Zobacz pełną wersję : Problem z AF Nikon D7200+Tamron 150-600
dispatryk
23-08-2021, 16:27
Witam, spotkała mnie dosyć przykra sytuacja podczas aerobaltic w Gdyni....Mianowicie sprzęt odmówił posłuszeństwa podczas focenia...Opiszę w możliwie najprostszych słowach, bo cieżko mi to profesjonalnie zrobić, mam nadzieje, że pomożecie. Mianowicie podczas "łapania" samolotów obiektyw kompletnie odmówił posłuszeństwa - ostrzył po czym szybko tracił ostrość - i tak na przemian a zdjęcia po wduszeniu migawki nie dało się w ogóle zrobić, cały czas ostrzył i tracił, ostrzył i tracił raz na jakis czas coś złapał....ogniskowa latała od min. do nieskończoności i problemu nie szło rozwiązać niczym - kombinowałem oczywiście z czasem, przysłoną, iso i nic zero...Również odpinałem obiektyw i podłączałem ponownie...bez skutku. Jedyne co pomagało to gdy obiektyw złapał ostrość wciskałem przycisk AE-L/AF-L i wduszałem spust migawki. Proszę o pomoc, ewentualnie pytanie.
Sprzęt: nikon d7200+Tamron SP 150-600mm f/5-6.3 Di VC USD
Przełącz ostrość na M i zrób serię zdjęć na ogniskowych od 150 do 600 (tak jak są oznaczenia). Sprawdź w EXIF czy ogniskowa się zgadza.
A długo go masz? Może być uszkodzona taśma.
Jak wyżej podano sprawdź , czy ostrzy na każdej ogniskowej.
dispatryk
23-08-2021, 19:38
Mam go około 3 lat.
Zrobiłem, dane exif w ps się zgadzają. problem zaczyna pojawiać się około 300mm wtedy zakres FT/M na obiektywie lata od początku do nieskończoności, na manualu sam wyostrzę okolice nieskończoności i jest okej, robi ostre zdjęcie.
Wcześniej nie było żadnych problemów...może to jest ta przypadłość że nie ostrzy na "nieskończoności"?
Mam go około 3 lat.
Zrobiłem, dane exif w ps się zgadzają. problem zaczyna pojawiać się około 300mm wtedy zakres FT/M na obiektywie lata od początku do nieskończoności, na manualu sam wyostrzę okolice nieskończoności i jest okej, robi ostre zdjęcie.
Wcześniej nie było żadnych problemów...może to jest ta przypadłość że nie ostrzy na "nieskończoności"?
Jak pisałem wyżej winowajcą może być flex https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2718936.html#13102899