PDA

Zobacz pełną wersję : Z5 + FTZ i nowy obiektyw - nie zamyka przysłony

Phablo
20-07-2021, 23:44
witam ,
początkujący użytkownik forum i początkujący użytkownik sprzętu melduje się na pokładzie .
Jest temat : zakupiłem Z5 z adapterem FTZ ; następnie w innym sklepie obiektyw Nikon AF-S 50mm f/1.8G.
Na w.w. zestawie zauważyłem , bezpośrednio obserwując przysłonę w obiektywie , że zmniejsza się otwór w zakresie 1.8 do 5.6 ; powyżej 5.6 mechanicznie nic się ze średnicą otworu przysłony nie dzieje - zatrzymuje się w miejscu na 5.6 ; natomiast ekspozycja zdjęcia i samo zdjęcie wykonane na coraz większej wartości przysłony - jest coraz słabiej naświetlone ; czyli objawy ma poprawne ; lecz mechanicznie przysłona nie przymyka się .

Czy to awaria body / obiektywu ?
A może to normalne ? jeśli TAK - to znaczy , że powyżej 5.6 ograniczenie naświetlenia zdjęcia jest realizowane softem w body ?? - trochę byłoby to dziwne ....
Może ktoś zna odpowiedź lub może sprawdzić to na swoim zestawie ?

lukasz_kk
21-07-2021, 07:59
Dokładnego wytłumaczenia technicznego nie znam, ale ma to związek z działaniem AF. Powyżej f/5.6 byłoby za ciemno, żeby mógł zadziałać. Z kolei naświetlenie obrazu w wizjerze czy na ekranie jest wówczas symulowane.

Zauważyłem to też u siebie, też na Z5 z podpiętą Sigmą 70-200, oczywiście przez FTZ. U mnie przysłonę domykało do f/8.

W ogóle ciekawi mnie, może ktoś bardziej obeznany mógłby się wypowiedzieć, czy stopień domknięcia przysłony zależy od warunków oświetleniowych, czy może jest stały dla danego obiektywu?

TOP67
21-07-2021, 09:14
Tak jest i ma być. W lustrzankach przysłona jest otwarta całkowicie. Dopiero po naciśnięciu spustu domyka się do zadanej wartości.

ksh
21-07-2021, 09:34
Ja tylko dodam że nie ma żadnej symulacji przysłony w końcowym efekcie czyli w ekspozycji, wymusza to mechanika jaką Nikon wspiera od czasów analogów i dostosował się do cyfrowego sprzętu jak i teraz do bezluster.

lukasz_kk
22-07-2021, 07:47
Ja tylko dodam że nie ma żadnej symulacji przysłony w końcowym efekcie czyli w ekspozycji, wymusza to mechanika jaką Nikon wspiera od czasów analogów i dostosował się do cyfrowego sprzętu jak i teraz do bezluster.

Skoro Phablo ustawia w body coraz większą wartość przysłony, mimo że fizycznie zatrzymuje się ona na f/5.6, a wraz z większą wartością ustawioną w body obraz robi się ciemniejszy, to chyba musi to być symulacja ekspozycji, prawda (zakładamy, że to tryb M bez auto ISO)?

TOP67
22-07-2021, 09:14
Nie. Przysłona domyka się do zadanej wartości po naciśnięciu spustu. Identycznie jak w lustrzankach.

lukasz_kk
22-07-2021, 13:55
Ale mi chodzi o podgląd na żywo w wizjerze lub na wyświetlaczu. Phablo pisał, że kręci kółkiem, przysłona się nie domyka, a obraz na żywo się ściemnia tak, jakby przysłona się jednak domykała (ja przynajmniej tak zinterpretowałem ten post). To co to jest, jak nie symulacja ekspozycji?

TOP67
22-07-2021, 15:56
Która w żaden sposób nie wpływa na ekspozycję

Zbyszek
22-07-2021, 18:07
A jak ma ekspozycję w manualu?

TOP67
22-07-2021, 20:17
To nie ma znaczenia. Zdjęcie będzie wykonane z wybraną przysłoną.

Phablo
22-07-2021, 22:54
potwierdzam : tryb M .
lukasz_kk - dokładnie o to mi chodzi , to jest dobra interpretacja.
Mało tego - idąc tropem idei , że przysłona przymyka się w momencie robienia zdjęcia, sprawdziłem to . Nic takiego się nie dzieje ; przysłona stoi w miejscu jak się zatrzymała na 5.6 , mimo , że wg danych z body jest na dużo wyższej wartości .
PS: mechanicznie przysłona daje radę się przymknąć praktycznie prawie całkowicie - w momencie wyłączenia body.
Czy rzeczywiście tak to ma działać ? czy u innych też są takie objawy ?

Myszowor
23-07-2021, 06:59
Sprawdź jak wychodzą zdjęcia, jeśli ze zdjęciami jest wszystko ok i przysłona wychodzi domknięta to ja bym się nie przejmował.

TOP67
23-07-2021, 08:53
Mało tego - idąc tropem idei , że przysłona przymyka się w momencie robienia zdjęcia, sprawdziłem to . Nic takiego się nie dzieje ; przysłona stoi w miejscu jak się zatrzymała na 5.6 , mimo , że wg danych z body jest na dużo wyższej wartości .

Jesteś tego pewny? Ustaw czas 2s i popatrz przez przednią soczewkę na przysłonę. Testowałem to na Z5 i na 100% przysłona się domyka.

Zbyszek
23-07-2021, 15:41
potwierdzam : tryb M .To przełącz na tryb A i potestuj.

Jacek_Z
23-07-2021, 20:16
Phablo. To jest proste. Jeśli przysłona się nie domyka tzn, że wraz z przymykaniem (które się wg Ciebie nie dokonuje) zdjęcia się robią coraz bardziej prześwietlone. Są?

Zbyszek
23-07-2021, 21:09
Ale przecież Phablo używa trybu M i przymyka w tym trybie przysłonę (a zakładam czas migawki jest stały) i jak napisał:

natomiast ekspozycja zdjęcia i samo zdjęcie wykonane na coraz większej wartości przysłony - jest coraz słabiej naświetlone ; czyli objawy ma poprawne ; lecz mechanicznie przysłona nie przymyka się .

Napisał też:

A może to normalne ? jeśli TAK - to znaczy , że powyżej 5.6 ograniczenie naświetlenia zdjęcia jest realizowane softem w body ??
Ja uważam że to normalne ale źle ocenia sytuację. Sądzę że przysłona jest przymykana do F5,6 tylko w czasie kadrowania ale jak naciśnie spust migawki to przysłona na ułamek sekundy domyka się do zadanej wartości. Robi to tak szybko że tego nie zauważa.
Przysłona domyka się w czasie kadrowania do wartości MAX F5,6 gdyż czujniki fazowe nie działają powyżej tej przysłony. Takie przymykanie od F1.8 do F5,6 jest po to żeby było widać zmianę GO ale więcej niż F5,6 się nie da ze względu na AF. A nawet gdyby przymknąć więcej, to różnice w GO na tak małym ekranie nie były by już zbytnio widoczne.

Phablo
24-07-2021, 12:10
dziękuję wszystkim za pomoc ; okazuje się rzeczywiście , że na czas wykonywania się zdjęcia - przysłona przymyka się fizycznie do zadanej wartości. Może wcześniej nie zauważałem tego z powodu krótkich czasów migawki ....
Jak pisałem - początkujący amator .....