Zobacz pełną wersję : Torba fotograficzna na przód.
Cześć szukam jakiegoś rozwiązania dla aparatu Z6+35 1.4. Torba fotograficzna o możliwie najlepszy dopasowaniu do aparatu bez zbędnych kieszonek. I teraz najlepsze potrzebuje to nosić tak aby mieć dostęp do aparatu z przodu a nie na plecach. Wszystko to będę nosił a raczej woził na rowerze. Czyli nie może dyndac. Dla aparatu lx100 podobny zestaw to szelki gopro plus torba podsiodłowa od roweru sprawdza się idealnie. Ale chce zmienić filmowanie z lx na tego kloca Z6. Wszelkie pomysły mile widziane.
Biorąc pod uwagę sylwetkę na rowerze, będzie trudno. Na jakim rowerze jeździsz? Pozycję masz raczej wyprostowaną czy wyciągasz się do przodu? Nie wejdzie w grę rozwiązanie z pokrowcem z tyłu? Zawsze możesz go nieco przeciągnąć do przodu, żeby mieć wygodny dostęp do sprzętu :)
Kojocisko
27-08-2021, 08:56
A może torba peak design sling noszona na skos na plecach? Są wersje 3 i 5 litrów.
Lub torba na kierownicę?
Chodzi o to że jeżdżę na rowerze szosowym i potrzebuję mieć dostęp do aparatu z przodu. Teraz aparat wożę w plecaku biegowym z tyłu na plecach i za każdym razem się zatrzymuje ściągam plecak wyciągam aparat robię zdjęcie wkładam aparat zakładam plecak. Zajmuję to bardzo dużo czasu dlatego też wolałbym mieć torbę z przodu i nie męczyć się z tym plecakiem. Torby na kierownice pod z tyłu całkowicie odpadają. Muszę poszukać torby kabury która będzie miała sprzączki u dołu i u góry wtedy przypnę ją do szelek i będę mógł wyregulować tak żeby sztywno była przytwierdzona do klatki piersiowej
misiak76
27-08-2021, 12:31
Na kanale bikeshow.cc youtube mieli ciekawe trzymanie aparatu na plecach z bardzo szybkim przesunięciem go do przodu i zrobieniem zdjęcia nawet w jeździe a jeżdżą głównie szosą i grawelami.
Wysłane z mojego GM1910 przy użyciu Tapatalka
Teraz sa modne saszetki na klate, tzw "chest vest bag" https://www.helikon-tex.com/en_pln/tb-nmb-cd-chest-pack-numbat.html
Na kanale bikeshow.cc youtube mieli ciekawe trzymanie aparatu na plecach z bardzo szybkim przesunięciem go do przodu i zrobieniem zdjęcia nawet w jeździe a jeżdżą głównie szosą i grawelami.
Widziałem ale to ani wygodne ani bezpieczne. Zresztą aparat uwierał by w plecy dość mocno.
- - - - kolejny post - - - - - -
Teraz sa modne saszetki na klate, tzw "chest vest bag" https://www.helikon-tex.com/en_pln/tb-nmb-cd-chest-pack-numbat.html
No coś w ten deseń ale zamiast tej torby muszę poszukać kabury która będzie mocno dopasowana do Zetki
misiak76
27-08-2021, 13:52
Zobacz na kaburę shimody i do niej jakieś szelki dorobić. Choć nie wiem czy nie lepiej sprowadzić coś z Ali i przerobić mocowania z szelkami.
Mr.Pietrek
27-08-2021, 14:24
Dla aparatu lx100 podobny zestaw to szelki gopro plus torba podsiodłowa od roweru sprawdza się idealnie. Ale chce zmienić filmowanie z lx na tego kloca Z6. Wszelkie pomysły mile widziane.
Masz pod ręką jakieś zdjęcie tego Twojego zestawu? Bo nie do końca łapię problem - temat po mojemu może załatwić torba w stylu "Lowepro Orion Mini" (choć dla Ciebie nadal może być za duża) albo zwykły futerał na ramię do jakiejś małej kamery wideo, tyle że pasek zapięty po prostu na pasie. Do Z50 sam używam drugiego rozwiązania na turach czy jak łażę z plecakiem i mimo że elegancją nie grzeszy to daje radę - choć fakt, że bliżej ideału było by coś w stylu "Lowepro Orion Mini" ale jeszcze mniejsze :)
Tu masz rozwiązanie szelki gopro plus futerał na lx 100. Szukam idealnie dopasowanej torby na w/w zestaw aby zamiast torby podsiodłowej zamocować Zetkę
https://i.ibb.co/grZn0T3/Lx-100.jpg
- - - - kolejny post - - - - - -
Zobacz na kaburę shimody i do niej jakieś szelki dorobić. Choć nie wiem czy nie lepiej sprowadzić coś z Ali i przerobić mocowania z szelkami.
O widzisz właśnie o to mi chodzi.
Mr.Pietrek
27-08-2021, 15:03
Tu masz rozwiązanie szelki gopro plus futerał na lx 100. Szukam idealnie dopasowanej torby na w/w zestaw aby zamiast torby podsiodłowej zamocować Zetkę
oki - już kumam - ale ... dobrze ogarniam, że masz paski na plecach i że tak ma zostać? czy pasek wyłącznie na pasie wystarczy?
Musze być szelki :-) Nie da się jechać na rowerze szosowym i mieć tzw nerkę :-)
Wind Mill
27-08-2021, 16:51
Lowepro ma szelki to "górnoładowalnych" toreb:
https://www.lowepro.com/global/camera-bags/toploading-camera-bags/
Mr.Pietrek
29-08-2021, 11:10
Musze być szelki :smile: Nie da się jechać na rowerze szosowym i mieć tzw nerkę :smile:
jeżeli masz takie warunki progowe to tak naprawdę dowolny (niekoniecznie ten rowerowy podsiodełkowy - bo u majfriendów są większe modele) futerał który Ci przypasuje wielkością + szelki od jakiegoś toploadera. Plus doróbka mocowań na dolne uchwyty do szelek. Ja konsekwentnie polecę zwrócenie uwagi na małe torby do małych kamer video : ) Powodzenia i ew. pochwal się efektem : )
:-) Dziękuję za piękną teoretyczną pomoc. Poradziłem sobie robiąc właśnie taki pokrowiec na szelki od gopro pod lx-a.