Zobacz pełną wersję : [ Motoryzacja ] FROZEN CHROME RED Mustang nocą :)
kalZakath
03-09-2021, 22:33
DObry wieczór!
dziś kolejny zestaw. Tym razem Mustang, oklejony folią Frozen Chrome Red z palety 20WRAPS. Całosc wykonana zestawem D600 + Tamron 28-75 + Yongnuo 360s.
155705
255701
355703
455704
555706
655707
To nie jest przytyk że źle itd spokojnie ale coś mi tu nie pasuje, matowy lakier robi zamęt w głowie.
kalZakath
03-09-2021, 22:44
To nie jest przytyk że źle itd spokojnie ale coś mi tu nie pasuje, matowy lakier robi zamęt w głowie.
Zdecydowanie masz rację. Matowa oklejka zupełnie zmienia postrzeganie kształtów. Inaczej się na niej rozkłada światło. Moje zdjęcia śmiało można krytykować - wrzucałem na fotograficzne forum liczy się również z negatywnymi opiniami, więc jaka by nie była wypowiedź nie wezmę jej za przytyk :)
Chyba po prostu chodzi o to, że zdjęcie wygląda jak wyrenderowana grafika przez ten lakier... Tak jak zwykle prezentujesz wspaniale oświetlony samochód, bardzo rzeczywisty i "trójwymiarowy" w dość nierzeczywiście oświetlonym otoczeniu, tak tutaj lakier zjadł odbłyski. W połączeniu z tą scenerią nieświadoma osoba pewnie by miała sporą zagwozdkę przy próbie określenia czy to zdjęcie, czy grafika :)
Już wiem, wydaje się jakby to była miniaturka, model samochodu wsadzony do namiotu bezcieniowego i potem w Ps wrzucone tło.
spiritus
03-09-2021, 23:09
Mi jak zwykle się podoba ;)
Jednak mam takie samo wrażenie jak odzio, ta matowa folia tworzy złudzenie renderu
kalZakath
03-09-2021, 23:14
Przy standardowych lakierach "malowanie światłem" powoduje powiedzmy, że bliskie naturalnemu oświetlenie. Tutaj jest dokładnie tak jak piszecie. Światło na macie rozprasza się na większej płaszczyżnie i wygląda to faktycznie jak render. W któryś kolejny wieczór wrzucę nową Suprę, która na żółty lakier ma nałożoną bezbarwną folię satynującą. Tam to rozproszenie będzie znacznie delikatniejsze.
Świetne zdjęcia, super pomysł z czerwonymi akcentami - gaśnice, tablice informacyjne.
kalZakath
03-09-2021, 23:34
Świetne zdjęcia, super pomysł z czerwonymi akcentami - gaśnice, tablice informacyjne.
Dziękuję bardzo!
Co do akcentów - dość mocno ograniczony byłem miejscem wykonania sesji - zamknięty plac pod punktem wrappingowym - z całego terenu wybrałem powiedzmy, że najbardziej pasujące miejsca, które były już wyposażone w te elementy.
Bardzo fajnie idzie Ci to malowanie światłem, faktycznie samochody mają w sobie to coś, i szczerze mówiąc w tym miejscu nawet nie przeszkadza mi ten "renderowy" charakter, o którym wspominają koledzy powyżej. Obróbkowo poszedłbym pewnie w trochę innym kierunku, ale oczywiście to Twoja wizja i widać tutaj konsekwencję oraz to, że wiesz co robisz. Natomiast jedna rzecz mi bardzo zgrzyta, zwłaszcza w tej sesji - przy takiej dbałości o oświetlony samochód (co zrozumiałe, bo on tu gra pierwsze skrzypce) - zupełnie nie pilnujesz takich detali jak piony i poziomy. Prawie każdy słup jest odchylony od pionu, w zdjęciu nr 3 także linia kontenera mniej by zgrzytała, gdyby była pozioma. Niby nic, ale rzeczy te są łatwe do naprawienia nawet na etapie postprocesu, a wydaje mi się, że poprawiłyby odbiór. Aczkolwiek nie znam się zupełnie na fotografii samochodów, więc to tylko komentarz zupełnego laika w tym temacie.
Czy to obróbka sprawia, że całość wygląda jak render 3D?
kalZakath
04-09-2021, 08:04
Bardzo fajnie idzie Ci to malowanie światłem, faktycznie samochody mają w sobie to coś, i szczerze mówiąc w tym miejscu nawet nie przeszkadza mi ten "renderowy" charakter, o którym wspominają koledzy powyżej. Obróbkowo poszedłbym pewnie w trochę innym kierunku, ale oczywiście to Twoja wizja i widać tutaj konsekwencję oraz to, że wiesz co robisz. Natomiast jedna rzecz mi bardzo zgrzyta, zwłaszcza w tej sesji - przy takiej dbałości o oświetlony samochód (co zrozumiałe, bo on tu gra pierwsze skrzypce) - zupełnie nie pilnujesz takich detali jak piony i poziomy. Prawie każdy słup jest odchylony od pionu, w zdjęciu nr 3 także linia kontenera mniej by zgrzytała, gdyby była pozioma. Niby nic, ale rzeczy te są łatwe do naprawienia nawet na etapie postprocesu, a wydaje mi się, że poprawiłyby odbiór. Aczkolwiek nie znam się zupełnie na fotografii samochodów, więc to tylko komentarz zupełnego laika w tym temacie.
Dzięki! Faktycznie piony i poziomy mogą leżeć, dopiero ostatnio zacząłem się skupiać też na prostowaniu (ten zestaw jest ze stycznia - dla porównania np. ostatnia sesja mb A45 AMG). Też jestem zdania że na to wpływ na odbiór całości.
- - - - kolejny post - - - - - -
Czy to obróbka sprawia, że całość wygląda jak render 3D?
Raczej specyfika folii, którą oklejony jest samochód. Obróbkę stosuję raczej taką samą dla wszystkich tego typu zdjęć.
Rozumiem, pewnie na żywo odwraca głowy.
Po raz kolejny - seria lepsza niż w katalogach producentów.
Ja tam nie odnoszę wrażenia renderu 3D. Zresztą też nic bym złego w tym nie widział przy takim aucie. Dwójka za to bardzo fajnie skadrowana i zaprezentowana.
kalZakath
04-09-2021, 15:14
Ja tam nie odnoszę wrażenia renderu 3D. Zresztą też nic bym złego w tym nie widział przy takim aucie. Dwójka za to bardzo fajnie skadrowana i zaprezentowana.
Dzięki! Mi też ten detal bardzo siadł. A pyłki w reflektorze chętna z 2 godziny stemplowałem:)
No i warto pochwalić dobór lokacji - bardzo dobry kontrast z autem. W sumie w pierwszym momencie skojarzyło mi się z Max Payne.