Zobacz pełną wersję : Stare lampy błyskowe.
Zakupiłem Lampę Cobra 700AF, Jeszcze jej nie mam, Planuję nabyć dwie lub trzy Mirandy 700 CD.
Lampy mają być wykorzystane w Makrofotografii wyłącznie w ustawieniach manualnych.
Jak rozwiązać wyzwolenie tych lamp? Może wystarczy błysk wbudowanej lampy?
Ma ktoś doświadczenie z tymi lampami?
Zapomniałem dodać że mój aparat to D7000
Może fotocela rozwiąże twój problem?
Trochę prześledziłem temat, natknąłem się na złe opinie na temat kolorów Mirandy.
Tą Cobrę zawsze mogę odpalić ze stopki. widziałem proste systemy do wyzwalania lamp za 30 na 4 lampy do tego 3x Miranda i wychodzi 60 Funtów.
Myślę że powinienem pomyśleć szerzej, przyszłościowo. Zakup kolejnej drugiej lampy i tak będzie wielką nowością w mojej fotografii, a nowe lampy to nowa technologia z systemami wyzwalającymi 2,4GHz typu Mistrz i niewolnicy, z wbudowanymi fotocelami.
Triopo, Godox, Yongnuo, mają takie systemy i teraz to chodzi mi po głowie taki Godox TT600 za cenę jaką i tak miałem ponieść.
Znalazłem też SB-900 za 50 no i teraz zgłupiałem.
Poczekam na Cobre, zobaczę co zdjęcie powie.
Kup lampę posiadająca dobre wyzwalanie, a nie cokolwiek a potem trudź się jak to wyzwolić.
Nic lepszego od godoxa nie znajdziesz. Chyba że lubisz eksperymenty studyjne to może glareone vega.
Dzięki Teu.
Cobra jeszcze nie przyszła.
Przyszła lampa SB-900, 50 funtów to mniej niż TT600 od Godoxa. Nie mogłem się powstrzymać widząc coś takiego.
Nie ma tej czerwonej osłony AF nie mogę główki przekręcić na bok, a kółko wyboru czasem nic nie zmienia nawet po przekręceniu o 180 stopni, i z przodu palnika widać jakieś bąble od przegrzania. Jestem zadowolony, zawsze może zostać tą drugą lampą z którą nie będzie problemów.
Lubię eksperymentować, więc na pewno docenię możliwość synchronizacji szybkiej migawki, nawet TT600 nie da tego bez dodatkowego kontrolera, 1/8000s nie problem.
Zoom 10-200mm. Blysk stroboskopowy. Wysoka jasność. Zdalne wyzwolenie i sterowanie mocą, trybem pracy. I ignorowany TTL. Ot tak.
Tylko co teraz, jak zapragnę kolejnej lampy?
Odpuszczę lampy starej generacji. Chyba zacznę się rozglądać za lampami starymi w sensie używanymi Nikona ze zdalnym sterowaniem. SB-900, SB-800, Popularne słyszałem że odradzane SB-700, czy małe SB-600.