Zobacz pełną wersję : [ Lotnicze ] Limy dwa :)
Heja,
Przedstawiam dwa Limy dwa :) ten drugi dopiero co odnowiony i przywrócony co latania.
1.
54651
2. Mając takiego na ogonie piloci F-86 Sabre mogli się spocić...
54652
Czekaj, Lim to była polska licencja ruskiego Miga, ale one chyba nie siadały na ogony Sabrom w Wietnamie?
Ale poza tym całkiem sympatyczna beczułka.
Czekaj, Lim to była polska licencja ruskiego Miga, ale one chyba nie siadały na ogony Sabrom w Wietnamie?
Hehe nasze nie siadały amerykańcom na ogonie ale wyjąwszy znaki taktyczne widok piloci Sabre mieli taki sam. Nikt nie chciałby się znaleźć na celowniki takich 3 działek. MiGi i Sabry miały rendez vous nad Koreą. Nad Wietnamem to z myśliwców Phantomy z MiGami 21 się ganiały.
Ekstra! Kwintesencja fotografii lotniczej. Jedynka jest wspaniała, dwójka podobnie. Ja się rozpływam. Możesz napisać jaki zestaw użyłeś do tych pięknych zdjęć?
To jeszcze bym poprosił o dwa słowa odnośnie odnowienia tego Lima.
Czyja to własność? Zrobili to u nas? Bo fajnie o takich rzeczach słyszeć.
Ekstra! Kwintesencja fotografii lotniczej. Jedynka jest wspaniała, dwójka podobnie. Ja się rozpływam. Możesz napisać jaki zestaw użyłeś do tych pięknych zdjęć?
Dzięki za miłe słowa :) Zdjęcia pożyczonym D850 + Nikkor 500PF.
To jeszcze bym poprosił o dwa słowa odnośnie odnowienia tego Lima.
Czyja to własność? Zrobili to u nas? Bo fajnie o takich rzeczach słyszeć.
Jasne obydwa odnowione u nas przez pasjonatów. Więcej informacji i niesamowitych zdjęć/filmów znajdziesz na FB grupach SBLim-2.pl i MiG-15bis.com
A to pech... Bo akurat nie mam FB.
Żadnej innej stronki?
A to pech... Bo akurat nie mam FB.
Żadnej innej stronki?
Nie znam innych ale chyba nie trzeba mieć konta na FB aby tam zajrzeć.
Zajrzeć zajrzysz, ale nie obejrzysz.
Trudno się mówi...
To daj może dwa zdania od siebie. Będę dźwięczny.
Limy dwa I do tego dwa różne. :-) Tego 006 już miałem okazję fotografować.
Wind Mill
08-08-2021, 09:18
Ależ piknież. :)
- - - - kolejny post - - - - - -
Zajrzeć zajrzysz, ale nie obejrzysz.
Trudno się mówi...
"MiG-15bis.com
16 czerwca ·
Jak już wiecie z innych źródeł, ostatni i jedyny na świecie latający Lim-2, czyli zbudowany w Mielcu w 1955 roku licencyjny MiG-15bis oderwał się od ziemi w zeszłą środę. Samolot jest w pełni sprawny i cieszy oko. Podczas lotu próbnego wzniósł się na około 6000m i osiągnął prędkość ponad 1000km/h, co jak na 66cio latka jest niezłym wyczynem. Cały proces odbudowy był możliwy tylko dzięki przychylności Urzędu Lotnictwa Cywilnego i ogromowi pracy włożonej przez mechaników - Aleksandra Daniluka i Rafała Stolpa, a także niezliczonej rzeszy ludzi którzy bezinteresownie pomagali na wielu etapach prac. Olkowi i Rafałowi należą się szczególne podziękowania, bo na prawie 19 miesięcy zapomnieli o wygodach, poświęcając odbudowie tego niezwykłego samolotu całych siebie. Wszystkim zaangażowanym serdecznie dziękuję.
Projekt Lim w zdecydowanej większości budził wiele sympatii i przyciągał entuzjastów jak magnes. Niestety w każdej historii musi być łyżeczka dziegciu i nie inaczej stało się tym razem. W pewnych kręgach, fakt odbudowy Lima nie spotkał się z ciepłym przyjęciem, a pod adresem moim i całego zespołu zaczęły pojawiać się niezdrowe emocje i przykre, przekłamane oszczerstwa. Dotarło to do Urzędu Lotnictwa Cywilnego, który zmuszony był podjąć działania. w efekcie których zostaliśmy poinformowani o zakazie uczestnictwa w pokazach w Margoninie.
Rozumiejąc stanowisko i rolę ULC podjęliśmy dialog, by jak najszybciej wypracować rozwiązania, które pozwolą uregulować trudne w interpretacji i nie do końca dla nas jasne zapisy. Jestem przekonany, że podobnie jak podczas odbudowy, tak i teraz nasza współpraca z ULC będzie w pełni merytoryczna i pozwoli szybko osiągnąć zadowalający stan rzeczy, tak byśmy mogli prezentować oba Limy (006 i 602) w locie jeszcze tego lata. Tymczasem jesteśmy w stanie zaprezentować Wam SB Lim-2 006 podczas pokazów Antidotum w Lesznie w najbliższy piątek i sobotę. Zapraszamy!"
https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fper malink.php%3Fstory_fbid%3D275654447683385%26id%3D1 11657150749783&show_text
Heldbaum
12-08-2021, 18:40
W pewnych kręgach, fakt odbudowy Lima nie spotkał się z ciepłym przyjęciem, a pod adresem moim i całego zespołu zaczęły pojawiać się niezdrowe emocje i przykre, przekłamane oszczerstwa. Dotarło to do Urzędu Lotnictwa Cywilnego, który zmuszony był podjąć działania. w efekcie których zostaliśmy poinformowani o zakazie uczestnictwa w pokazach w Margoninie.[/url]
Jaasne... Jak to u nas. Nigdy nie jest tak, żeby nie znalazł się ktoś, komu wszystko będzie przeszkadzać...