Zobacz pełną wersję : Jak to ugryźć ?
Jak ugryźć kwestię obróbki takiego typu zdjęć, jak widać warunki pogodowe jak i pora dnia nie sprzyja temu żeby było łatwo to wywołać, a dodatkowo jestem w tego typu rodzaju zdjęć nowicjuszem :)
55119
Mile widziane wskazówki.
spiritus
20-08-2021, 19:10
Aaale zaraz zaraz. RAWki już mają swój kąt xD
Jednak też się dołączam bo górskie "zamglenie" to zmora.
marcin255
20-08-2021, 19:28
Taka wariacja - tylko bez bicia ..
55120
Wszyscy jesteśmy amatorami .... jak żyć ? :)
hehe, no pojechałeś mocno :)
marcin255
20-08-2021, 19:35
Taka wizja :grin:
Jak na moje, to co wyszło na surówce wygląda dość spoko. Ten podgląd jpga trochę zbyt vividowo wyszedł przez podbicie koloru i wyszło zbyt niebiesko... Delikatnie podniósłbym WB o +200 lokalnie z poprawkami, oczywiście kontrast, ale bez przesadya jednak powstałe przez zwiększone vividowe vibrancy zdjął do poziomu suróki, bądź tylko delikatnie zaakcentował kolor, no i sensu chyba nie ma zabawy w dehaze?
Ale w sumie, to każdy sobie robi tak jak mu pasuje, to nie obóz ortodoksów chyba? :D :)
55140
Ja nie jestem zadowolony ze swojego pomysłu na obrobienie i nie chodzi o to żeby walczyć bo ten kadr taki super tylko chodzi o przykład i jak z tym sobie radzić.
55141
hehe, no pojechałeś mocno :)
A tam w oddali jest Mordor :)
Jednak też się dołączam bo górskie "zamglenie" to zmora.
oj tak, zmora niesamowita
więc spróbowałem
https://i.imgur.com/2GAzJ3C.jpg
Podam ustawienia LR dla których dla mnie ustawienie obrazka są dobre jako punkt wyjścia do dalszych eksperymentów. Ustawienia od góry w Develop, podam tylko te które zmieniałem.
Adobe Landscape
WB Temp 6800
Contrast +40 (ustawienie z Adobe Landscape)
Shadows +80
Whites +50
Black -50
Clariti +10
Dehaze +20
Saturation +20 (ustawienie Adobe Landscape)
Tone Curve- Medium Contrast
Ps Po tych kilku ruchach suwakami przyjrzałem się przy okazji szczegółom na budynkach w dolinie- Z7 robi duże wrażenie.
Z tego co widzę to 90% zabiegów kręci sie głównie dookoła kosmicznego podbicia albo kontrastu albo "mikrokontrastu"
Czy efekt tego jest naturalny? Strawny ?
No właśnie, czy to co wrzuciłem jest nadal naturalne i akceptowalne czy już wygląda jak koszmarek suwaczkowego szaleńca ?
W sumie plik ma wszystko co potrzeba a jedynie pora i warunki panujące sprawiają że nie za bardzo jest co tutaj zrobić.
55150
- - - - kolejny post - - - - - -
ps. wyczyść sensor;)))
Z tego co widzę to 90% zabiegów kręci sie głównie dookoła kosmicznego podbicia albo kontrastu albo "mikrokontrastu"
Trudno dyskutować o gustach, jednak jeżeli koesh wrzucił to zdjęcie z prośbą o wskazanie korekcji to odpowiedzi są jak powyżej. Każdy pewnie zrobił to według swojego doświadczenia i upodobań. Dla jednych to co zarejestruje aparat jest ideałem inni proponują rozwiązania bardziej kreatywne. Mnie np. wydaje się że zdjęcie krajobrazu bez rozpiętości tonalnej i do tego sine będzie sie podobać niewielu osobom. Oddanie klimatu krajobrazu to sprawa bardzo indywidualna i oddanie tego przez osoby które nie robiły zdjecia jest raczej niemożliwe.
Tak sobie myślę, że zamiast cierpkich uwag o kontraście z pozycji profesora, lepiej pokazać profesorską interpretację zdjecia pokazanego przez koesh.
a co innego proponujesz, bo sam jestem ciekawy jak właśnie poradzić sobie z takimi zdjęciami
No ale dla mnie kwestia "poradzić sobie" oznacza zdefiniowanie tego tego "poradzić"
Czy oznacza to dobrnięcie do "ogólnego standardu" jaki jest prezentowany w sieci ?
Tak sobie myślę, że zamiast cierpkich uwag o kontraście z pozycji profesora, lepiej pokazać profesorską interpretację zdjecia pokazanego przez koesh.
Szkoda że nie można serduszkować postów.
I nie chodzi mi tu o występowanie w roli profesora co sugeruje imć mmluty, tylko sie zastanawiam
Moje propozycje :
55169
lub :
55170
fafniak, tu raczej nie chodzi jak poprawnie wywołać i zrobić lekką korektę, którą widzę ty zrobiłeś tylko tak jak w pierwszym poście napisałem, jak widać warunki pogodowe i pora dnia nie sprzyja temu żeby było łatwo to wywołać, jest przykładowy raw, nie jest to mega ciekawy kadr ale ma akurat bardzo intensywny negatywny efekt.
Czy jeśli wrzuciłbym taki raw jak niżej, to jak byś go poprawił uznając że jest to surowy materiał, czy osłabiłbyś mu kontrast itd ?
55171
Ja w tym swoim przypadku lekko podciągnałem mikrokontrast +13
Selektywnie na górach clear view +20 (w LR to jest chyba dehaze)
balans bieli na 6500(tak około)
nasycenie barw +21
Poziom czerni -14
Teraz może wyjaśnię jak ja to widzę - przyzwyczailiśmy się do obróbki która jest w stronę która tu wszyscy proponują (choć d90 fajnie wybrnął)) - ja wiem plener to jak go widzimy a jak chcielibyśmy i inne takie...
Dla mnie to jest przesada i na tyle duży brak naturalności że mnie skręca
Wersja ekstremalna ;)
55172
- - - - kolejny post - - - - - -
i wersja poprawiona
55173
Tak na szybko widziałbym to jakoś tak:
55175
LR4 + Color Efex Pro4 + Viveza
Cobyście z tym zdjęciem nie zrobili to i tak wygląda tak samo słabo. Słabe warunki, słaba pora to i słaba fota. To zdjęcie nie jest trudne ani ciężkie a RAW jest poprawnie wykonany. Każdy siedzi nad nim z 2min i tyle.
Nie wiem co w tym RAWie ma być trudnego poza chęcią siedzenia nad obróbką dłużej niż wykonanie zdjęcia.
Nie wiem co w tym RAWie ma być trudnego poza chęcią siedzenia nad obróbką dłużej niż wykonanie zdjęcia.
ale sam piszesz, że to wygląda tak samo słabo nie ważne co by z tym zrobić
niestety, są zdjęcia i warunki zastane że właśnie cobyśmy nie robili i tak będzie słabo
trzeba sobie powiedzieć "trudno" i przejść dalej