PDA

Zobacz pełną wersję : [ Motoryzacja ] FROZEN CHROME RED Mustang nocą :)

kalZakath
03-09-2021, 22:33
DObry wieczór!

dziś kolejny zestaw. Tym razem Mustang, oklejony folią Frozen Chrome Red z palety 20WRAPS. Całosc wykonana zestawem D600 + Tamron 28-75 + Yongnuo 360s.

155705
255701
355703
455704
555706
655707

ksh
03-09-2021, 22:39
To nie jest przytyk że źle itd spokojnie ale coś mi tu nie pasuje, matowy lakier robi zamęt w głowie.

kalZakath
03-09-2021, 22:44
To nie jest przytyk że źle itd spokojnie ale coś mi tu nie pasuje, matowy lakier robi zamęt w głowie.

Zdecydowanie masz rację. Matowa oklejka zupełnie zmienia postrzeganie kształtów. Inaczej się na niej rozkłada światło. Moje zdjęcia śmiało można krytykować - wrzucałem na fotograficzne forum liczy się również z negatywnymi opiniami, więc jaka by nie była wypowiedź nie wezmę jej za przytyk :)

odzio
03-09-2021, 22:58
Chyba po prostu chodzi o to, że zdjęcie wygląda jak wyrenderowana grafika przez ten lakier... Tak jak zwykle prezentujesz wspaniale oświetlony samochód, bardzo rzeczywisty i "trójwymiarowy" w dość nierzeczywiście oświetlonym otoczeniu, tak tutaj lakier zjadł odbłyski. W połączeniu z tą scenerią nieświadoma osoba pewnie by miała sporą zagwozdkę przy próbie określenia czy to zdjęcie, czy grafika :)

ksh
03-09-2021, 23:07
Już wiem, wydaje się jakby to była miniaturka, model samochodu wsadzony do namiotu bezcieniowego i potem w Ps wrzucone tło.

spiritus
03-09-2021, 23:09
Mi jak zwykle się podoba ;)
Jednak mam takie samo wrażenie jak odzio, ta matowa folia tworzy złudzenie renderu

kalZakath
03-09-2021, 23:14
Przy standardowych lakierach "malowanie światłem" powoduje powiedzmy, że bliskie naturalnemu oświetlenie. Tutaj jest dokładnie tak jak piszecie. Światło na macie rozprasza się na większej płaszczyżnie i wygląda to faktycznie jak render. W któryś kolejny wieczór wrzucę nową Suprę, która na żółty lakier ma nałożoną bezbarwną folię satynującą. Tam to rozproszenie będzie znacznie delikatniejsze.

_Pawel
03-09-2021, 23:25
Świetne zdjęcia, super pomysł z czerwonymi akcentami - gaśnice, tablice informacyjne.

kalZakath
03-09-2021, 23:34
Świetne zdjęcia, super pomysł z czerwonymi akcentami - gaśnice, tablice informacyjne.

Dziękuję bardzo!

Co do akcentów - dość mocno ograniczony byłem miejscem wykonania sesji - zamknięty plac pod punktem wrappingowym - z całego terenu wybrałem powiedzmy, że najbardziej pasujące miejsca, które były już wyposażone w te elementy.

sruba
03-09-2021, 23:54
Bardzo fajnie idzie Ci to malowanie światłem, faktycznie samochody mają w sobie to coś, i szczerze mówiąc w tym miejscu nawet nie przeszkadza mi ten "renderowy" charakter, o którym wspominają koledzy powyżej. Obróbkowo poszedłbym pewnie w trochę innym kierunku, ale oczywiście to Twoja wizja i widać tutaj konsekwencję oraz to, że wiesz co robisz. Natomiast jedna rzecz mi bardzo zgrzyta, zwłaszcza w tej sesji - przy takiej dbałości o oświetlony samochód (co zrozumiałe, bo on tu gra pierwsze skrzypce) - zupełnie nie pilnujesz takich detali jak piony i poziomy. Prawie każdy słup jest odchylony od pionu, w zdjęciu nr 3 także linia kontenera mniej by zgrzytała, gdyby była pozioma. Niby nic, ale rzeczy te są łatwe do naprawienia nawet na etapie postprocesu, a wydaje mi się, że poprawiłyby odbiór. Aczkolwiek nie znam się zupełnie na fotografii samochodów, więc to tylko komentarz zupełnego laika w tym temacie.

NimnuL
04-09-2021, 07:48
Czy to obróbka sprawia, że całość wygląda jak render 3D?

kalZakath
04-09-2021, 08:04
Bardzo fajnie idzie Ci to malowanie światłem, faktycznie samochody mają w sobie to coś, i szczerze mówiąc w tym miejscu nawet nie przeszkadza mi ten "renderowy" charakter, o którym wspominają koledzy powyżej. Obróbkowo poszedłbym pewnie w trochę innym kierunku, ale oczywiście to Twoja wizja i widać tutaj konsekwencję oraz to, że wiesz co robisz. Natomiast jedna rzecz mi bardzo zgrzyta, zwłaszcza w tej sesji - przy takiej dbałości o oświetlony samochód (co zrozumiałe, bo on tu gra pierwsze skrzypce) - zupełnie nie pilnujesz takich detali jak piony i poziomy. Prawie każdy słup jest odchylony od pionu, w zdjęciu nr 3 także linia kontenera mniej by zgrzytała, gdyby była pozioma. Niby nic, ale rzeczy te są łatwe do naprawienia nawet na etapie postprocesu, a wydaje mi się, że poprawiłyby odbiór. Aczkolwiek nie znam się zupełnie na fotografii samochodów, więc to tylko komentarz zupełnego laika w tym temacie.

Dzięki! Faktycznie piony i poziomy mogą leżeć, dopiero ostatnio zacząłem się skupiać też na prostowaniu (ten zestaw jest ze stycznia - dla porównania np. ostatnia sesja mb A45 AMG). Też jestem zdania że na to wpływ na odbiór całości.

- - - - kolejny post - - - - - -

Czy to obróbka sprawia, że całość wygląda jak render 3D?

Raczej specyfika folii, którą oklejony jest samochód. Obróbkę stosuję raczej taką samą dla wszystkich tego typu zdjęć.

NimnuL
04-09-2021, 08:52
Rozumiem, pewnie na żywo odwraca głowy.

Po raz kolejny - seria lepsza niż w katalogach producentów.

90s
04-09-2021, 15:06
Ja tam nie odnoszę wrażenia renderu 3D. Zresztą też nic bym złego w tym nie widział przy takim aucie. Dwójka za to bardzo fajnie skadrowana i zaprezentowana.

kalZakath
04-09-2021, 15:14
Ja tam nie odnoszę wrażenia renderu 3D. Zresztą też nic bym złego w tym nie widział przy takim aucie. Dwójka za to bardzo fajnie skadrowana i zaprezentowana.

Dzięki! Mi też ten detal bardzo siadł. A pyłki w reflektorze chętna z 2 godziny stemplowałem:)

NimnuL
04-09-2021, 18:19
No i warto pochwalić dobór lokacji - bardzo dobry kontrast z autem. W sumie w pierwszym momencie skojarzyło mi się z Max Payne.