Zobacz pełną wersję : Problem z obiektywem Tamron 150-600 G2
Mam problem z obiektywem Tamrona 150-600 G2. W zakresie 150mm-200mm ostrość i celność autofokusa jest bardzo dobra natomiast od około 250mm do 600 obraz staje się mydlany. Na zdjęciach nie widać przestrzelenia AF bo w całym zakresie jest delikatne mydło. Obiektyw nie upadł, być może gdzieś nim delikatnie stuknąłem czego nawet nie pamiętam. Co może być problemem?
Nie grzebałeś dockiem?
Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka
[QUOTE=Zetec;4190926]Nie grzebałeś dockiem?
Oddałem obiektyw w celu kalibracji do serwisu, sam nic nie robiłem. Pracownik kalibrował Consolą i stwierdził spore odchyłki i po tym zaczęły się problemy. Wcześniej idealnie nie było, ale miałem ostrość w każdym zakresie i na każdej ogniskowej. Po odbiorze i reklamacji pracownik serwisu stwierdził tylko że już nic nie może zrobić i odesłał mnie do autoryzowanego serwisu Tamrona. Dodatkowo była czyszczona matryca i sensor Af. Tylko dziwne jest to, że jakość jest dobra na najniższych ogniskowych i później wszystko się rozjeżdża. To wina tylko źle wykonanej kalibracji?
Kalibracja raczej nie, zresztą można sobie sprawdzić ostrość manualnie, poza tym odchyłki w tak dużym i dość ciemnym tele nie wpływają miażdżąco na ostrość. Stawiałbym rozkalibrowanie się układu optycznego.
Trzeba też sprawdzić czy w EXIFie aparat zapisuje poprawne ogniskowe dla całego zakresu zooma. Jeśli będą złe, to AF nie będzie działał poprawnie i winny będzie obiektyw.
Cichy Rozkalibrowanie układu optycznego to wydaje mi się poważniejszy problem, należy się spodziewać wysokich kosztów? orientacyjnie jaka może być cena takiej naprawy?
Zbyszek Sprawdziłem wcześniej na kilku zdjęciach i ogniskowe moim zdaniem zapisuje poprawnie.
Raz jeszcze sprawdziłem, ogniskowe wskazuje poprawnie, na ogniskowej 600mm na bliskich odległościach w domu też jest poprawnie, zarówno na manualnym ostrzeniu jak i automatycznym natomiast obiekty z dalszej odległości rozjeżdżają się, najbardziej widać to przy fotografii samolotów bo spory materiał z pokazów nadaje się do kosza. Żadnych dziwnych dźwięków wewnątrz obiektywu nie słychać, wszystko pracuje tak jak wcześniej, AF trafia nie gubi się po całym zakresie, tylko problemem staje się fotografowanie w odległości ponad 200mm i im dalsza odległość tym bardziej widoczne jest brak ostrości w całym zakresie.
No to wygląda na to że enkoder ogniskowej jest OK, ale chyba enkoder odległości ostrzenia padł a dokładniej zablokował się przy bliskiej odległości. Niestety tego w Exifiie nie widać (przynajmniej nic o tym nie wiem). System AF-a wykorzystuje obie informacje do poprawnego działania i tak właśnie może się zachowywać gdy jeden z tych enkoderów jest uszkodzony.
Proponuję zrobić test krzyżowy. Do tego jest potrzebny inny nikoniarz z dowolnym korpusem (w mirę nowym modelem) który też posiada jakiś długi obiektyw. Trzeba podłączyć każdy z tych dwóch obiektywów do obu korpusów i sprawdzić która kombinacja nie działa.