PDA

Zobacz pełną wersję : Nowy monitor - kolor czarny jest mleczno-czarny.

Marianx
29-08-2021, 16:34
Witam
Jako, że mój stary monitor domaga się zmiany, to zakupiłem nowy Nec E241N. Wszystko wyglądało lepiej niż na starym monitorze, jednak kolor czarny nie był całkowicie czarny, tylko mleczno czarny.
Nawet zmniejszenie jasności nie pomagało. Po prostu czarny był „blado” czarny (mleczny). Nie mogłem się przyzwyczaić do tego, więc go zwróciłem. Niestety nie zrobiłem zdjęć, by Wam to pokazać, a monitora już nie mam.

Teraz mam pytanie. Czy to jakaś wadliwa sztuka mi się trafiła, czy każda matryca IPS wyświetla kolor czarny w taki sposób? Bo myślę nad zakupem nowego monitora i jeśli tak jest wyświetlany kolor czarny, to chyba muszę się do tego przyzwyczaić.
PozdrawiaM.

TOP67
29-08-2021, 20:23
Matryce IPS tak mają. Zwykle określa się to jako srebrzystość.

markB
30-08-2021, 11:45
Na tym monitorze nie uzyskasz pełnej czerni. To tylko na monitorach z znacznie wyższej półki, np. Eizo z serii CG, ale to przynajmniej 5 x większy koszt.

matbe
30-08-2021, 12:12
TNka za trzysta złotych.55480

TOP67
30-08-2021, 13:07
TNka za trzysta złotych.

To teraz popatrz na nią pod większym kątem, najlepiej od dołu.

matbe
30-08-2021, 13:24
To teraz popatrz na nią pod większym kątem, najlepiej od dołu.Jasne, ogólnie jest tragicznie ale zdziwiło mnie o tym ipsie, nigdy nie miałem styczności.
W domu był s2243, obecnie ea275, TV także va wiec nie wiedziałem że mogą być takie problemy.

Tom01
30-08-2021, 15:02
TNka za trzysta złotych.

Kwestia oświetlenia. W jasnym wnętrzu "nie-czerń" będzie jak smoła. Stąd się bierze dość popularny sposób radzenia sobie z zbyt wysokim punktem czerni LCD. Daje się lampę za ekran, skierowaną na ścianę. Przy odpowiedniej konfiguracji światła i ustawień monitora, nawet najbardziej beznadziejne przypadki można doprowadzić do wnętrza beczki ze smołą w ciemnej piwnicy w bezksiężycową noc.

- - - - kolejny post - - - - - -

Jasne, ogólnie jest tragicznie ale zdziwiło mnie o tym ipsie, nigdy nie miałem styczności.
W domu był s2243, obecnie ea275, TV także va wiec nie wiedziałem że mogą być takie problemy.

EA275WMi jest na IPS właśnie. :)

Cichy
30-08-2021, 15:40
Musisz szukać matrycy VA lub najlepiej OLED :)

matbe
30-08-2021, 15:49
EA275WMi jest na IPS właśnie. :)
Hehehe dobre! Nie interesowałem sie, w ciemno założyłem że pva. No to dumam że może autor posta miał za wysoką jasność? No ale jesli wolał odesłać niż zapytać wcześniej, to już się nie dowiemy..

Marianx
30-08-2021, 17:11
Witam

No to dumam że może autor posta miał za wysoką jasność?
Przecież pisałem, że regulowałem jasność monitora. Tak w dzień, jak i wieczorem czy w nocy. Trudno mi było się przyzwyczaić do takiego obrazu.
O srebrzeniu matryc IPS czytałem i widziałem to na filmach. Zwykle pokazują to w całkowitej ciemności, a ja nigdy nie używam monitora w ciemnościach, więc nie sądziłem, że kolor czarny jest tak wyświetlany przez te matryce.
Ale jak pisze Tom01, być może właściwe oświetlenie miejsca pracy, coś by pomogło.
To teraz pomyślę nad kupnem nowego monitora, może coś droższego niż tamten i muszę jakoś sobie to wszystko dostroić by móc na nim pracować.
PozdrawiaM.

Tom01
30-08-2021, 18:14
Jeśli widzi się brak czerni = za jasny monitor, za ciemne otoczenie lub jedno i drugie na raz.

Są oczywiście ekrany LCD z niższym punktem czerni, ale zdecydowanie droższe. W wariancie 24" jedynym który ma inny panel niż "zwykły" IPS to EIZO CG2420.

PS. Czy czasem ten obecny monitorek nie jest podłączony HDMI? Jeśli tak, proponuję sprawdzić dynamikę i przełączyć na "pełną" w ustawieniach sterownika karty graficznej, a najlepiej zmienić na Diisplay Port.

Marianx
30-08-2021, 18:25
Witam

PS. Czy czasem ten obecny monitorek nie jest podłączony HDMI? Jeśli tak, proponuję sprawdzić dynamikę i przełączyć na "pełną" w ustawieniach sterownika karty graficznej, a najlepiej zmienić na Diisplay Port.
Tak jak wspomniałem wcześniej nie mam już tego monitora, bo musiałem oddać. Tak. był podłączony przez HDMI.
PozdrawiaM.

Tom01
30-08-2021, 18:57
HDMI mogło być przyczyną. W HDMI domyślnie czernią jest dopiero 16 odcień i to widać na normalnym obrazie jako zmniejszenie dynamiki obrazu. W sytuacji jeśli w komputerze nie ma innego wyjścia, w części przypadków rozwiązaniem jest takie przejście: https://monitory.mastiff.pl/przewod-kabel-hdmi-dvi.html Sztuczka polega na tym, że wchodząc do monitora przez DVI, sterownik karty ma mniejszą skłonność do ustawiania "telewizyjnych" parametrów obrazu.

ksh
30-08-2021, 20:19
Od wielu wielu lat windows sam nie ustawia takich rzeczy w HDMI.

Tom01
30-08-2021, 20:29
Od wielu wielu lat windows sam nie ustawia takich rzeczy w HDMI.

Złudne nadzieje. :)
Spotykam się z takimi rzeczami na codzień.

ksh
30-08-2021, 20:36
Ty sporo "koloryzujesz" :)

Tom01
30-08-2021, 20:43
Po prosu widzę więcej i częściej niż przeciętny użytkownik monitora. ;)

Marianx
18-09-2021, 18:06
Witam
Poszukałem i wybrałem wstępnie 3 monitory na IPS.
Eizo ColorEdge CS2410-BK
Eizo FlexScan EV2456-BK
NEC MULTISYNC EA245WMI-2-BK
Nie wiem czy to dobry wybór.
Jednak nadal myślę o tym czarnym kolorze....

Musisz szukać matrycy VA lub najlepiej OLED :)

Daj my na to, że chciałbym monitor na matrycy VA. Jaki monitor (VA) można by kupić tak do 1,5 - 2 kzł? Czy polecicie jakiś model na VA?
PozdrawiaM.

90s
18-09-2021, 18:25
Ja mam EIZO CG241W za 100 funtów jak jesteś z UK. Jak dobrze pamiętam to 5000godzin.
98% sRGB 96% adobe RGB + osłona przeciwsłoneczna +10 do stylu:))
https://www.displayspecifications.com/en/model/b85875e

Tom01
18-09-2021, 18:29
CG241W to już antyk, ze świetlówkowym podświetleniem i pewnie jest już żółty jak jajecznica, niezależnie od przebiegu.

90s
18-09-2021, 18:36
No antyk, ale po zmianie na nowy nie widzę, aby zdjęcia poza czerniami itd miały jakieś wady lub kolory odbiegały od tego co było na starym a jest na nowym.
Pewnie te żółcie i podświetlenia to jak te kabilatory które po 2 latach są już tylko do wyrzucenia :P

Tom01
18-09-2021, 19:39
Zaklinanie rzeczywistości to częsta figura retoryczna w polemikach. Kiedy się toczą "wojny" Win kontra Mac w cudowny sposób znikają reinstalle, bluescreeny, malware itd. Nie wiem dlaczego tak się dzieje. Negowanie dla negowania? :)

90s
18-09-2021, 20:56
Szczerze mówiąc, wszystko co piszesz, traktuje jako opinie sprzedawcy. Niekoniecznie kogoś, kto udziela rzetelnej informacji.
Twojej "zaklinanie rzeczywistości" z kalibratorami było mocnym sygnałem, aby mieć dystans do tych teorii.
Zwłaszcza jeśli chodzi własnie o sprzęt używany. W końcu nie po to masz taką formę marketingu, aby ludziom pisać że używany sprzęt w pełni może spełniać ich oczekiwania.
Co ci też udowodniono na przykladze mojego kaliblatora.
Może ten monitor też jest tak samo magiczny? :)

Ale i moją opinie należy traktować z dużą rozwagą tak jak i Twoje. Bo tym razem ja też jestem sprzedawcą;)

Tom01
18-09-2021, 21:23
Żeby było jasne: Nie ma nic złego w używkach. Sam mam chyba z 8 używanych monitorów i kilka serwerów. Problem w tym, jaki jest powód sprzedaży, bo nie czarujmy się, ale jeśli coś "leci do Żyda" to ma jakiś powód. Gorzej, jeśli ów powód poznamy za późno.

90s
18-09-2021, 21:45
W UK jest tak fajnie że rozliczasz się z końcem roku podatkowego, co pozwala ci oszczędzać przez cały rok i pod koniec zainwestować w swój biznes. Zresztą sam prowadzisz działalność więc wiesz o co chodzi.
Mam dwa Eizo i teraz dwa NECki. Nie wiem też czy 100 funtów to dużo jak za taki monitor teraz. Mnie kosztował £1400 jak dobrze pamiętam. Jedyny problem to że jak na UK to kurier może stanowić połowę wartości tego sprzętu. Stąd mi leży, bo trzeba po to przyjechać.

bomkallo
19-09-2021, 00:43
Tom1 jest jakis patent, zeby doprowadzic dwa zwykle szajsungi na PLS do podobnej kolorystyki, czy niewykonalne (spektrometry,koloroniewiadomocometry)? Bo mnie szlak trafia nie o tyle do zdjec, a o tyle, ze na jednym mam wiecej czerwonego na drugim mniej tego itd. Jeden cieplejszy, drugi zimniejszy. Czern to zaden klopot. IPS'y sapia srebrem, ale to nie jest problem. Kalibratora na jeden raz to mi sie nie chce kupowac, zatem jak wyglada usluga i cena, no i czy to ma sens ?

Tom01
19-09-2021, 13:00
Kalibratorem się tego nie zrobi. Należy jeden ustawić fabrycznie, na obu wyświetlić biały prostokąt i na drugim "na oko" doregulować aby było podobnie. Jeśli się uda, prostokąt zmienić na szary i zrobić to samo. Potem sprawdzić na bieli i powtarzać do skutku.

Marianx
19-09-2021, 17:01
Witam
A wracając do tematu, to ktoś poleci coś na matrycy VA?
Czy też w dobie gdy wszyscy przesiadają się na matryce IPS, nikt nie produkuje już monitorów z matrycą VA do zdjęć? A może jeszcze są jakieś w sklepach?
PozdrawiaM.

Tom01
19-09-2021, 19:57
Nie ma dobrych monitorów na *VA. Temat umarł ładnych kilka lat temu, obecnie kontynuowany tylko masówce i w TV.