Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] W lesie, nad potokiem
ins4nity
24-08-2021, 15:18
Laowa 10-18
55295
Fajne zdjęcie, kolory bardzo przyjemne. Mógłbyś napisać parę słów o tym szkle? Zakres ogniskowych niesamowicie ciekawy, jestem mocno zainteresowany Z14-30, jednak ta "trzydziestka" mocno wchodzi w kompetencje Z35/1.8 i nie jest mi jakoś potrzebna, o różnicy pomiędzy 10, a 14mm nawet nie mówię. A tu nie ma lipy, ma być szeroko więc jest od bardzo- do szalenie szeroko :)
Zastanawia mnie też jedno - tak jak zdjęcie wygląda fajnie ostro i szczegółowo na forum (miniaturka, choć na 27" QHD jest całkiem spora), to w pełnym powiększeniu jednak jest trochę gorzej. Czy to wynika z jakości optyki, czy dłuższego czasu ekspozycji? Po rozmytej wodzie wnioskuję, że czas naświetlania był w okolicach ok 1/2-1/8s, co teoretycznie przy tej ogniskowej i stabilizacji w Soniaku nie powinno robić problemów i możliwe, że po prostu fotka z ręki zrobiona?
ins4nity
25-08-2021, 11:33
Fajne zdjęcie, kolory bardzo przyjemne. Mógłbyś napisać parę słów o tym szkle? Zakres ogniskowych niesamowicie ciekawy, jestem mocno zainteresowany Z14-30, jednak ta "trzydziestka" mocno wchodzi w kompetencje Z35/1.8 i nie jest mi jakoś potrzebna, o różnicy pomiędzy 10, a 14mm nawet nie mówię. A tu nie ma lipy, ma być szeroko więc jest od bardzo- do szalenie szeroko :)
Zastanawia mnie też jedno - tak jak zdjęcie wygląda fajnie ostro i szczegółowo na forum (miniaturka, choć na 27" QHD jest całkiem spora), to w pełnym powiększeniu jednak jest trochę gorzej. Czy to wynika z jakości optyki, czy dłuższego czasu ekspozycji? Po rozmytej wodzie wnioskuję, że czas naświetlania był w okolicach ok 1/2-1/8s, co teoretycznie przy tej ogniskowej i stabilizacji w Soniaku nie powinno robić problemów i możliwe, że po prostu fotka z ręki zrobiona?
Dzięki za komentarz. Już opowiadam co i jak.
Jest to szkło w pełni manualne, dosyć ostre w centrum i słabo ostre w rogach. Czas- tak jak mówisz- koło 1/4, ale ze statywu.
Z czego moim zdaniem wynika brak idealnej ostrości:
1. Byłem bardzo blisko pierwszego planu a ostrzyłem na nieskończoność. Nie planowałem składać z kilku ujęć dla samej ostrości - tutaj mój błąd.
2.Bardzo możliwe, że statyw zapadł się minimalnie w piachu bo stoi w wodzie.
3.Mogłem mimo wszystko źle odczytać wskazania aparatu i nie trafić z ostrością w wodospad.
4.Podczas obróbki dosyć mocno użyłem efektu ortona.
Dopiero uczę się tego szkła bo niezbyt często ostatnio mam okazję do wyjścia w teren ;)
Wrzucam jeszcze jedno zdjęcie z tego miejsca- tym razem Tamron 28-200
2.
55324
Stokrotne dzięki za informacje :)
Często zdarza Ci się wjeżdżać na ogniskową rzędu 10-12mm? Z opinii, które czytałem w internecie pole widzenia jest tak wielkie, że nierzadko zdarza się ująć w kadrze nogi statywu albo własne buty. Mam nawet wątpliwości, czy bym miał pomysły na zapchanie tematem tak szerokiego kadru
ins4nity
25-08-2021, 12:26
Na 10mm bardzo rzadko, a powinienem częściej bo jest najlepszy optycznie w tym miejscu. Ale faktycznie, nogi statywu raczej zawsze złapie na 10-12, chociaż przy 12 mozna tego unikać albo korygować w PS. Gdybym miał umiejętności i wyobraźnię żeby wykorzystać częściej te 10-12mm to robiłbym to cały czas. Uważam, że jest to dla ludzkiego oka bardzo niespotykane pole widzenia i już samo to nadaje zdjęciu wyjątkowości. Ale ważąc wszytkie za i przeciw - 14-24 będzie na pewno lepszy optycznie od szerszych wynalazków a niewiele z tego ''efektu wow'' stracisz.
Andrzej67
27-08-2021, 21:11
Bardzo ładne foty.
Uważam, że jest to dla ludzkiego oka bardzo niespotykane pole widzenia i już samo to nadaje zdjęciu wyjątkowości.
też kiedyś miałem fazę na super szeroki kąt, ale bałem się tego zbyt dużego zdeformowania, u ciebie widzę, że raczej jest ok
Na pierwszym zdjęciu jest fajny efekt zgaszenia kontrastu. To efekt ze szkła (słabe powłoki i "jasna dziura nieba" ? Czy post procesie robiłeś?
W samym zdjęciu brakuje mi głównego tematu. A tak naprawdę człowieka, bo trochę jest tak ze ta kłoda po prawej jest jakby idealnym miejscem dla postaci
Na pierwszym zdjęciu jest fajny efekt zgaszenia kontrastu. To efekt ze szkła (słabe powłoki i "jasna dziura nieba" ? Czy post procesie robiłeś?
W samym zdjęciu brakuje mi głównego tematu. A tak naprawdę człowieka, bo trochę jest tak ze ta kłoda po prawej jest jakby idealnym miejscem dla postaci
Może to skutek zastosowania efektu Ortona, o którym pisał ins4anity?
Swoją drogą jeszcze raz dziękuję za te wszystkie detale, którymi się z nami podzieliłeś :) do niedawna nie miałem pojęcia o wspomnianym efekcie!
Kiedyś to się nazywało filtrem promist ;)
a jeszcze wcześniej szkiełkiem duto
:D
Kiedyś to się nazywało filtrem promist ;)
a jeszcze wcześniej szkiełkiem duto
:D
Ale później spadł mateoryt i ta wiedza przepadła ;)
tbogdanowicz
28-08-2021, 21:47
Pierwsze zdjęcie bardzo przyjemne.
Nie zawsze wszystko musi być idealnie ostre (choć na krawędziach trochę tej ostrości zabrakło).
- - - - kolejny post - - - - - -
Ale później spadł mateoryt i ta wiedza przepadła ;)
Nie.
Przyszli tacy, którym wydaje się do osiągnięcia wszystkich efektów potrzeba spędzić odpowiednio długi czas przed monitorem.
I tak właśnie jest. Wydaje im się.
ins4nity
16-09-2021, 15:52
Na pewno trochę szkło bo rogi ma miękkie, bez kontrasu i z dystorsją, ale też unosil się tam pył w dużej ilości. W obróbce też jakimś pędzlem tam jeździłem mocno.
- - - - kolejny post - - - - - -
3.
56115
Super to zdjęcie, szalenie mi się podoba Twoja obróbka i jej magiczny klimat :)
ins4nity
23-09-2021, 10:50
4.
56311
5.
56312
thornlab
22-12-2025, 11:30
Lubię takie naturalnie wyglądające zdjęcia. Dla mnie jedynka bardzo fajna. Reszta też niczego sobie.