PDA

Zobacz pełną wersję : wyzwalacz lamp do Nikon d800

missbrokul
06-08-2021, 09:45
Hej.
Przepraszam z gory jezeli to pytanie juz padlo. Poszukuje jakiegos dobrego wyzwalacza lamp dla nikon d800. Jaki polecacie? Dziekuje z gory za informacje.

markB
06-08-2021, 12:51
Może coś takiego: https://www.cyfrowe.pl/aparaty/yongnuo-yn-622n-kit-lcd-zestaw-transmiter-i-nadajnik-odbiornik-stopka-nikon.html

OjTam
06-08-2021, 13:21
Może coś takiego: https://www.cyfrowe.pl/aparaty/yongnuo-yn-622n-kit-lcd-zestaw-transmiter-i-nadajnik-odbiornik-stopka-nikon.html

Nie poleciłbym niczego, jeśli nie wiadomo o jakie lampy chodzi. Do zwykłych studyjniaków ten zestaw to lekki przerost formy nad treścią. Do reporterek? Będzie, ale też może się okazać, że chodzi o lampki z wbudowanym odbiornikiem. Innej firmy.

missbrokul
06-08-2021, 17:08
ok dzieki. czy ktos orientuje sie czy Yongnuo RF605N moze operowac kilka lam w tym sb 900 i elinchrome d-light. W sensie czy za pomoca tego nadajnika moge wyzwolic te dwie lampy jednoczesnie. dzieki za wszelkie odpowiedzi.

TOP67
06-08-2021, 21:53
Jeśli we własnym studio, to nie potrzebujesz niczego. Wystarczy kukułka bez przedbłysków i SB-900 w trybie SU4

missbrokul
07-08-2021, 11:13
Jeśli we własnym studio, to nie potrzebujesz niczego. Wystarczy kukułka bez przedbłysków i SB-900 w trybie SU4

jestem laikiem w tej kwestii wiec nawet nie wiem co to jest kukulja bez przedblyskow. Mam lampe elinchrome ktora uzywam w moim studio jenak muze zakrywac pop up lampe blyskowa na moim aparacie bo to dzieki niej jest wyzwalana elinchrome dlatego chcialam cos co moge wpiac w saneczki i ja wyzwalac plus jako dodatkowa lampe uzyc sb900 wiec musze miec cos co wyzwoli mi je obie naraz i zamowilam cos takiego o czym pisze powyzej ale nie wiem czy to wyzwoli je obydwie:(

TOP67
07-08-2021, 11:27
Kukułka to właśnie ta wyskakująca lampa. Dlaczego musisz ją zamykać? Chodzi o obicia? Zmniejsz moc do 1/128 i zasłoń sreberkiem od świstaka. A SB900 przestaw w tryb SU-4.

Aby wyzwolić bezprzewodowo dwie lampy, musisz mieć nadajnik i dwa odbiorniki. Dowolne, bo lampy studyjne pracują tylko w trybie M.

missbrokul
07-08-2021, 11:34
Kukułka to właśnie ta wyskakująca lampa. Dlaczego musisz ją zamykać? Chodzi o obicia? Zmniejsz moc do 1/128 i zasłoń sreberkiem od świstaka. A SB900 przestaw w tryb SU-4.

Aby wyzwolić bezprzewodowo dwie lampy, musisz mieć nadajnik i dwa odbiorniki. Dowolne, bo lampy studyjne pracują tylko w trybie M.

hej bardzo dziekuje za odpowiedz bo naprawde w temacie nadajnikow jestem zielona. no zaslaniam wlasnie sreberkiem ale chcialabym miec cos wpiete w saneczki co wyzwoli mi i elinchrome i sb 900 np jako druga lampe doswietlajaco tlo. czekam wlasnie na paczke i sie zastanawiam czy dobrze kupilam bo tam sa dwa nadajiki ale wtedy jeden okazuje sie musi byc podpiety kablem do elinchrome (kabla oczywiscie w zestawie nie ma) :(. Kazda podpowiedz bedzie dla mnie zbawieniem

TOP67
07-08-2021, 11:40
Nadajnik może być jednocześnie odbiornikiem. Podłącz do niego SB900 w trybie M. A studyjna wyzwoli się sama fotocelą.

missbrokul
07-08-2021, 11:46
czyli elinchrome wyzwalam jak wczesniej przez aparat a podczepiam nadajnik do sb i wtedy wyzwola mi sie obie gdy wcisne spust aparatu? przepraszam za pewnie absurdalne pytanie ale ogladam na youtubie etc i nie moge tego ogarnac:( wiec bardzo dziekuje za wszelka pomoc

TOP67
07-08-2021, 12:46
Nie dokładnie.

Wyzwolisz SB900 bezprzewodowo z aparatu, a od niej wyzwoli się Elinchrome przez fotocelę.

Możesz też dokupić kolejny odbiornik i podłączyć go kablem do Elinchrome. Można też kupić długi kabel i podłączyć lampę do aparatu. Ale nie wolno podłączać dwóch różnych lamp do jednego odbiornika lub aparatu, można je spalić. A w najlepszym razie będą się nawzajem wyzwalać.

missbrokul
07-08-2021, 13:42
Nie dokładnie.

Wyzwolisz SB900 bezprzewodowo z aparatu, a od niej wyzwoli się Elinchrome przez fotocelę.

Możesz też dokupić kolejny odbiornik i podłączyć go kablem do Elinchrome. Można też kupić długi kabel i podłączyć lampę do aparatu. Ale nie wolno podłączać dwóch różnych lamp do jednego odbiornika lub aparatu, można je spalić. A w najlepszym razie będą się nawzajem wyzwalać.

tylko ze ja nie mam fotoceli:( a jak kiedys probowalam wyzwolic lampy dwie to zaczelo mi pikac glosno jak alarm i nie wiedzalam o cco loto ha ha. Czy jak kupie kabel i podlacze elinchrome na kabel do aparatu a do sb podlacze odbiornik to mi to zadziala. mamo jakos tego nie ogarniam:( chyba ze doradzis co kupic by i elinchrome i sb 900 pstrykaly razem po jednym wcisnieciu spustu aparatu:(

TOP67
07-08-2021, 13:56
Każda lampa studyjna powinna mieć fotocelę. Nie wiem, który dokładnie masz model, ale w przykładowym zdjęciu to jest ta biała kopułka pod bezpiecznikiem.

https://u.cyfrowe.pl/1024x0/f/6/D-LITE4RX_1812519283.jpg

SB-900 też, to jest właśnie tryb SU-4.

- - - - kolejny post - - - - - -

mamo jakos tego nie ogarniam:( chyba ze doradzis co kupic by i elinchrome i sb 900 pstrykaly razem po jednym wcisnieciu spustu aparatu:(

Wciąż nie napisałaś, dlaczego chcesz zakryć wbudowaną lampę. Bo używając tylko jej możesz wyzwolić dowolną ilość lamp w studio. Nie trzeba do tego nic kupować.

missbrokul
07-08-2021, 14:10
Każda lampa studyjna powinna mieć fotocelę. Nie wiem, który dokładnie masz model, ale w przykładowym zdjęciu to jest ta biała kopułka pod bezpiecznikiem.

https://u.cyfrowe.pl/1024x0/f/6/D-LITE4RX_1812519283.jpg

SB-900 też, to jest właśnie tryb SU-4.

Wciąż nie napisałaś, dlaczego chcesz zakryć wbudowaną lampę. Bo używając tylko jej możesz wyzwolić dowolną ilość lamp w studio. Nie trzeba do tego nic kupować.

super mam dokladnie taka lampe:). zakrywam bo mimo ze zmniejszam blysk to on i tak wystepuje i nie lubie tego na zdj:( a jak kiedys chcialam z popo up lampy wyzwolic i elinchrome i sb to jakis dziwnie glosny pikajacy alarm sie pojawil. przepraszam ze tak zameczam ale dzieki twoim odpowiedzia duzo sie dowiaduje:)

Kojocisko
07-08-2021, 14:52
Ale lampę wbudowaną, z tego co pamiętam można przełączyć w tryb ""tylko wyzwalanie".
e3 tryb sterownika? 185 strona instrukcji obsługi...

TOP67
07-08-2021, 15:07
Ale lampę wbudowaną, z tego co pamiętam można przełączyć w tryb ""tylko wyzwalanie".

Tak jest w CLS, którego nie obsługuje lampa studyjna. A tutaj tylko M na minimalnej mocy, na pierwszą kurtynę i bez redukcji oczu.

jak kiedys chcialam z popo up lampy wyzwolic i elinchrome i sb to jakis dziwnie glosny pikajacy alarm sie pojawil.

Bo SB900 trzeba wyzwalać w trybie SU-4, a nie CLS.

missbrokul
07-08-2021, 20:33

kurcze popatrze w instrukcji. dzieki

tomkep
07-08-2021, 22:57
Tryb Commandera z lampami studyjnymi NIE zadziała, bo to jest właśnie CLS, a nie SU-4. Jeżeli lampa wbudowana ma tylko wyzwolić lampę studyjną albo SB-900 w trybie odbiornika SU-4, to powinna być w trybie Manual. I pewnie z jak najmniejszą mocą, żeby nie partycypowała w naświetlaniu.

OjTam
07-08-2021, 23:07
elinchrome d-light.

Zakładając że chodzi o elinchrom d-lite, to te lampy mają swój wyzwalacz:
https://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-studia/wyzwalacz-elinchrom-skyport-plus-new.html

TOP67
07-08-2021, 23:56

Nie! Nie! Nie!
Nie mieszajmy tu CLS. Wszystko w trybie manualnym. Lampa w body, SB-900 i Studyjna.

kurcze popatrze w instrukcji. dzieki

To co musisz przeczytać, to instrukcja SB-900 i przełączanie w tryb SU-4 jako lampa zdalna. Strona D-50.

Zakładając że chodzi o elinchrom d-lite, to te lampy mają swój wyzwalacz:
https://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-studia/wyzwalacz-elinchrom-skyport-plus-new.html

A jak nim wyzwolisz SB-900?

OjTam
08-08-2021, 00:08
A jak nim wyzwolisz SB-900?
O tak:
https://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-studia/zestaw-wyzwalania-elinchrom-uniwersalny-skyport-plus.html

Inna sprawa, że to może być przerost formy nad treścią. Wyzwolenie SB-900 via YN i d-lite'y na fotocelę wydaję się dość sensowne.