Zobacz pełną wersję : Wyzwalanie sb-900 i sb-700
Witam, posiadam nikona d750 oraz dwie lampy sb-900 i sb-700 chciał bym je wyzwalać jednocześnie bezprzewodowo, czy wystarczy jeśli kupię sam nadajnik czy musze też zakupić odbiornik?
Wyzwalasz albo na CLS, albo nadajnik + odbiornik do każdej lampy.
grizz serio, naprawcie tą szukajkę...
Ok wielkie dzięki, a jaki polecasz nadajnik + odbiornik kompatybilny z d750
https://forum.nikoniarze.pl/threads/306330-Jakie-wyzwalacze-radiowe-na-start
Kojocisko
25-08-2021, 13:08
Yongnuo lub Godox/Stroboss/Quadralite. Ten drugi system ma bardziej rozbudowany sterownik i ma lampy studyjne z odbiornikami w tym systemie. Pożyteczne, jeżeli planujesz zakup lamp studyjnych.
Yongnuo - można kupić proste i tanie sterowniki bez TTL lub bardziej rozbudowane z TTL. Jeden i drugi system działa.
Od jakiegoś czasu mam zestaw navigator X2. Wybór był prosty głównie ze względu na współpracę z lampami studyjnymi PulseX które mam na wyposażeniu. Czasami wyzwalałem też SB-900 (oczywiście przez zewnętrzny odbiornik navigatora). Całość działa dość intuicyjnie ale co najważniejsze bezawaryjnie i bezproblemowo.
Witam, posiadam nikona d750 oraz dwie lampy sb-900 i sb-700 chciał bym je wyzwalać jednocześnie bezprzewodowo, czy wystarczy jeśli kupię sam nadajnik czy musze też zakupić odbiornik?
Nie potrzebujesz niczego kupować. Wszystko jest w body. Wystarczy przeczytać instrukcję.
Nadajniki przydają się w otwartym terenie (ale tu sabinki są mało przydatne) i w dużych halach.
O istnieniu systemu CLS dowiedział się już z pierwszej odpowiedzi i poprosił o info o kompatybilnych wyzwalaczach więc chyba wie, że może zdalnie wyzwolić wspomniane lampy błyskiem z puszki.
Swoją drogą to miałem kiedyś spore problemy z działaniem wyzwalaczy Pixel Rook w stalowej hali. Pojawiały się chyba zakłócenia i lampy błyskały dość losowo. Czasami w studio też wariowały i mimo iż lampy błyskały to wyglądało jakby nie było synchronizacji z migawką. Ogólnie średnio mi te nadajniki działały - może mam jakieś wadliwe... nie wiem. Teraz używam ich ewentualnie jako zdalny spust migawki (i tu działają bez problemu) a lampy podpinam pod navigatora, z którym nie miałem podobnych problemów.