PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D750 - Ustawianie daty i godziny po każdym włączeniu pomoc

Dav3
03-09-2021, 19:05
Witam, tak jak w temacie. Nie używalem przed pandemię aparatu przed ok rok, tak samo nie był ładowany. Teraz za każdym razem gdy go włączam musze ustawiać datę, godzinę itp. Co może być ?

Zetec
04-09-2021, 18:12
Czy dobrze pamiętam, że on ma baterię wkładana od spodu? Taka na zaślepkę przykręcaną na krzyżaka?

Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka

tomkep
04-09-2021, 20:27
Zetec, źle pamiętasz.

Jak dla mnie to jest jakiś problem z zasilaniem wewnętrznego zegara. Tam niby jest jakaś bateria/aku/kondensator, który powinien go podtrzymać nawet kilka miesięcy. No i z nałądowanym akumulatorem i tak powinien trzymać datę...
Dav3, a na pewno POPRAWNIE potwierdzasz ustawienie daty i godziny? Bo jeśli tak, to chyba serwis się kłania.

TOP67
04-09-2021, 23:11
Bateria jest wlutowana w malutką płytkę koło gniazd. Albo się wyczerpała, albo wypadł flex.

bomkallo
05-09-2021, 00:09
Bateria jest wlutowana w malutką płytkę koło gniazd. Albo się wyczerpała, albo wypadł flex.

A tak dokladniej, wlutowana czy zgrzewana jak typowa bateria na ukladzie?

TOP67
05-09-2021, 09:02
A tak dokladniej, wlutowana czy zgrzewana jak typowa bateria na ukladzie?

I tak i tak. Do baterii zgrzane są blaszki, które są wlutowane w płytkę.

Dav3
22-09-2021, 17:55
Zetec, źle pamiętasz.

Jak dla mnie to jest jakiś problem z zasilaniem wewnętrznego zegara. Tam niby jest jakaś bateria/aku/kondensator, który powinien go podtrzymać nawet kilka miesięcy. No i z nałądowanym akumulatorem i tak powinien trzymać datę...
Dav3, a na pewno POPRAWNIE potwierdzasz ustawienie daty i godziny? Bo jeśli tak, to chyba serwis się kłania.

Tak serwis musiał być.