S i nutkę.
Dziwna sprawa. Nie chce mi się wierzyć, żeby coś było źle ustawione, ani że coś popsute :-(
Dziwna sprawa. Nie chce mi się wierzyć, żeby coś było źle ustawione, ani że coś popsute :-(Dziwna sprawa, ale sądzę że na 99% jest coś źle ustawione. Na usterkę pozostawiam tylko 1%.
bomkallo
17-09-2021, 21:59
Nie no, na gornym wyswietlaczu widac tylko jak wcisniesz funkcyjny od AF z lewej strony korpusu i pokretlem przestawiasz tryby, na lcd troche inaczej to opisane jest. Tam sie machnalem, na af-c nie bipa.
No ale nie odpowiedziales. Slyszysz bipy testowe jak w ustawieniach zmieniasz poziom glosnosci? Bo jak nie to cos nie halo.
Nie no, na gornym wyswietlaczu widac tylko jak wcisniesz funkcyjny od AF z lewej strony korpusu i pokretlem przestawiasz tryby, na lcd troche inaczej to opisane jest. Tam sie machnalem, na af-c nie bipa.
No ale nie odpowiedziales. Slyszysz bipy testowe jak w ustawieniach zmieniasz poziom glosnosci? Bo jak nie to cos nie halo.
Tak, tak. Przy ustawianiu np. głośności słychać dźwięk cichy, głośny. Rodzaj dźwięku też. Niski, wysoki. Na ekranie LCD też słychać dźwięk jak ustawiam ostrość. Tylko w trybie focenia przez wizjer nie ma dźwięku. Jakieś jaja. Jak to można zmienić, jakby było wyłączone.
bomkallo
17-09-2021, 22:40
Moze sloik ustawiony na M. Jak patrzysz przez wizjer to w lewym dolnym rogu zapala sie zielone kolko (potwierdzenie ostrosci) ?
I sprawdz ustawienie A2 priorytet w trybie af-s. Jezeli jest na spust to nie bedzie bipal. Musi byc na ostrosc.
No i i bingo ?
To ominąłem..
Będziesz na Śląsku odezwij się. Masz u mnie piwo ??
Dzięki.