PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki kupić obiektyw do NIKON D90 ?

zszywacz
08-08-2021, 18:18
Witam
Posiadam aparat NIKON D90 poszukuję obiektyw mały, lekki, prosty w obsłudze, który będzie przeznaczony wyłącznie do zdjęć produktów branży elektronicznej części, płyty główne, matryce, procesory, obudowy od laptopów, ścieżki, rezystory itd.
Generalnie zależy mi na robieniu dokładniejszych zdjęć, ostrości i ujęciu detali.
W pomieszczeniu będą robione zdjęcia przedmiotu znajdującego się na stole. Odległość wykonywanego zdjęcia JPG od przedmiotu to około 40-90cm.
Chciałbym wykonywać lepsze zdjęcia niż na chwilę obecną.
Załączam przykładowe zdjęcie.
Proszę o pomoc w dobraniu dobrego obiektywu.
Dziękuję.

black70
08-08-2021, 19:53
Do tego typu zastosowań nie w obiektywie problem. Take tematy ogarniesz nawet najtańszym kitem lub po prostu komórką. Serio. Bardziej skup się na technice oświetlenia, oraz obróbce.

Krzysztofh
08-08-2021, 19:59
Niezupełnie. Zauważ, że oglądamy zdjęcie płyty głównej laptopa najprawdopodobniej, ale jak przyjdzie sfotografować pojedynczy rezystor, bo tak pisze autor to bez obiektywu makro się nie obędzie.

Ligo
08-08-2021, 20:09
Spróbuj Tamron SP 60mm f/2 Di II 1:1 Macro.
Ale oczywiście oświetlenie to podstawa.

Adam_S_Maj
08-08-2021, 20:20
Moim skromnym zdaniem do tego wystarczy już nikkor 50 1,8D, a nawet będzie niezły jako portretówka i do fotografii wnętrz.

poste
08-08-2021, 20:58
Sądzę, że akurat N50/1.8d słabo nada się do zdjęć detali elektronicznych, o których wspomina kolega ( "ścieżki, rezystory"). Obudowa lapka ok, ale jak tym sfotografować z d90 rezystor w przyzwoitej jakości? Na fotografii wnętrz to chyba słabo się znam, bo wybieram jednak 11 mm na DX (szerzej nie mam) ;)

Moim zdaniem bezpieczniej będzie wybrać obiektyw makro, w miarę szeroki, proponuję poszukać używanego
Nikkor 40/2.8 macro,
Nikkor 60/2.8 macro,
Sigma 50/2.8 macro lub wymieniony Tamron 60/2. Nie wiem czy wszystkie są do kupienia jako nowe, ale moim zdaniem warto poszukać używanych, akurat makro bywają w świetnych stanach.
Znajdzie się pewnie jeszcze kilka innych rozwiązań, jakieś Zenity, pierścieni, itp. jednak wybrałbym mimo wszystko dla wygody któryś z ww. Warto sprawdzić ilość miejsca na stanowisku, np ustawić 40 czy 60 mm na kicie i sprawdzić czy obejmie najszersze obiekty.

Nie wiem na ile istotne jest białe tło fotografowanych obiektów, ale rozważyłbym do tego typu szybkich zdjęć stół bezcieniowy
https://www.google.com/search?q=diy+st%C3%B3%C5%82+bezcieniowy&sxsrf=ALeKk02mmCEOyqdCU3mKYFpJ4H71Qj1CbA%3A1628448 927116&ei=nygQYYTABone1sQPvrKm2AM&oq=diy+st%C3%B3%C5%82+bezcieniowy&gs_lcp=Cgdnd3Mtd2l6EAMyBggAEAgQHjoHCAAQRxCwAzoHCAA QsAMQQzoECAAQDToICAAQCBAHEB46BggAEA0QHkoECEEYAFCdW VilYGD7Y2gBcAJ4AIABeYgBlwSSAQMyLjOYAQCgAQHIAQrAAQE&sclient=gws-wiz&ved=0ahUKEwjEi9f-jKLyAhUJr5UCHT6ZCTsQ4dUDCA8&uact=5

TOP67
08-08-2021, 21:32
Wcale nie jest to takie proste, jak się niektórym wydaje. Wykonuję takie zdjęcia naprawianych obiektywów i pomimo posiadanego sprzętu oraz ogromnego doświadczenia, nie zawsze jest to takie proste.

Duża różnica skal. Od całego obiektywu do ścieżek o grubości 0,2 mm. Nawet skala 1:1 nie zawsze wystarcza.
Zdjęcia są robione z ręki, bo nie ma czasu ani miejsca na rozstawianie statywu. Przy zbliżeniach można oprzeć się na łokciach, ale gdy muszę zrobić obiektyw dokładnie z góry, to wstaję i robię na wyciągniętych rękach. Powoduje to możliwość poruszenia i wskakiwanie na ISO 6400 w FX. D90 tu nie podskoczy. Dlatego przydatna jest jak najmniejsza ogniskowa i koniecznie ze stabilizacją.

Duże problemy z oświetleniem. Lampy pierścieniowe odbijają się od soczewek i metalowych elementów. Utrudniają też zbliżenie się do małych detali.
Różnice w kolorach przy świetle mieszanym.
W efekcie zainstalowałem sobie dużą lampę sufitową xiaomi, plus dwa reflektory. Wszystkie ze światłem zimnym.

Zdjęcia dokumentacyjne wykonuję teraz głównie komórką. Tylko w wyjątkowych sytuacjach sięgam po aparat. Dopiero Z5 ze stabilizowaną matrycą daje mi pełen komfort.

Teu
08-08-2021, 22:41
Nikkor 60mm Micro (używka "D"). Jeżeli masz możliwość to lampy reporterskie lewo-prawo, reporterskie z jakimiś mikro dyfuzorami np. ~30cm, kąt 45 stopni, 40 cm nad fotografowanym obiektem. F przymykasz do 8-11 i lecisz z tematem.
Najoptymalniej by było wydzielić małą przestrzeń typowo pod setup foto. jakieś 50x50cm blatu +ew. statywy po bokach (oświetleniowe bo tanie, lekkie i małe po złożeniu) spokojnie by starczyło.

zszywacz
21-08-2021, 17:36
witam Sz Pani/e Obiektyw Nikon AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8G , maly zgrabny itd. poradzi sobie beda robione zdjecia okolo 50 / 80cm max ?

TOP67
21-08-2021, 17:50
Jeśli do takich, jak na początku, to nie poradzi sobie. To nie jest obiektyw makro. A 50-80 cm nic nie mówi. Max też nic nie mówi.