Zobacz pełną wersję : Fuji S3 Pro solidna puszka !
Gustuję lustrzankach Fuji S3 i S5 Pro. Pasuje mi jakoś pod wieloma względami choć ma swoje wady jak wszystko, ale nie sądziłem że jest to tak wytrzymały sprzęt.Wczoraj kumpel dostał ode mnie fotki domu na sprzedaż i sprawdził chyba w Opandzie ze moje jedno z najbardziej wykorzystywanych body zrobiło prawie 250 000 szt fotek bez 14 szt. Dla mnie to szok tym bardziej że sprzęt mam ponad 3 lata i jest eksploatowany non stop i na maxa. Pomyśleć że nawet farba na obudowie się nie obtarła. Fuji to jednak solidna puszka
brawo, brawo. 250 tys to ładny wynik; ćwierć miliona przebiegów migawki - jak to dumnie brzmi ;-)
qrcze, trza kupić, wachałem się ale teraz to sie nie będę bał 100 tysięcznych S3
dorob te 14 fot i zobaczymy co bedzie :mrgreen:
fotomarek_k
04-07-2007, 13:28
Prośba to Ciacho: zapytaj kumpla, w czym sprawdzał przebieg..Ja próbowałem w Opandzie, ale nie pokazało i pozostało mi liczenie dziesiątek tysięcy, po których nr zdjęć startują od jedynki:-D
dorob te 14 fot i zobaczymy co bedzie :mrgreen:
Będzie 250tyś :-P
Pawel Pawlak
04-07-2007, 14:38
sporo zależy chyba od konkretnego egzemplarza. Ostatnio gdzieś czytałem na forum że gościowi padła migawka w d2hs po zrobieniu około 650.000 zdjęć. Ale nie oznacza to, że wszystkie d2h/x mają taką wytrzymałość ;)
sprawdził chyba w Opandzie ze moje jedno z najbardziej wykorzystywanych body zrobiło prawie 250 000 szt fotek bez 14 szt.
W Fuji S3pro nie da się sprawdzić przebiegu Opandą ani innym dostępnym programem. Jedyną metodą jest odczyt licznika aparatu, jezeli nie był kasowany.
Potwierdzam, co Smurf pisze. Jest jednak mozliwosc sprawdzenia przebiegu. Serwis fuji wysyla wtedy sprzet do nikona. Na czym polega odczyt nie pytajcie - zapomnialem. Tmumaczyli mi w serwisie fuji.
Nadto S3 ma gwarantowana sprawnosc migawki 60.000. Co oczywiscie nie znaczy, ze nie pociagnie dluzej. W 250.000 jednak nie bardzo wierze. Konstrukcja migawki jest identyczna jak w F80 a to mimo wszystko amatorski sprzet.
Czy rzeczywiście nie da się sprawdzić przebiegu S3 PRO ?
Niedługo go kupuję i jak mam go sprawdzić ?
Próbowałem opandą ale faktycznie nic...
Czy rzeczywiście nie da się sprawdzić przebiegu S3 PRO ?
Niedługo go kupuję i jak mam go sprawdzić ?
Próbowałem opandą ale faktycznie nic...
Jak masz dużą siłę perswazji, to się da - można spróbować wymusić na dotychczasowym właścicielu wyjawienie prawdy odnośnie "przebiegu" aparatu.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon7.gif)
czy w S5 też nie da rady? próbowałem w Opandzie i nie ma takiego wierszyka... a szkoda.
S5pro poza mechanicznymi właściwościami korpusu nie odbiega w znaczący sposób od S3pro - praktycznie ma tylko większy bufor.
Czy nie ma innej możliwości sprawdzenia przebiegu ? Może jest jakiś inny program, który to odczytuje ?
obawiam się, że nie. aparaty Fuji zwyczajnie nie zapisują tych danych w EXIFie, więc na tym polu użytkownicy zmuszeni są wierzyć sprzedającym, lub słać sprzęt do Niemiec.
ale potwierdzam, S3 Pro solidna puszka :)
w s5 pro jest licznik w setup menu
w s5 pro jest licznik w setup menu
Który bez problemu można skasować.
A można coś zdziałać programem HYPER UTILITY HS-V3 ?
A można coś zdziałać programem HYPER UTILITY HS-V3 ?
Jeżeli nie wierzysz w to co napisano na ten temat na forum to najlepiej wyślij takie zapytanie do firmy Fujifilm
[email protected],
[email protected]
Więc nikt z nas się nie dowie ile nasze aparaty mają wypstrykane:( a co da wysłanie aparatu do Niemiec?