PDA

Zobacz pełną wersję : Kupiłem SIgme 500 i d...a?

fendero
04-07-2007, 20:58
Od wczoraj jestem posiadaczem lampy Sigmy 500 bez super, dzisiaj wziąłem się za testowanie z D70 i niestety jeżeli się nie mylę to lampa nie działa w TTL.
Próbowałem zmieniac ustawienia w menu i niestety na wizjerze za każdym razem miga ikona lampy co zgodnie z instrukcją oznacza, że nie działa ona w TTL. Po przełaczeniu lampy w tryby pełnej mocy lub 1/16 wszystko jest OK.
A tyle się naczytałem na forum i każdy twierdził, że ta lampa z D70 działa bez problemu dopiero z wyższymi modelami może nie działać.
Może lampa jest uszkodzona - ktoś miał podobną sprawę to proszę o pilna pomoc
pozdr

leon28
04-07-2007, 21:22
Od wczoraj jestem posiadaczem lampy Sigmy 500 bez super, dzisiaj wziąłem się za testowanie z D70 i niestety jeżeli się nie mylę to lampa nie działa w TTL.
Próbowałem zmieniac ustawienia w menu i niestety na wizjerze za każdym razem miga ikona lampy co zgodnie z instrukcją oznacza, że nie działa ona w TTL. Po przełaczeniu lampy w tryby pełnej mocy lub 1/16 wszystko jest OK.
A tyle się naczytałem na forum i każdy twierdził, że ta lampa z D70 działa bez problemu dopiero z wyższymi modelami może nie działać.
Może lampa jest uszkodzona - ktoś miał podobną sprawę to proszę o pilna pomoc
pozdr
jesli tak uwaznie czytales forum to powinienes zauwazyc niemala liczbe watkow, ktore mowily o problemach ze wspolpraca tej sigmy z nowszymi body nikona. czy na lampie masz wyrazny napis ittl? jesli nie to mozesz raczej zapomniec o wspolpracy automatu.

markB
04-07-2007, 21:30
A konkretnie jakie oznaczenia ma ta Sigma, bo również 500 DG ST powinna działać z i-TTL?

leon28
04-07-2007, 21:35
A konkretnie jakie oznaczenia ma ta Sigma, bo również 500 DG ST powinna działać z i-TTL?
wydaje mi sie, ze wszystkie te sigmy czyli 500 dg st i 500 super mialy swoje modele "zwykle" i z "i-ttl" - np. na stronie http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5987 jest informacja oficjalna sigmy o problemach ich lamp z nowymi modelami nikona.

fendero
04-07-2007, 21:40
informacji o problemach tej lampy było dużo to fakt ale dotyczyły one modeli nowszych typu D80 czy D50.
Jeżeli chodzi o współpracę z D70 to chyba nik się nie żalił.
Na lampie jest EF - 500 DG ST NA, przy przełączniku funkcji po Off jest faktycznie TTL ale myslałem, że tak jest w tych modelach.

leon28
04-07-2007, 21:44
informacji o problemach tej lampy było dużo to fakt ale dotyczyły one modeli nowszych typu D80 czy D50.
Jeżeli chodzi o współpracę z D70 to chyba nik się nie żalił.
Na lampie jest EF - 500 DG ST NA, przy przełączniku funkcji po Off jest faktycznie TTL ale myslałem, że tak jest w tych modelach. oj zalil zalij, ja sam kiedys opisywalem moje przeboje z ta lampa, a wlasciwie z modelem super. niestety sigma niezbyt mocno sie tym chwalila, ze sa modele z ittl i bez tego, co uniemozliwia pelne wykorzystanie lampy z body nikon d70 i innymi. byc moze post zniknal podczas czyszczenia forum, ale na pewno o tym pisalem. ogolnie zauwazyc mozna, ze problemy z sigma sa ze wszytkimi cyfrowymi body nikona, poczynajac od d70, poprzez d80, d200, d40 itd. itd. zreszta nie dotyczy to tylko lamp. o obiektywach tez duzo juz napisano.

fendero
04-07-2007, 21:49
czy w tym wypadku jest mozliwe jakieś działanie typu zmiana softu czy też moge sobie szukać innej lampy a tą wystawić na giełde

leon28
04-07-2007, 21:55
czy w tym wypadku jest mozliwe jakieś działanie typu zmiana softu czy też moge sobie szukać innej lampy a tą wystawić na giełde najlepiej skontaktowac sie z serwisem, a jeszcze lepiej poczytac fora zagraniczne, tam wszytko duzo szybciej wiadomo. pamietam jak szukalem rozwiazania mozliwosci wspolpracy sigmy z d70 (kupilem ja jako 2ga lampe) i niestety w stanach, europie zachodniej juz dokonywali upgrade softu, a w polsce w serwisie nawet nie wiedzieli, ze cos takiego mozna zrobic.

fendero
04-07-2007, 22:00
tak zrobie
jutro zadzwonie do serwisu w łodzi i wszystko sie wyjasni
o rozwoju sytuacji dam znać, dzieki za odpowiedzi

leon28
04-07-2007, 22:07
tak zrobie
jutro zadzwonie do serwisu w łodzi i wszystko sie wyjasni
o rozwoju sytuacji dam znać, dzieki za odpowiedzi
najlepiej uderzac bezposrednio do gdyni - tam chyba jest ich centrala

puchbeary
04-07-2007, 22:23
i
Na lampie jest EF - 500 DG ST NA, przy przełączniku funkcji po Off jest faktycznie TTL ale myslałem, że tak jest w tych modelach.
czyli utopiłeś - powinno być "NA-iTTL " Przykro mi ale nie ma opcji żebyś zmusił ją do współpracy z DXX czy DXXX w automacie. Tylko manual i auto lampy. W sbXXX też masz TTL na wyświetlaczu bo to ogólna nazwa pomiaru światła przez obiektyw a iTTL to tylko jego odmiana. Producenci stosują tu swoisty skrót myślowy ...

edit
zmiana softu nic w tym przypadku nie pomoże - jedyne co to wymiana całej płyty głównej a to koszt około 300-450 złotych.

fredek7
05-07-2007, 00:09
i wychodzi suma sumarum ze lepiej kupowac nikoa produkty a nie cos co ma działac z nikonem

leon28
05-07-2007, 00:50
i wychodzi suma sumarum ze lepiej kupowac nikoa produkty a nie cos co ma działac z nikonem
no niestety stara prawda, a sigmy dotyczy to szczegolnie

fendero
05-07-2007, 08:07
macie racje jest tylko jeden mały myk w tym wszystkim - kasa.
lampa kosztowała 400 zł a za sabinkę 600 musiał bym dać dwa razy tyle, boję się jednak, że będe musiał doskładac do sabinki a to troche potrwa

leon28
05-07-2007, 08:44
macie racje jest tylko jeden mały myk w tym wszystkim - kasa.
lampa kosztowała 400 zł a za sabinkę 600 musiał bym dać dwa razy tyle, boję się jednak, że będe musiał doskładac do sabinki a to troche potrwa no tak niestety jest, widzisz jednak, ze w zyciu nie ma nic za darmo,

fendero
05-07-2007, 09:20
dzwoniłem własnie do serwisu i niestety przeróbka się nie opłaca - koszt prawie taki jak nowej lampy.
mam więc na sprzedanie fajną lampe w ttl - spadam do działu ogłoszeń