PDA

Zobacz pełną wersję : Brak ostrości przy obróbce C1 LE

Ciacho
04-07-2007, 07:07
Mam do Was pytanie. Czy podczas wołania w C1 rawów także na podglądzie macie obraz powiedzmy nieostry? Czasami obraz ten się wyostrza a czasami nie. Nie wiem od czego to zależy ale ciężko się pracuje jak nie widać stopnia wyostrzenia, usunięcia szumu, itd. Mam ponadto wrażenie że obrabiam raw-a w rozdzielczości 200x300 pikseli bo nawet przy lekkim powiększeniu od razu robi się pikseloza.
Macie jakieś rady dla początkującego operatora Capture One LE?

Gawronnek
04-07-2007, 08:31
szybkość C1 zawdzięcza właśnie temu że pracujesz na zmniejszonym zdjęciu, usuwanie szumu czy ostrość najlepiej widać w okienku podglądu, dal jednych to wada programu dla mnie to zaleta, nie znam drugiego programu w którym tak szybko mogę obrobić wiele zdjęć

Zbigniew
04-07-2007, 10:21
Czy podczas wołania w C1 rawów także na podglądzie macie obraz powiedzmy nieostry?
Raczej nie.

Czasami obraz ten się wyostrza a czasami nie. Nie wiem od czego to zależy ale ciężko się pracuje jak nie widać stopnia wyostrzenia, usunięcia szumu, itd.
Ale może po prostu nie wczytuje Ci się plik do końca ? Ja pracuje na takim powiększeniu, aby było widać całe zdjęcie, przy czym często zerkam do okienka focusa - tam też chwilę wczytuje (ta chwila to u mnie pół sekundy, ale zawsze). Jeżeli powiększam zdjęcie do 100% (w C1 jest to oznaczone 400% - nie wiem czemu) - to już dłużej wczytuje, ale jak wczyta, to jest widoczny każdy pikselek.

Mam ponadto wrażenie że obrabiam raw-a w rozdzielczości 200x300 pikseli bo nawet przy lekkim powiększeniu od razu robi się pikseloza.

Wg mnie nie wczytuje Ci się do końca, chyba, że coś z ustawieniami namieszałeś. Zmiany w wyostrzaniu, odszumianiu i wszystkie inne powinny być od razu widoczne (z dokładnością do przetworzenia, co jednak nigdy nie trwa dłużej niż sekundy).

Macie jakieś rady dla początkującego operatora Capture One LE?
Ponieważ każde zdjęcie wyostrzam mniej lub bardziej, w preferencjach ustawiłem sobie domyślne wyostrzanie jako standard, 100, 3 i każdą fotkę tak mi właśnie wyświetla.

Ciacho
04-07-2007, 10:26
Czyli wychodzi na to ze to nie jest wada mojego sprzetu ale taka cecha C1 LE. Przyjąłem Amen.
Tak sobie teraz siedzę i uczę się C1 i już nurtuje mnie pytanie jak obrabiasz wiele zdjęć na raz tzn. co robisz po kolei? Na razie kombinuję ale chyba mam złą kolejność klikań bo na razie kiszka.Program jest prościzna i dlatego mnie wnerwia że nie mogę tego rozgryźć.
I jeszcze jedno pytanko. W jednej z zakładek jest temperatura barwowa podana w stopniach Kelwina. Czy można ustawić ją dla wszystkich fotek taką samą i czy to znaczy że wszystkie fotki zostaną obrobione do tej wartości czyli wszystkie po obróbce będą miały np.5500 st.Kelwina? A może suwak i ta temperatura jest tylko wartością którą dodaje się do zdjęcia o jakiejś temperaturze i powstaje suma czyli np.zdjęcie miało 3200 i dodajemy mu 4000 st.Kelwina i otrzymany wynik na zdjęciu będzie miał temp.7200 st.Kelwina? Wówczas każde zdjęcie z serii będzie miało różną temp.barwną. Ciekawe co mi na to odpowiecie?
Pozdrawiam

Zbigniew
04-07-2007, 10:40
Ja czuję się w przypadku C1 amatorem i z chęcią przeczytam, co i jak inni robią. Stig opisał swego czasu w kilku zdaniach workflow, ale nie umiem go teraz znaleźć. Sam stosuję następującą procedurę - po wczytaniu NEFów przeglądam co jest, robiąc wstępną selekcję. Później koryguję ekspozycję i poziomy oraz WB (jeśli to konieczne). Często, jeżeli jest seryjka zdjęć w danych warunkach i widzę, że są np. niedoświetlone, to zaznaczam grupę (miniaturki po lewej) i klikam magiczny przycisk:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img241.imageshack.us/img241/1075/61482633aa0.gif)

Ten po prawej na górze - pozwala on skopiować ustawienia parametrów dla danego zdjęcia do ustawień zdjęć zaznaczonych jako grupa. Innymi słowy jak masz EV na +0,5, co zrobić mogłeś automatycznie (różdżką), to zwiększy ekspozycję wszystkich fotek o 0,5. Nie wiem natomiast jak zrobić, aby dobrał automatycznie ekspozycję wszyskich zdjęć (tj. aby skopiować jakby parametr "różdżka" :)). Po zabawie z każdym zdjęciem (czasmi trzeba też innych zabiegów), wrzucam sobie do kolejki i fotka się przetwarza, a ja obrabiam kolejną.

I jeszcze jedno pytanko. W jednej z zakładek jest temperatura barwowa podana w stopniach Kelwina. Czy można ustawić ją dla wszystkich fotek taką samą i czy to znaczy że wszystkie fotki zostaną obrobione do tej wartości czyli wszystkie po obróbce będą miały np.5500 st.Kelwina?

Stosując zabieg, który podałem powyżej, kopiujesz odpowiednie ustawienia do każdego z NEFów. Temp. barwowa to ustawienie balansu bieli - kopiuje się konkretna wartość. Jak ustawisz 5500 i dasz jeszcze odpowiedni Tint, to po skopiowaniu wszystko będzie na 5500.

Zbigniew
04-07-2007, 11:04
No zobacz jeszcze - u mnie to tak wygląda.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img55.imageshack.us/img55/3306/53279247mi9.jpg)

Ciacho
04-07-2007, 11:29
Fiu fiu fiu. Ostrość u Ciebie Zbigniew jest cacy! A może to dlatego że moje pliki to RAW z Fuji S3 i S5 Pro? Może C1 coś żle pokazuje RAW -a po 28 Mb każdy....

Zbigniew
04-07-2007, 11:31
Hmm, no nie powinien :( Ja robię kompresowane NEFy i wszystko śmiga cacy, a przy ustawieniach C1 prawie nic nie zmieniałem. Może ktoś obeznany w temacie Fuji się wypowie ...

Ciacho
04-07-2007, 11:40
A jaką najczęściej używasz temperaturę barwową podczas obróbki. Wiem każdy lubi inne klimaty kolorków ale ciekaw jestem jaka temperatura jest wiarygodna do późniejszego wywołania w labie. Zastanawia mnie także fakt że jak ustawię np.tem. na 2800 to obraz mam niebieski a z tego co wiem niebieskawości wchodzą powyżej ok. np.7000 st.Kelwina , a w C1 jest na odwrót.

Zbigniew
04-07-2007, 11:50
Trudno tutaj jednoznacznie powiedzieć, bo każdy kadr jest inny. Przy pojedynczych zdjęciach ustawiam wiele na oko (warunkiem jest skalibrowany monitor). Najwięcej zabawy jest przy świetle mieszanym i żarowym, gdzie automatyczy WB radzi sobie najgorzej. Dla żarowego standardem są okolice 3000K (piszę o ustawienia w puszce)

A to, że suwak działa jakby na odwrót - hmmm - rzeczywiście, ale to jest poprawne :) Weź dla przykładu zdjęcie zrobione przy świetle żarowym, w którym WB ustawiony był na 4000K - powinno być żółto-buraczane. Teraz zjeżdżasz suwakiem poniżej 3000K i robi się niebieskie - i tak powinno być. Ustawiłeś teraz WB na taką wartość, że jest obecnie dopasowany do temp. barwowej żarówki, czyli, czytaj: rejestrujesz kolory obrazu takie, jakie są, a nie takie, jakimi czyni je światło padające z żarówki (w uproszczeniu).

QuadMan
04-07-2007, 15:56
Witam,

tak mi przyszło do głowy, że może Ciacho ma wyłączoną opcję "Simulate sharpening settings" - to przycisk z takim trójkątem i gwiazdką - trzeci od prawej nad oknem, w którym wyświetla się fotka. Bo jeśli ten przycisk nie jest wciścięty, to w oknie, gdzie wyświetla się fotka nie widzć efektu wyostrzania.

Pozdrawiam, QuadMan

grzegorzant
04-07-2007, 18:17
kiedyś znalazłem coś takiego może coś pomoże :-D

Ekran składa się z trzech pól:
- podglądu obrabianego zdjęcia,
- browsera,
- rzędu zakładek (CAPTURE, WHITE BALANCE, EXPOSURE, FOCUS, PROCESS).
Zabawa generalnie polega na tym, żeby w browserze wybrać zdjęcie (z rozszerzeniem NEF oczywiście), które po kliknięciu pokaże się w podglądzie a następnie przeczesać je przez rząd zakładek.
CAPTURE - jest oknem informacyjnym, pokazuje krzywą RGB w postaci ciemnego pola i krzywe kolorów w postaci linii; przy istotnym prześwietleniu lub niedoświetleniu - masz komunikat o tym fakcie.
WHITE BALANCE - jak sama nazwa wskazuje. Przydatnym narzędziem jest kroplomierz (w który zamienia się kursor przy wjechaniu na pole podglądu); wystarczy pokazać biały punkt i szafa gra. Możesz WB ustawić dla całej serii lub zapisać.
EXPOSURE - możesz skorygować naświetlenie, pobawić się krzywymi i takie tam zabawy.
FOCUS - pokazuje Ci wybrany fragment zdjęcia w powiększeniu (domyślnie o 100%). Posiada funkcję ostrzenia (sharpening) - jeśli wybierzesz SOFTLOOK - masz mięciutko, jeśli NORMAL LOOK - standardowo; wybierasz parametry wyostrzenia (AMOUNT, THRESHOLD) oraz usunięcie szumu (NOISE).

W tym momencie masz ustawione parametry dla wybranego na podglądzie zdjęcia.

Parametry ustawione na podstawie jednego zdjęcia możesz zapisywać jako wzorcowe do wykorzystania później.

Przechodzisz do zakładki PROCESS.
- Ustawiasz format pliku (np. JPEG High Quality)
- W dolnej części masz Batch Editor:
- najpierw otwierasz 2-gą ikonkę od prawej (otwórz kartotekę) - i ustawiasz sobie gdzie chcesz zapisywać obrobione zdjęcia; jeśli zaznaczysz "always process images to associated image folder", program utworzy Ci podkartotekę "DEVELOP" w folderze, w którym masz NEFy (i widać ją w browserze)
- masz aktywne 2 ikonki z plusem - lewa - plusik na pliku banknotów i prawa - sam plusik.
Prawa ikonka (sam plusik) najpierw doda Ci do obróbki te zdjęcia, które chcesz wywołać (UWAGA - ZGODNIE Z PARAMETRAMI KTÓE USTAWIŁEŚ DLA KONKRETNEGO ZDJĘCIA), a lewa (plusik na banknotach) - dokonuje "wywołania" każdego zdjęcia po kolei.

To tyle co zajarzyłem na podstawie dzisiejszej zabawy tym softem. Mam nadzieję że pomogłem. Jakby co - będziemy grzebać dalej. Liczę że Stig uzupełni lub poprawi jeśli coś schrzaniłem.

Soft jest 1-sza klasa. Efekty są za...biste.

pozdrawiam

Zbigniew
04-07-2007, 18:24
Ja z chęcią dowiedziałbym się jeszcze jak zmieniać układ okien. Pasowałoby mi czasami znacznie bardziej oglądać miniaturki na dole (tak jak w Adobe Lightroom).

edit: No i życie stało się prostsze -> F8 :) :)

markow
05-07-2007, 08:17
Ja z chęcią dowiedziałbym się jeszcze jak zmieniać układ okien. Pasowałoby mi czasami znacznie bardziej oglądać miniaturki na dole (tak jak w Adobe Lightroom).

edit: No i życie stało się prostsze -> F8 :) :)

super,
no a jak skopiowac na wszystkie zdjecia automatyczna korekcje ekspozycji? (rozdzke)?

Zbigniew
05-07-2007, 08:41
No właśnie. Jak ? :neutral:

grzegorzant
05-07-2007, 12:27
U mnie to działa tak: zaznaczam zdjęcia, o które chodzi (wybrane bądź wszystkie) i klikam na różczkę (rzadko) ;)
acha trzeba przemyślec całą akcję, bo nie można chyba cofnąć tego ruchu.
pozdrawiam

Gawronnek
05-07-2007, 14:53
każdy ruch można cofnąć w korekcji ekspozycji, wystarczy wyzerować jedno i skopiować to do wszystkich

Zbigniew
05-07-2007, 16:04
U mnie to działa tak: zaznaczam zdjęcia, o które chodzi (wybrane bądź wszystkie) i klikam na różczkę (rzadko) ;)

Zis dazent work :( Chyba, że ja coś źle robię.
Zaznaczam kilka NEFów i co - klikam różdżkę ? Niestety to działa tylko z jednym zdjęciem (tj. tym, które jest aktualnie przeglądane).

grzegorzant
05-07-2007, 21:13
Zis dazent work :( Chyba, że ja coś źle robię.
Zaznaczam kilka NEFów i co - klikam różdżkę ? Niestety to działa tylko z jednym zdjęciem (tj. tym, które jest aktualnie przeglądane).
ok ok pochrzaniłem. Oczywiście najpierw wybrane - jedno zdjęcie i pałeczka:-D, a następnie zaznaczenie pozostalych, o które chodzi i ikonka pierwsza z prawej Apply these itd. Ale czy takie działanie w przypadku różczki ma sens? Wiem NIE MA !:mrgreen:
pozdrawiam

grzegorzant
05-07-2007, 21:15
każdy ruch można cofnąć w korekcji ekspozycji, wystarczy wyzerować jedno i skopiować to do wszystkich
Oj Ptaku, Ty zawsze na posterunku !.
Ktoś musi logicznie myślec na tym Forum :mrgreen:
pozdrawiam

Zbigniew
05-07-2007, 21:23
Nie wierzę, że nie ma możliwości przekopiowania różdżki na wszystkie fotki :( To byłaby tragedia :???:

Gawronnek
05-07-2007, 21:32
wg mnie nie ma, podchodziłem do tego kilka razy i nigdy nie znalazłem

Zbigniew
05-07-2007, 21:33
No ja też pogrzebałem właśnie bezskutecznie w helpie - jeszcze gdzieś na grupach poszukam.

markow
06-07-2007, 20:00
no to pozostaje...
CTRL+SHIFT+W i kolko myszy w dol :) wychodzi jakos 2 zdjecia na sekunde. Ewentualna dalsza korekta ekspozycji przy "dopieszczaniu" zdjecia.

poza tym mam jeszcze pytanie dot. techniki korekcji ekspozycji mianowicie
1. czy poprawne jest zawezenie zakresu 0-255 do np 0-190 jak zdjecie jest ciemne?
2. widac krzywe kolorow - czy mozna je zmieniac? jak z tego korzystac?
3. do czego jest w zakladce exposure fajka preserve colour balance - no wiem ze rozbie RGB na poszczegolne kolory ale po co i jak z tego korzystac...
4. w zakladce focus: chodzi o ostrzenie. mozecie podac wartosci wyostrzania aby bylo dobrze poniewaz ciagle mam watpliwosci czy nie przeostrzam...
5. wartosci procesu odszumiania...
6. co to banding suppression
7. na samej gorze/nad zakladkami sa jakies wartosci w procentach no i wartosci kolorow w pkt... czy korzysta sie z tego?

sorry za nudy:)

Zbigniew
06-07-2007, 22:06
Odpowiem na kilka, na które wydaje mi się, że znam odpowiedzi:

1. czy poprawne jest zawezenie zakresu 0-255 do np 0-190 jak zdjecie jest ciemne?
Czy to poprawne ? Hmmm, nie wiem - działa w każdym razie analogicznie do tego jakbyś rozciągał zakres dynamiczny zdjęcia. Ja merdam kompensacją ekspozycji i kontrastu.

2. widac krzywe kolorow - czy mozna je zmieniac? jak z tego korzystac?
Chyba zmienić nie możesz (oprócz zmiany zakresu lub curves) - poza tym jest informacyjnie.

4. w zakladce focus: chodzi o ostrzenie. mozecie podac wartosci wyostrzania aby bylo dobrze poniewaz ciagle mam watpliwosci czy nie przeostrzam...
Arbitralnie. Domyślnie mam ustawione 100, 3, ale czasami jest za ostro.

5. wartosci procesu odszumiania...
Ja mam pierwszy na 3, a drugi arbitralnie.

6. co to banding suppression
Tłumienie bandingu, czyli tego, co można czasami uświadczyć w np. D200 :) Nie stosowałem w praktyce.

Wojteksw
06-07-2007, 22:37
Zbyszku ciągnij ten wątek jak długo się da, dardzo dobre uwagi, których potrzebowałem.

Zbigniew
06-07-2007, 22:49
Tyle że ja nie wiem, czy mam rację, bo to wszystko to takie moje próbne wnioski. Poza tym z C1 korzystam od kilku tygodni - na forum jest wielu kolegów, którzy codziennie w nim pracują - oni na pewno wiedzieliby lepiej.

Wojteksw
06-07-2007, 23:26
Wszystkie uwagi są bardzo cenne, ja chciałem aby wszystkie osoby znające ten program pisały taką miniaturę instrukcji, chciałem przekazać na ten cel jedną kartę aktywacyjną dla C1 LE od San Diska dla osoby, która napisze najwięcej, ale ten pomysł był nietrafiony. Więcej w cafe Nikon.

Zbigniew
06-07-2007, 23:31
Pamiętam tamten wątek - chodziło o napisanie kilku rzeczy na temat programu. Wg mnie to dobry pomysł, szczególnie jakby różne osoby napisałyby o praktyce pracy z programem - co i jak ustawiają, jakie triki stosują, itp. Jak co pewien czas odkrywam coś nowego w C1, mam pewność, że jest to oprogramowanie z bardzo dużym potencjałem.

grzegorzant
07-07-2007, 13:32
Od wczoraj próbuje trial C NX , i powiem szczerze, korekcja w Nef, oraz efekty w jpeg bardziej do mnie przemawiają. No, ale to może idzie o intuicyjność NX - sa.... hmm - narazie w stosunku do C1 - tenże na +
pozdrawiam

koniksk
15-07-2007, 17:34
U mnie na podglądzie w C1 jest dobrze a po procesie w przeglądarce nie, tzn. zdjęcie jest nieostre. Nie wiem czy nie oczekuje za dużo ale coś jest nie tak chyba. I kolory też ma inne jakieś

Gawronnek
15-07-2007, 17:51
co do kolorów to sprawdź w jakim profilu zapisujesz zdjęcia, prawdopodobnie w Adobe a nie w sRGB

koniksk
15-07-2007, 20:16
Z kolorami to racja. Jednak z ostrością to coś nie gra. Mam taki programik PhotoFiltre i tam sobie pomniejszam, robię ramki i wyostrzam i jest dobrze.

Jolania
16-07-2007, 21:12
Co do kolorów przy okazji wątku o C 1. Uzywam D 70s, a moje "osiągnięcia" z C1 są rożne. Chciąłbym Was prosić o inwormacje dot. ustawień, które stosujecie z pracy z tym programem. Trochę uswiadomił mine Stig, ale jego cierpliwość względem mnie się juz skończyła (i tak bardzo mi pomógł). Ostatnio zastanawiam się nad ustawieniami Color Management Workflow. "convert to destination" daje chyba nazbyt zywe kolory, ale jakby więcej odcieni - może tutaj w kolorach trzeba zabierać, natomiast "embed camera profile" daje obrazki mdłe, takie... przysypane popiołem - może te podkolorować? Poradźcie proszę, co tutaj ustawiacie. Z góry dziekuję za pomoc.

Gawronnek
16-07-2007, 23:25
co do różnych kolorów w zależności od opcji zapisu to wynika to tylko i wyłącznie z powodu zapisu w innych profilach kolorów, zrobiłem eksperyment i po otwarciu wszystkich zdjęć w PS i konwersji do sRGB wszystkie wyglądały tak samo, o profilach pisano na forum dziesiątki wątków, ale w skrócie aby poprawnie zdjęcie wyświetlało się w necie i większości przeglądarek powinno być zapisane w profilu sRGB, do dalszej obróbki np. w PS większość zaleca profil Adobe

Jolania
17-07-2007, 08:03
Robię zdjęie w C1. Wygląda wg mnie poprawnie. Otwieram w przeglądarce - już co innego. Czy to wina moich ustawień w C1 (co należałoby zrobić?), czy też każda przeglądarka (w tym wypadku FSViewer) widzi inaczej?

Gawronnek
17-07-2007, 09:26
napisałem Ci powyżej co należy zrobić, jeśli chcesz mieć poprawnie wyświetlane zdjęcia w przeglądarkach to zapisuj w profilu sRGB, przeglądarki nie potrafią poprawnie interpretować innych profili kolorów, a przynajmniej ja na razie takiej nie miałem

kubedes
20-07-2007, 15:23
Jak co pewien czas odkrywam coś nowego w C1, mam pewność, że jest to oprogramowanie z bardzo dużym potencjałem.
Z początku się wydaje, ze to takie kilka suwaczków tylko, ale możliwości znaczne.

Żeby nie było różnic między C1 i innymi przeglądarkami profil roboczy musi być taki sam jak wyjściowy z niego.
Może się zdarzyć że sam NEF otwarty w C1 i innym "wołaczu" będzie wyglądał inaczej choć to ten sam NEF.
A to dlatego, że C1 od razu konwertuje do profilu roboczego (właściwie NEFa nie rusza, ale generowana prewka jest takim wstępnie wywołanym jpgiem) i uwzględnia początkowe paramtery konwersji. Gdzie siedzą nie pamiętam, a jestem w pracy to nie mam jak sprawdzić. W helpie to chyba jest opisane.

Ja mam poustawiane wszystkie możliwe profile tak żeby nie było niezgodności. Na wejściu konwertuję do sRGB i w takim profilu "wołam". W puszce mam ustawiony AdobeRGB bo jest najszerszy i wolę konwertować z AdobeRGB do SRGB, niż mieć od razu mniej ;-)

Załadowałem też profil barw monitora. Polecam poszukać w sieci profili barw własnego monitora. Po załadowaniu profilu mojego Mitsubishi nieznacznie ale barwy różnią się od tych na ustawionym "standardowym" monitorze.
Po zmianie zauważyłem, że różnice w wyświtlaniu fot na różnych monitorach są mniejsze, także jest się o co bić.

markow
30-07-2007, 17:36

hm, proponowalbym powrot do poprzedniej (oryginalnej) ekspozycji poprzez klikniecie X! wraz z ctrl w zakladce EXPOSURE.
Polecam ww. gdy rozdzka zrobi ze zdjecia masakre :).