PDA

Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Wtyk straszak

Adam Okuń
06-09-2021, 01:11
Chciałbym się nauczyć robić dobre makro. Obiektyw niby makro ale za diabła rogatego nie potrafię tak ustawić ostrości by tak jak na poniższych zdjęciach ostrość nie rozłaziła się randomowo po zdjęciu. Muszę o tym coś więcej poczytać choć może znacie jakiś dobry kanał w temacie na YT?

1.

55773

2.

55774

Oba zdjęcia f/8.0

Ligo
06-09-2021, 01:52
Multi ekspozycja?
Unieruchomić pluskwiaka?
Marek Wyszomirski?

markB
06-09-2021, 02:30
Problem w tym, że na drugim zdjęciu ważne fragmenty owada (oczy) pozostały poza głębią ostrości. Nie ustawiłeś obiektywu równolegle do wtyka. Potrzebne też trochę więcej oddechu - czułki dochodzą do skraju kadru.

Adam Okuń
06-09-2021, 02:58
Multi ekspozycja?
Unieruchomić pluskwiaka?
Marek Wyszomirski?

Czytam właśnie o multi. Pluskwiak był w zasadzie nieruchomy mimo to nie potrafiłem ustawić ostrości na całości owada.

Problem w tym, że na drugim zdjęciu ważne fragmenty owada (oczy) pozostały poza głębią ostrości. Nie ustawiłeś obiektywu równolegle do wtyka. Potrzebne też trochę więcej oddechu - czułki dochodzą do skraju kadru.

Tak, wiem o tym problemie. Na pierwszy zdjęciu też gdzieś ta ostrość z dolnej partii uciekła. Może mocniej domknąć niż na 8.0?

markB
06-09-2021, 03:17
Ja robiłem tego wtyka na FF przy przysłonie 9.0 (105 micro) i cały znalazł się w głębi ostrości. Może trzeba by zrobić go z trochę większej odległości i potem wykadrować?

Ligo
06-09-2021, 03:20
Czytam właśnie o multi. Pluskwiak był w zasadzie nieruchomy mimo to nie potrafiłem ustawić ostrości na całości owada.
Jednak zobacz sposoby Marka Wyszomirskiego, bo jemu takie tematy wychodzą bardzo zgrabnie.

Adam Okuń
06-09-2021, 03:24
Właśnie szukam ale oprócz prac na jakimś forum nie mogę nic namierzyć.

Ja robiłem tego wtyka na FF przy przysłonie 9.0 (105 micro) i cały znalazł się w głębi ostrości. Może trzeba by zrobić go z trochę większej odległości i potem wykadrować?

Muszę poćwiczyć na jakimś nieruchomym elemencie odległości. Mam podczas zdjęć kolejowych sporo czasu na fotografowanie mikroprzyrody i chce się nauczyć korzystać z okazji :)

Dziękuję panowie za odpowiedzi.

Ligo
06-09-2021, 04:19
Właśnie szukam ale oprócz prac na jakimś forum nie mogę nic namierzyć.
https://galeria.olympusclub.pl/thumbnails.php?album=6780

Spróbuj złapać kontakt e-mailowy, czy telefoniczny.
Może nie będzie gryzł.;-)

Bartolini82
06-09-2021, 09:02
Szkoda tylko, że te najlepsze i najostrzejsze fotki to po prostu stackowanie.
Tak jak pisał markB, przy 1 zdjęciu zostaje Ci albo oddalenie od obiektu, a później crop, albo ustawianie przysłony powyżej 22 i to czasami sporo mocniej.

Adam Okuń
06-09-2021, 13:21
Takie buty. Myślałem, że to zdecydowanie problem obiektywu, że zdjęcia mają randomową ostrość. No to pozostaje ćwiczyć ?

Wind Mill
06-09-2021, 15:01
Dodać jeszcze należy, że przy małej GO utrzymanie jej w pożądanym miejscu focąc z ręki to spory wyczyn. ;)

Adam Okuń
07-09-2021, 01:27
Te dwie fotki z ręki zrobiłem. Do tego z jednej bo drugą trzymałem badyla na której wtyk siedział :D