PDA

Zobacz pełną wersję : Czas dłuższy niż 30 sekund [?]

Radosso
04-07-2007, 13:07
Cześć
Wiadomo, że w Nikonie, najdłuższy czas możliwy do ustawienia to 30sek. Mi się chce jednak robić zdjęcia z czasem np 2min. Rozumie, że jedyne wyjście to BULB i pilot (dobrze rozumię, nie?). I teraz tak, jak kupie tego pilota, to otwiera jednym naciśnięciem i zamyka drugim czy muszę trzymać wciśnięty, patrząc na stoper?
thx

Kekacz
04-07-2007, 13:10
Lepiej wężyk niż pilot. Nie wiem jak to w pilocie jest, ale w wężyku jest blokada.

450yamaha
04-07-2007, 13:11
z tego co pamiętam to otwierasz jednym klikiem, drugim zamykasz :), nie ma potrzeby trzymania cały czas. Zreszta zaraz sprawdze.

EDIT: Jest dokładnie tak jak piszę.

orion_64
04-07-2007, 14:11
Cześć
Wiadomo, że w Nikonie, najdłuższy czas możliwy do ustawienia to 30sek. Mi się chce jednak robić zdjęcia z czasem np 2min. Rozumie, że jedyne wyjście to BULB i pilot (dobrze rozumie nie?). I teraz tak, jak kupie tego pilota, to otwiera jednym naciśnięciem i zamyka drugim czy muszę trzymać wciśnięty, patrząc na stoper?
thx
Nie jestem pewien, ale chyba do D70(s) stosuje się ten sam pilot co do F75(który miałem), przy naświetlaniu BULB wystarczy przycisnąć przycisk żeby otworzyć migawkę i kolejny raz żeby ją zamknąć, natomiast sam czas trwania otwarcia powyżej 30 sek. chyba trzeba kontrolować samodzielnie.

no i tak na marginesie -
Rozumie, że jedyne wyjście to BULB i pilot (dobrze rozumie nie?) ale KTO?

Wojsa
04-07-2007, 14:28
w trybie bulb perwsze wciśnięcie otwiera drugie zamyka migawkę

Radosso
04-07-2007, 15:19
no i tak na marginesie - ale KTO?
Ja sam, naturalnie. Dzięki za szybkie odpowiedzi.

orion_64
04-07-2007, 16:04
Ja sam, naturalnie. Dzięki za szybkie odpowiedzi.
No więc teraz rozumiem ;)

kronos28
04-07-2007, 18:56
pilot ml-l3 lub wężyk jakiś (Wężyk wygodniejszy bo aparat ma czujkę IR z przodu i trza się gimnastykować)

orion_64
04-07-2007, 21:17
pilot ml-l3 lub wężyk jakiś (Wężyk wygodniejszy bo aparat ma czujkę IR z przodu i trza się gimnastykować)
Z tą wygodą różnie bywa, bawiłem się pilotem teraz mam możliwość tylko wężykiem i mimo wszystko z moich dygających łap zdarza się przenieść(chociażby w momencie wciskania spustu wężyka, czy też samo poruszenie wężykiem) drgania na body poprzez wężyk :mrgreen: wolałbym zajrzeć aparacikowi w twarz z pilotem niż mieć rozmazane zdjęcia. Oczywiście to moje odczucia, lub być może tylko wężyki do analogów tak przenoszą drgania podczas ich używania, nie wiem jak się sprawują wężyki w cyfrówkach, mam nadzieję że lepiej.

kronos28
04-07-2007, 21:30
w cyfrówkach masz elektroniczny wężyk o taki http://imfoto.pl/index.php?zaw=16&id=1135 kabelek jest długi i nic nie ma prawa nawet drgnąć (no chyba że się szarpnie ;) ) . W analogach (tych starszych nie mających złączy do wężyków elektronicznych jak praktici czy inne manuale choć i w nowszych aparatach z AF były) to były te wężyki z popychaczem ale też wątpię aby one przenosiły jakiekolwiek drgania (ni ma opcji, żę się tak wyrażę ;) ) . Poruszone zdjęcia masz pewnie od "klapnięcia" lustra - tu się przydaje wstępne unoszenie lustra lub, tak jak w D80, wyzwolenie migawki z opóźnieniem. Przy długich czasach (takich extreme :) ) to często nawet drgania ziemi czy np podmuchy wiatru, na której stoi statyw mają znaczenie - więc lepiej stąpać jak kot koło aparatu ;)

mikkay
04-07-2007, 21:46
Racja kronos28... problem pewnie leży po stronie statywu, bo nie sądzę orion_64 byś miał, aż takiego parkinsona!

eldritch
04-07-2007, 21:50
Nigdy pilot. Pilot nie pozwoli ci na wciśniecie spustu do połowy - czyli wstępne ustawienie AF - tą funkcję ma tylko wężyk - i dlatego ja wybrałem wężyk.

W wężyku masz blokadę mechaniczną i możesz stosować do bardzo długich czasów.

Pilot ma baterie i może się okazać że szlag ją trafi gdy będziesz robił zdjęcie życia. ;)

MYSZ
04-07-2007, 21:54
A dlaczego nie pilot? Uzywam i pierwsze naciśnięcie to ostrzenie + zdjęcie:) Chyba że AF przełączony na MF bo nigdy nie wiadomo na co toto wyostrzy ze statywu:D

bateria? w moim juz działa przeszło rok i nie zdycha:)

orion_64
04-07-2007, 21:57
faktycznie długawy i ... elektroniczny, więc kolega nie będzie miał tych problemów co z wężykami do analogów, te do analogów(a przynajmniej mój od N80)są krótkie i sztywne(50cm) przez co niestety mogą przenosić drgania(choćby z samego momentu wciśnięcia/popchnięcia), problem poruszenia w nich moim zdniem nie leży tak do końca też po stronie lustra, ale zależy chyba mocno od czasów w jakich stosujemy, np jeśli czas jest na tyle długi że musimy użyć wężyka, ale nie na tyle długi żeby "skorygować" lekkie drgnięcie poprzez długie naświetlanie(nie wiem czy w miarę jasno się wyraziłem).

orion_64
04-07-2007, 22:11
Racja kronos28... problem pewnie leży po stronie statywu, bo nie sądzę orion_64 byś miał, aż takiego parkinsona!
ee tam, nie jest to kwestia chorób ;) nie wiem czy używałeś kiedykolwiek F80 z wężykiem i czas powiedzmy 2 - 3s, staram się powoli wciskać spust wężyka bo sztywnieje, zdarza się że się łajza odegnie w nieprzewidzianą stronę, a jeszcze na dodatek mocowany w spust i wystaje z niego "na sztorc", więc żeby uniknąć wygibasów najlepiej trzymać spust wężyka nad spustem aparatu w momencie wciskania :) być może są łatwiejsze sposoby no ale jako że przyzwyczajony do pilota jestem to nic nie poradzę że ich nie znam.
Jeden jedyny racjonalny argument przeciw pilotowi podał eldritch, nie ma możliwości wciśnięcia do połowy(złapania tylko ostrości) poprzez pilot, cała reszta o bateriach.... szybciej akumulatory w body padną w najmniej oczekiwanym momencie niż bateria się w pilocie rozładuje.

kronos28
04-07-2007, 22:12
A dlaczego nie pilot? Uzywam i pierwsze naciśnięcie to ostrzenie + zdjęcie:) Chyba że AF przełączony na MF bo nigdy nie wiadomo na co toto wyostrzy ze statywu:D

bateria? w moim juz działa przeszło rok i nie zdycha:)

bo pilot niewygodny, a ostrzenie to ja tylko MF no chyba, że się AF blokuje to co innego

Miałem f80 i z węzykiem było spoko. Czasami denerwowamla ta jego sztywność ale ogólnie drgania to raczej nie od wężyka ale od lustra/złego statywu. Jak miałem takiego stojaka "spider man type made by hama" to była tragedia, kupiłem nie org. manffrotto zwane GoldPhoto i jak ręką odjął.

eldritch
05-07-2007, 17:32
MYSZ - bo pilotem nie możesz wyostrzyć bez zrobienia zdjęcia!!!! Możesz tak? Nie. I dlatego wężyki są lepsze.
Zresztą w swoim poście sam sobie odpowiedziałeś na pytanie dlaczego nie pilot:
bo: pierwsze wciśnięcie to wyostrzenie +! fotka, i nigdy toto nie wiadomo na co wyostrzy ze statywu.

A tak wciskasz do połowy na punkcie ostrości przekadrowujesz i dociskasz do końca - czyli dokładnie tak jak na wbudowanym spuście - tyle że bez drgań!

MYSZ
05-07-2007, 21:53
Nooo :) tak jest, ostrzenie+fotka, ale pilotem zrobisz sobie sam z odległości, albo zdjęcia z "ukrycia", albo dajesz modelce pilot w łapkę i ona decyduje kiedy jest piękna:D, poza tym:) lubię pilota a foty > 30 sek to trzeba zacząć od statywu a nie od pilot-wężyk