PDA

Zobacz pełną wersję : Wejście w system bezlusterkowy od zera

elanek
16-08-2021, 14:07
Czołem grupowicze.
Chciałbym wejść w system bezlusterkowy w zupełności od zera. Od kilkunastu lat byłem nikoniarzem, ale pół roku temu zostałem bez sprzętu prawie zupełnie i chciałbym wrócić do fotografowania.
W systemie nowym myślę, że skończy się na aparacie i 2-3 obiektywach. Poziom wymagań od sprzętu- zawansowany amator. Raczej nie będę go komercyjnie wykorzystywał, w ostateczności sprzedaż pojedynczych zdjęć.
Zależy mi na jakości oczywiście, wcześniej korzystałem z D850 + głównie Sigmy ART : 24, 35, 85, 700-200.
Zależy mi też na poręczności, więc do lustrzanek nie wrócę.
Mój założony sufit cenowy to Sony A7 III. Jednak trochę się pojawiło tańszego sprzętu na rynku, m.in. w C i N, w związku z tym proszę o opinie. Najlepiej praktyków, którzy przechodzili na system bezlusterkowy.
Zależy mi na pełnej klatce, choć jeśli ktoś zachwali mocno Fuji, to kto wie?
Zależy mi na korzystaniu z szerokiej gamy obiektywów, również starych, używanie przejściówek (Sony?).
Guzikologia mniej ważna, do wszystkiego można się przyzwyczaić, choć Sony mnie nieco osłabiło - jako niedawnego nikoniarza.
Wolałbym nie używać jakiś drogich czy szybkich kart pamięci, najlepiej SD (najwyżej coś z Angelbirda kupię), niekoniecznie dwa sloty, choć to ogólnie dobry pomysł.
Nie będę się specjalizował w określonym rodzaju zdjęć, raczej nie będzie zdjęć w studio.
Proszę o opinie, nawet mocno subiektywne. Zanim obejrzę u ludzi czy w sklepach sprzęt to czasu nieco minie.
Z góry dziękuję.

markB
16-08-2021, 14:29
Nikon Z6II + FTZ spełnia wszystkie powyższe wymagania.

Kojocisko
16-08-2021, 14:51
Też bym polecił Z6, ale ciekawe czy wymaganie działania starych obiektywów jest spełnione. W manualu chyba tak, na FB jest kolega robiący zdjęcia optyką Canona na Z6. Focus peak w wizjerze daje radę, mój 105/2,5 Auto PC zyskał nowe życie. Z drugiej strony do dobrego AF warto mieć natywną optykę.
Nie znam jednak Sony ani Canona. Dla Sony są fajne obiektywy Sigmy...

poste
16-08-2021, 17:20
Przeszedłem na Sony, choć w sumie mam dalej d500 do zabawy z teleobiektywem, więc obsługa podobna do d850. Ponadto od czasów analoga, w sumie od kilkunastu lat używałem w zasadzie tylko Nikonów, jakimś maniakiem technologii i zmian nie jestem. Uważam, że ta niby kiepska obsługa Sony jest demonizowana. Przede wszystkim w Sony trzeba poświęcić trochę czasu na przypisanie sobie odpowiednich funkcji do guzików i ogarnięcie tego, na pewno nie w 5 minut w sklepie. Dostęp do funkcji, których potrzebujesz jest b.dobry. Jest inaczej, ale to nie znaczy że gorzej, np. kółko funkcyjne w Sony moim zdaniem jest super. W każdym razie to jest spokojnie do ogarnięcia, jeśli przejdziesz na Z to też sporo się zmienia.

Druga rzecz to finanse. Popatrz czy w systemach występują szkła, które chciałbyś mieć i ile kosztują. Tabelka, podliczenie kosztu, prosta sprawa. Nie patrz na FTZ bo każdego to w pewnym momencie męczy. To już lepiej jak uprzesz się na Nikona kupić adapter do Sony. Tylko po co taka ekwilibrystyka, dla paru guzików i przyzwyczajeń?

Kolejna rzecz, która zawsze była u Canona i Nikona to podejście do obiektywów innych firm. W ML jest tylko gorzej pod tym względem, nie śledzę wszystkiego ale co i rusz słyszy się o tym, że coś działa, coś nie działa, aktualizacja softu niesie niespodzianki ;). Mnie to szczerze mówiąc chyba najbardziej zmęczyło. Do Sony podpinam szkło i w 99% wszystko działa, korekta cyfrowa, af, itd. (o ile inna firma wszystko dopracuje, w każdym razie Sony nie uwala tych szkieł).

Szkiełek w zakresie, który wymieniłeś masz spory wybór. Co ciekawe jakieś kiepskie b. rzadko się trafiają (podobnie jak te projektowane przez konkurencję na ML), kupisz nowego Samyanga i nie będzie on gorszy optycznie od kilka razy droższych szkieł. W każdym razie od wyboru może się zakręcić w głowie. Tu masz całkiem solidnie przetestowane szkiełka https://sonyalpha.blog/

Kolejna kwestia to promocje. Te są w zasadzie ciągle, warto to prześledzić.

Jeśli chcesz mniejszy sprzęt, to jest jeszcze A7C i cała gama niedużych obiektywów
https://sonyalpha.blog/2021/06/11/which-are-the-best-lenses-for-sony-a7c/
U nas trochę drogi, ale na Amazonie w podobnej cenie co A7III.

Ps. Jakby coś to pytaj o konkretne szkiełka w wątku-tasiemcu o Sony, bo w innych miejscach to paru Nikoniarzy jakoś alergicznie reaguje na Sony:twisted:

Myszowor
17-08-2021, 09:44
Jeśli Nikon to polecę Z7, posiadam pierwszą wersję i jestem zadowolony, podpinam Sigmę 50 i 85 Art przez ftz, nie jest to aż tak upierdliwe, a szkła trafiają bez kalibracji, manuale to czysta przyjemność z z7, do tego bardzo dobre zoomy 14-30, 24-70 i 24-200 na wycieczki, sprzęt mały i poręczny, ponieważ wcześniej miałeś D850 to nie kupuj mniejszej matrycy bo będzie Ci brakowało szczegółów.

cybulski
17-08-2021, 12:20
Najporęczniejszy system wg mnie to fuji apsc, Sony ff najlepszy jako wszystko w jednym oraz biorąc pod uwagę dostępność szkieł. Canon drożyzna, Nikon apsc mało szkieł, nikon ff bym umieścił za Sony na dziś.

Zdebik
17-08-2021, 12:31
Sprzedaj nerkę, kup Canona R5.

NimnuL
17-08-2021, 12:59
Po przetoczeniu się przez 3 systemy FF (C, N, S) wylądowałem w Fuji apsc i średnim formacie. Gorąco polecam apsc z punktu widzenia poręczności, miodności używania i rezultatu JPG. Żałuję tylko jednego - że tak długo czekałem i nie wsiadłem już w czasach premiery X-T1...

cybulski
17-08-2021, 13:55
Po przetoczeniu się przez 3 systemy FF (C, N, S) wylądowałem w Fuji apsc i średnim formacie. Gorąco polecam apsc z punktu widzenia poręczności, miodności używania i rezultatu JPG. Żałuję tylko jednego - że tak długo czekałem i nie wsiadłem już w czasach premiery X-T1...

Masz średni format z fuji?

NimnuL
17-08-2021, 14:18
Masz średni format z fuji?

Tak, jak również dwa inne (Pentacon Six i jakaś Yashica, i jeden wielki format czy jak się to nazywa (miech + płyty z tyłu + drewniany statyw ;)
No i jeden cyfrowy średni format gx50s który właściwie poza studio i okazyjny plener nie wychodzi.

g69
17-08-2021, 20:58
>Nimnul
Mocno odczuwalne są w Fuji efekty przejścia z FF na apsc?
Osobiście uważam podobnie jak kolega Cybulski,że na dziś jeśli FF to Sony..ze względu na ceny szkieł i otwarty bagnet.

ck_dezerter
17-08-2021, 23:56
Witam,
Ja także za Przedmówcami uważam, że jeśli potrzebujesz ff, to obecnie tylko sony - ilość szkiełek jest imponująca i co ważniejsze - dzięki otwartemu protokołowi b. dobrze współpracują z puszką. Dodatkowo są szkła, których do innych systemów się nie znajdzie - np uwa Heliary 12 i 10 mm.
pozdrowienia!

cybulski
18-08-2021, 17:05
Tu wypowiedź nikoniarza, pewnie niektórym znany portrecista Dany Diamond, czemu zmienia na Sony https://www.instagram.com/tv/CSpbK14laLO/?utm_medium=copy_link

ksh
18-08-2021, 20:08
Obecnie zmiany systemów zwłaszcza przez zawodowców, którzy są aktywni w necie to wyłącznie "wsparcie" producenta sprzętu, czyli jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę, reszta to dyrdymały i banialuki.
Oczywiście rozumiem że jeśli dany system ma braki sprzętowe i tak jak np w Nikonie brak jeszcze modeli bezluster topowych to zakup jakiegoś canona czy sony może mieć sens ale ile jest takich zawodowców, którym na teraz brakuje technologii w sprzęcie, a nie brakowało działając na lustrzankach sprzed wielu lat.
Ilu jest zawodowców, którzy osiągają lepsze efekty niż 5,6,7 10 lat temu mając lustrzanki i to często ze średniej półki dla zawodowca ?

Jeśli ktoś zastanawia się nad zakupem bezlustra ( bo lustrzanki już przestały robić zdjęcia ) to w ciemno można zakładać że będzie to zakup aparatu z kitem, może zestawu z dwoma, może jakaś jasna stałka i tyle, więc argumenty że system X czy Y ma dużo obiektywów jest mało sensowny.
Kupujący musi wiedzieć ile chce kasy utopić w coś co jest obecnie niszowym hobby u amatora, ile kasy chce wywalić na obiektywy, ile chce ze sobą kilogramów sprzętu zabierać i czy najważniejsze dla niego to jakiś szeroki widoczek czy jakiś detal np na szczytach gór, a może zdjęcia dzieciaka na plaży albo portrety, czy może będzie się gimnastykował z selfie itd.

Pełna klatka ma swoje zalety ale i duże wady, znam wielu co latami pstrykali aps-c, często bardzo zgrabnym zestawem, a potem padli ofiarą pędu do pełnej klatki i sprzęt albo leży w domu albo wywalony na allegro już dawno.

Producenci sprzętu sami sobie są winni że nie potrafią sprzętu dostosować do klienta, któremu często zależy na szybkim pstryku i wysłaniu na portal społecznościowy, żeby zrobić szybką korektę zdjęcia, mieć także selfiaczka i o czym sie zapomina wydajność energetyczną sprzetu.

Kojocisko
18-08-2021, 21:15
Ten film to pitolenie jakie to Gmastery to cudowna optyka :-)
Gość robi portrety, przesiadając się z D850 na Sony nie dostanie lepszej optyki, lepszej matrycy ani różnicy w AF w portrecie.
Ale jeśli chce przejść na nowszy korpus, wybór optyki w systemie Sony ma lepszy, tak zwyczajnie. W szczególności dużego wyboru wysokiej klasy portretówek na bagnet Z nie ma.
A nie każdy ma ochotę na eksperymenty z techartem, jak kolega candar na ten przykład.
W systemie Z jest fajna seria szkieł 1,8, są świetne reporterskie zoomy, ale ciekawej, wybitnej 85tk, 105tki nie ma. Na bagnet F świetna 105/1,4 jest, a na bagnet Z nie ma nawet na roadmap. Tylko 85mm jest.
Więc finalnie, skoro lustrzanki nie robią już zdjęć, portrecista chyba ma do wyboru E lub R. Na E więcej się dzieje (więcej producentów).

ksh
18-08-2021, 21:26
Bez przesady przecież sigmy tamrony podepnie i działa to na FTZ poprawnie, techart to też żadne eksperymenty bo to działa, zgadzam się że adaptacja to nie jest najlepsze wyjście ale był to argument mocny cały czas w sony jak ludzie podpinali canony, teraz się odmieniło nagle i adaptacje jest bee :)

Nie widzę obecnie obiektywnych opinii i porównań systemowych, albo mamy przymilanie się do danego producenta albo jakieś opieranie sie na własnych gustach czy przyzwyczajeniach, a osoby z dobrą praktyką, którym obojętne jaki sprzęt mają nie przebijają się przez szum marketingowego bełkotu.
Jak czytam że ktoś rok temu miał Z6 i był gorszy od R5 to nie wiem czy mam się śmiać i płakać, jest to żałosne manipulowanie.

cybulski
18-08-2021, 21:49
W budżecie za a7iii, z drugiej strony, autor wątku może mieć Z5, 24-70/4 i pewnie zostanie trochę na Z 50/1.8. I to chyba będzie bdb opcja.

To tak obiektywnie na chłodno.

Zdebik
18-08-2021, 21:51
Chłop się naoglądał dxo i szuka dziury w całym.

cybulski
18-08-2021, 21:57
W budżecie za a7iii, z drugiej strony, autor wątku może mieć Z5, 24-70/4 i pewnie zostanie trochę na Z 50/1.8. I to chyba będzie bdb opcja.

A jeszcze dodam, Natknąłem się w necie na takie symki na Nikona https://nikonpc.com/
Do zbawców tematu - czy to da się wgrać do puszki?

elanek
19-08-2021, 14:04
Jeśli ktoś zastanawia się nad zakupem bezlustra ( bo lustrzanki już przestały robić zdjęcia ) to w ciemno można zakładać że będzie to zakup aparatu z kitem, może zestawu z dwoma, może jakaś jasna stałka i tyle, więc argumenty że system X czy Y ma dużo obiektywów jest mało sensowny.
Zapewne skończy się na aparacie i jakimś miłym 35 mm. Może potem 85 lub 105.
Lustra są wielkie i ciężkie. Nosiłem nawet w góry, kiedyś przez 9 dni wraz z ciężkim plecakiem takiego Canona 6D + Sigmę 35. Nie wiem po co...

Kupujący musi wiedzieć ile chce kasy utopić w coś co jest obecnie niszowym hobby u amatora, ile kasy chce wywalić na obiektywy, ile chce ze sobą kilogramów sprzętu zabierać i czy najważniejsze dla niego to jakiś szeroki widoczek czy jakiś detal np na szczytach gór, a może zdjęcia dzieciaka na plaży albo portrety, czy może będzie się gimnastykował z selfie itd.
Wiem. Im mniej tym lepiej. Dlatego A7 III to mój max jeśli chodzi o puszkę. Hobby jak hobby, każdy ma swoje.

Pełna klatka ma swoje zalety ale i duże wady, znam wielu co latami pstrykali aps-c, często bardzo zgrabnym zestawem, a potem padli ofiarą pędu do pełnej klatki i sprzęt albo leży w domu albo wywalony na allegro już dawno.
Wielkość właśnie mi przeszkadza. Może w pracy zawodowej jest atutem - dobrze leży w ręce, wygląd bardziej pro :). Na allegro jest sporo używanych FFów. Ale chcę coś z nową, dobrą matrycą.

To jest argument, jednak mi wystarczy zestaw 35-85.

Chłop się naoglądał dxo i szuka dziury w całym.
Ja? Nigdy nie oglądałem żadnego dxo. Po prostu sobie fotografuję.

Zdebik
19-08-2021, 14:06
Ja? Nigdy nie oglądałem żadnego dxo. Po prostu sobie fotografuję.

Nie ten ciapek.

ksh
19-08-2021, 14:47
Wiem. Im mniej tym lepiej. Dlatego A7 III to mój max jeśli chodzi o puszkę. Hobby jak hobby, każdy ma swoje.
W Sony chyba A7c jest tym co dla ciebie byłoby idealne.

Osobiście wolę rozwiązania Nikona Z bo A7III ma braki od strony technicznych rozwiązań, nawet taki głupi może się wydawać brak pełnego dotykowego ekranu to jednak obecnie już niedopuszczalna sprawa.

poste
19-08-2021, 16:09
Jeśli chodzi o 35 to masz w Sony dwie Sigmy 35/1.4, przy czym nowsza i mniejsza DG DN Art jest lepsza od starszego Arta, podobnego konstrukcją do tego z lustrzanek. Jest też topowa Sigma 35/1.2, świetne Sony 35/1.4 GM, starszy Sony Zeiss 35/1.4. Przy f1.8 i wyższych jest też w czym wybierać, wszystko zależy od budżetu i preferencji.

Podobnie przy 85/1.4, jeśli wyznacznikiem był Art pod FE, to nowa Sigma 85/1.4 DG DN jest o połowę lżejsza i lepsza optycznie. Bardzo dobry Sony 85/1.8 kosztuje trochę ponad 2k, promocje i casbacki są dość regularnie, więc na takiego Viltroxa nawet nie spojrzysz ;)

Kojocisko
19-08-2021, 17:10
Przygnębiające dla bagnetu Z zestawienie ...

poste
19-08-2021, 17:30
Sorry :( Nawet nie dotknąłem tematu. Linki do szkieł FE dałem wcześniej.

https://sonyalpha.blog/2019/11/10/which-lenses-to-maximise-the-potential-of-the-sony-a7riv/

ksh
19-08-2021, 18:47
Jeśli chodzi o 35 to masz w Sony dwie Sigmy 35/1.4, przy czym nowsza i mniejsza DG DN Art jest lepsza od starszego Arta, podobnego konstrukcją do tego z lustrzanek. Jest też topowa Sigma 35/1.2, świetne Sony 35/1.4 GM, starszy Sony Zeiss 35/1.4. Przy f1.8 i wyższych jest też w czym wybierać, wszystko zależy od budżetu i preferencji.

Podobnie przy 85/1.4, jeśli wyznacznikiem był Art pod FE, to nowa Sigma 85/1.4 DG DN jest o połowę lżejsza i lepsza optycznie. Bardzo dobry Sony 85/1.8 kosztuje trochę ponad 2k, promocje i casbacki są dość regularnie, więc na takiego Viltroxa nawet nie spojrzysz ;)

Z tego co widzę to chyba wszystko co wymienione przez techart lub ftz śmiga na Zetkach jeśli ktoś oczywiście chce mieć aparat Nikon Z, a nie inny system.

Nic tu przygnebiającego nie ma, Nikon szybciej przecież zaoferował dobry komplet obiektywów, Sony długo się męczył na początku, miał oczywiście trudniej bo przecierał szlak i wypuszczał też beznadziejne aparaty i dopiero trójki to coś normalnego.