PDA

Zobacz pełną wersję : Windows 11 i obsługa 3 monitorów

rupi
15-08-2021, 11:05
Witam.
Mam pytanie, czy da się zrobić pewien myk.
1. Ekran 1 to wyświetlacz laptopa.
2. Ekran 2 PA272W.
3 Ekran 3 to tablet graficzny Huion 16 Pro Premium.

Pytanie, czy da się tak ustawić- pod Lightrooma i Photoshopa: głównym ekranem jest wyświetlacz laptopa, rozszerzony na 2 i 3, ale 3 jest powieleniem 2 ? Czy takie rzeczy to tylko w erze ?

Dzięki za odpowiedź.

crusiek
15-08-2021, 12:22
A nie lepiej po prostu rozszerzyć obszar roboczy na 3 monitory i w huion tablet wybrać ekran obszaru roboczego dla tabletu ?
Tak wymyślam sobie trochę, bo brak mi trzeciego do sprawdzenia, ale zerknij, może to tobie wystarczy poprzez ustawienie w aplikacji huiona.

W W11 nie zauważyłem innych możliwości na tą chwilę jak w 10...

54928

TOP67
16-08-2021, 11:22
Witam.
Mam pytanie, czy da się zrobić pewien myk.
1. Ekran 1 to wyświetlacz laptopa.
2. Ekran 2 PA272W.
3 Ekran 3 to tablet graficzny Huion 16 Pro Premium.

Pytanie, czy da się tak ustawić- pod Lightrooma i Photoshopa: głównym ekranem jest wyświetlacz laptopa, rozszerzony na 2 i 3, ale 3 jest powieleniem 2 ? Czy takie rzeczy to tylko w erze ?

Dzięki za odpowiedź.

Da się na pewno w Windows 10. Mam Wacoma i mogę na niego sklonować dowolny inny monitor.

Wind Mill
16-08-2021, 12:18
A tak z ciekawości można zapytać jak i po co?
Jak sygnał z kompa śle się na tablet, by robił za monitor?
I jaki jest cel używania tabletu jako monitor? Chodzi o monitor z dotykiem?

TOP67
16-08-2021, 13:56
A tak z ciekawości można zapytać jak i po co?
Jak sygnał z kompa śle się na tablet, by robił za monitor?
I jaki jest cel używania tabletu jako monitor? Chodzi o monitor z dotykiem?

Kablem.

Tak. W celu operowania piórkiem na prawdziwym obrazie, a nie w powietrzu.

crusiek
16-08-2021, 14:59
Wind Mill
Od strony tabletu jest w huionku usb-c od strony drugiej hdmi/usb
Zależy kto co lubi, jedni przyzwyczajeni są do miziania po tablecie jak myszką i patrzenie w toń monitora, w zupełnie inną stronę inni wolą robić to jak na kartce papieru ołówkiem :P
Dodatkowo poszerzasz pulpit więc możesz sobie rozdzielić przestrzeń pod obróbkę a na drugim monitorze mieć zdjecie referencyjne, czy tam jakieś inne pitu, pitu.

Monitor z dotykiem to nie do końca to samo, tutaj jeździsz piórem nie palcem, nie ta precyzja, no chyba, żeby jakiegoś surface'a z piórkiem mieć :) :)
Z kolejnych plusów, można się bawić w wyrku, na fotelu, z dala od kompa, pod warunkiem że wystarczy kabla. Nie raz sobie taki tryb lenia włączałem :)

Wind Mill
16-08-2021, 15:35
No monitor z dotykiem to miałem na myśli klasyczny tablet (czyli element wskazujący jak mysz czy trackball, to z czasów przedsmarkfonowych/tabletowych) ino z funkcją wyświetlacza.
Ale tak googlam owo Hujon i to zupełnie inne ustrojstwo, niż tablety na Andku. :mrgreen:
Teraz to już wiem po co bez pytania się.

Kojocisko
16-08-2021, 15:50
To z praktyki pewnej (jako ojciec osoby rysującej) dodam, że w obszarze rysowania Wacoma skutecznie podgryzł iPadPro.
Już wyciągałem dwa lata temu 10kpln na dużego Wacoma, ale zwiad wśród kilku zaprzyjaźnionych rysowników i testy dziecka zaprowadziły mnie do sklepu Apple ;-)

gugulam
17-08-2021, 02:24
To z praktyki pewnej (jako ojciec osoby rysującej) dodam, że w obszarze rysowania Wacoma skutecznie podgryzł iPadPro.
Już wyciągałem dwa lata temu 10kpln na dużego Wacoma, ale zwiad wśród kilku zaprzyjaźnionych rysowników i testy dziecka zaprowadziły mnie do sklepu Apple ;-)Jakoś że też podążam ta droga chciałem dopytać, na czym się skończyło? Pro czy air czy budżetowo?

Kojocisko
17-08-2021, 14:17
Absolutnie Pro i to duży. Wtedy Pro miał nowszą wersję piórka niż air. Dwa lata rysowania pokazały, że rozmiar ma znaczenie i warto było kupić większy (ilość pamięci nie ma znaczenia).
Wydajność i responsywność piórka znakomite. Z niektórymi grami córka wyprowadziła się z laptopa na iPada ze względu na wydajność grafiki.

gugulam
17-08-2021, 15:42
Ehh, tanie to nie jest. Zakup trzeba będzie powiązać z jakimś celem.
Z ciekawości dopytac chciałem jeszcze, jakiej apki do rysowania używa, Procreate?

Kojocisko
17-08-2021, 16:06
Dzieci w ogóle są drogie ;-). Ale wmawiałem sobie, że zaoszczędzę na promarkerach. Procreate rządzi.

gugulam
17-08-2021, 18:29
Dzieci w ogóle są drogie ;-). Ale wmawiałem sobie, że zaoszczędzę na promarkerach. Procreate rządzi.Amortyzuje się już po 470 kompletach.
A nie, 560, przecież Pencil sprzedają osobno.

rupi
18-08-2021, 07:22
Dzięki za odpowiedzi. Sensowne rozwiązanie na jakie wpadłem, to Lightroom otwarty na ekranie tabletu, a na dużym monitorze podgląd zdjęcia. W tedy obrabiam "rysując po zdjęciu", a na ekranie widzę efekty. Niby mój huion pokrywa ok 98 % AdobeRGB z przyzwoitą deltą, ale jednak co duży ekran, to duży ekran :)

Tom01
01-09-2021, 08:59
Niby mój huion pokrywa ok 98 % AdobeRGB z przyzwoitą deltą, ale jednak co duży ekran, to duży ekran :)

Po pierwsze, to nie do końca jest tak z tymi deltami, że małe syntetycznie wyliczone to prawda. :)
Po drugie, uruchomienie zduplikowanego ekranu rozwala kalibrację.