Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Astrofotografia ] W centrum galaktyki

lukasz_kk
08-08-2021, 23:06
Od dawna chciałem nie tylko podziwiać zdjęcia Drogi Mlecznej wykonane przez innych fotografów, ale też mieć we własnym "portfolio" fotografię galaktyki w której żyjemy.

Wiele aspektów musiało zaistnieć w tym samym miejscu i czasie (noc spędzona poza miastem, księżyc w nowiu, dobra pogoda i niebo niezbyt zanieczyszczone światłem - tutaj akurat 4 klasa Bortle'a) aby wykonać tę fotografię, i tak oto prezentuję Wam Drogę Mleczną:

54700

Chętnie przyjmę wszelkie uwagi do zdjęcia.

Technikalia, jeśli kogoś to interesuje: Nikon Z 5 & Sigma Art 24-35, stack z 6 klatek, każda naświetlana 20 sekund, f/2, ISO 1600, ogniskowa 25 mm (nie żeby specjalnie, pewnie niechcący poruszyłem pierścień ogniskowej i tak zostało). Stackowanie w Sequator, post processing w LR.

lukasz_kk
19-08-2021, 21:22
Jest aż tak źle/dobrze/poprawnie/nijak, że nawet nikt nie skomentuje jednym słowem? ;)

zbyczo
21-08-2021, 21:19
Nie jest źłe, trochę szkoda braku ostrości na płotku. Jak na pierwsze zdjęcia jest OK.

lukasz_kk
22-08-2021, 20:56
Dzięki, mam klatkę z ostrym płotem, w wolnej chwili usiądę i postaram się skleić w PS. Zauważyłem też, że bez prowadzenia reguła 500 w przypadku średnio gęstych matryc już się nie sprawdza, lepiej chyba coś ok. 400. A najlepiej chyba skorzystać ze wzoru, który uwzględnia ogniskową, rozdzielczość oraz fizyczną wielkość matrycy do wyliczenia czasu przy którym gwiazdy wyjdą nieporuszone.