Zobacz pełną wersję : Lightroom i Photospop - pytanie techniczne
misie0077
19-08-2021, 00:18
Hej hej
Taki problem.
Zdjęcie otwieram w LR następnie wrzucam do PS przez opcje Edit in Adobre Photoshop. W PS ustawiam sobie balans bieli i robię zapis. Wracam do LR i mam dwa takie same zdjęcia i na tym edytowanym w PS znikają mi w zakładce presets wszystkie presety. Dlaczego tak sie dzieje ? gdzie obok na tym samym zdjęciu ale nie edytowanym w PS wszystko działa. Czy PS w jakiś sposób kasuje zapamiętane ustawienia w zdjęciu czy chodzi o rozszerzenie gdzie w LR jest NEF a po wyjściu z PS do LR jest Tiff ?
Nie bardzo wiadomo skąd Twoje zdziwienie. LR i PS to przecież dwa różne programy które obrabiają zdjęcie w zupełnie inny sposób i zapisują wynik obróbki w innych formatach, co zresztą napisałeś. Powstaje zupełnie nowa wersja tego zdjęcia. Z LR możesz w ten sposób otwierać pliki NEF czy PNG w programach innych firm niż Adobe, ale po otwarciu w nowym edytorze dalsza obróbka i zapis jej wyniku to już rola tego edytora a nie LR. Tę nową wersję zdjęcia w formacie TIIF, JPG czy innym możesz oczywiście dalej obrabiać w LR, ale LR będzie to traktował jako nowe zdjęcie które zaczynasz obrabiać od początku.
Ps. Nasunęła mi się jeszcze jedna uwaga związana z Twoim sposobem pracy, czyli skakaniem LR-PS-LR tylko po to żeby w PS ustawiać WB. Przecież takie rzeczy najlepiej wykonać w LR na pliku źródłowym NEF. Nie naruszamy wtedy zapisu samego pliku NEF.
Moim zdaniem jeżeli zaczynamy od obróbki w LR to robimy wszystko co możliwe w tym programie, a jeżeli jego możliwości z jakiegoś powodu nam nie wystarczają, to na końcu przechodzimy do PS i kończymy robotę.
Zdjęcie otwieram w LR następnie wrzucam do PS przez opcje Edit in Adobre Photoshop. W PS ustawiam sobie balans bieli i robię zapis.
Dlaczego nie zrobisz tego w LR?
Jakim narzędziem zmienisz WB w PS? W ACR?
Faktem jest, że w ACR jest dużo lepiej zrobiona pipeta. Można zaznaczyć dowolny obszar i średnia z niego jest próbkowana. W LR można tylko wskazać punkt lub małą grupę punktów.
Ale na to jest prosty sposób. Otwórz NEF w bezpośrednio w PS (nie przez LR). W ACR ustaw WB i zamiast otwórz kliknij w GOTOWE.
Następnie wróć do LR i zsynchronizuj metadane w folderze.
Wracam do LR i mam dwa takie same zdjęcia i na tym edytowanym w PS znikają mi w zakładce presets wszystkie presety. Dlaczego tak sie dzieje ? gdzie obok na tym samym zdjęciu ale nie edytowanym w PS wszystko działa. Czy PS w jakiś sposób kasuje zapamiętane ustawienia w zdjęciu czy chodzi o rozszerzenie gdzie w LR jest NEF a po wyjściu z PS do LR jest Tiff ?
Otwierając w ten sposób, tworzysz nowy plik, który nie zawiera historii. Ale można go dalej obrabiać w LR.
misie0077
20-08-2021, 00:31
Dzięki chłopaki za wskazówki ale nie w tym rzecz. Nie chodzi mi o nałożone presety na zdjęciu bo to wiem że z PS do LR zdjęcie jest czyste bez żadnych filtrów itd ale o to co na załączonych zdjęciach. Na jednym w zakładce presety wszystko jest widoczne a gdy wrzucę z LR do PS i z PS do LR z zakładki znikają moje zapisane presety.
55112
55113
Natomiast balans bieli ustawiam metodą maski i wypełnienia 50% szarości bo wydaje mi sie że PS robi to lepiej niż LR
Chyba presety zawierają profile dla rawow a więc nie wyświetla się dla tiffow, utwórz preset bez zaznaczania threatment and profile i powinny być widoczne.
Rozumiem, że masz jakąś starsza wersję lightrooma? Tak chyba było w starszych. Od pewnej wersji się już wyświetlają też dla nie rawow.
Ewentualnie w nowszym Preferences > Presets Tab > Show Partially Compatible Develop Presets
A ja w dalszym ciągu nie rozumiem, po co robić kopię i poprawiać w niej tylko WB.