PDA

Zobacz pełną wersję : filtr polaryzacyjny

5zymon
03-07-2007, 23:16
Witam,

To moj pierwszy post na tym forum (yepiiee :] ).

Pisze ponieważ licze na was ze rozwiejecie moje watpliwosci :P :-).

Planuje zakup filtra polaryzacyjnego firmy HOYA, poczatkowo to maila byc seria G ale widze ze seria standard (fioletowa) jest raptem pare zloty drozzsza a chyba puszcza wiecej swiatla, co w wypadku d50 jest dosyc istotne - nie wiem czemu ale z doswiadczenia wydaje mi sie ze ten aparat potrzebuje duzo swiatelka do ladnych fotek , myle sie, mozliwe ze to jakis moj wymysl?

Moj aparat to jak wyzej d50 i kitowy obiektyw 18-55mm. Moje pytanei, czy ktos moglby mi pokazac jak tak NAPRAWDE wyglada roznica miedzy fotka BEZ FILTRA a taka z ZALOZONYM filtrem, czy te zdjecia sa naprawde "zywsze" , bardziej kolorowe itd? Bardzo lubie robic fotki w plenerze, szczegolnie takie ktore obejmuja duzo terenu :-) wydaja mi sie czasem sa takie "bladawe" czyzby to bylo rozwiazanie mojego problemu? Bede bardzo wdzieczny za takie porownanie, szukalem go w necie , sa tylko na kartonikach z hoya :-) ale tam niewiele widac, mysle ze moze przekonaloby mnie to ostatecznie do wydania 100 zł na filtr :).

Tak btw, jak to sie montuje na obiektyw? Po prostu sie "wciska" i sie trzyma?

bukowy dziad
03-07-2007, 23:24
najpierw sprawdz, czy ustawieniami w puszce i ew. drobnym post-pocesem(poziomy,saturacja itp) nie uda ci sie osiagnac efektow, o ktorych myslisz (z d50 to nie powoinno byc trudne - ten aparat naprawde nie ma problemow z uzyskaniem ladnych nasyconych obrazkow). o polaryzacji zacznij ew. myslec w dalszej kolejnosci. przy czym nie chce sadzic kategorycznie, ale raczej o takim za 100zl lepiej w ogole nie myslec (chociaz moge sie mylic:) ).

5zymon
03-07-2007, 23:25
myslalem o tym:

http://www.foto-tip.pl/sklep/product_info.php?cPath=31_38_44&products_id=707

heffi
03-07-2007, 23:51
ja polecam Marumi, zapytaj giziol'a (forumowego kolegi) powinien miec cos na zbyciu w dobrej cenie.

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=30381

5zymon
03-07-2007, 23:57
Ale 150 zł to troche juz sporawo ;/ najpierw mysallem o serii G za 79 zl :-) potem stwierdzielm ze moze lepiej standard za 90 zl bo neiwiele drozsza, ale 150 to dosyc sporo :(

giziol
04-07-2007, 00:00
ta polecam sie jak najbardziej, tymbardziej ze 52mm juz nie bede mial a to ostatni ;)

slim 2 gwinty 8 powlok 155zł z wysylka drogo ? co maja powiedziec ci co zaplacili 480zl za 82mm :D hehe

mikkay
04-07-2007, 00:33
Polecam HOYĘ fioletową - chyba najlepszy stosunek jakość/cena -- w wersji niskobudżetowej. A różnice... hmm założysz i od razu zobaczysz. Warto!!

bukowy dziad
04-07-2007, 02:54
Ale 150 zł to troche juz sporawo ;/

heh - wszystko jest wzgledne - szczegolnie w takim hobby jak fotografia:) na ten przyklad kupilem jakis czas od kolegi fotone uzywanego polarka za 380 i byla to okazja (za to wciaz nie mam swojego aparatu:/ :) )

jak nie masz w tej chwili na porzadniejszy filtr to moze sie wstrzymaj i np. idac za moja propozycja pocwicz obrobke? (ew. dopozycz).
na filtrze lepiej nie oszczedzac - slaby filtr+przecietny obiektyw= problemy i jakosc do rzyci, a do spodziewanych efektow czesto sie nawet nie zblizysz. 1 powloka antyrefleksyjna na polarze - wydaje mi sie troszki malo...
propozycja giziola wydaje sie dosc atrakcyjna.

ps. gdyby jednak ktos przeprowadzal w przeszlosci jakies doswiadczenia, z ktorych by wynikalo, ze w przypadku obiektywu takiego jak 18-55 standardowy jednopowlokowy polar nie bedzie najslabszym ogniwem to niech mnie i ew. kolege wyprowadzi z bledu;)

MYSZ
04-07-2007, 12:20
Polar zawsze Ci się przyda, kup najdrozszy na jaki Cię stac i już, poprawisz kontrast
poprawisz kolorki i odbicia :)

david555
04-07-2007, 12:26
Tyle, że owego, jak mówisz "polara" nie używa się ciągle, ale od czasu do czasu i nie wiem, czy warto moczyć duzo kasy w ten sprzęt, to już kwestia portfela i podejścia do tematu. Ja używam filtra średniej klasy i też jest dobrze.

Wojsa
04-07-2007, 12:35
W sumie nie używałem tanich filtrów polaryzacyjnych. Ja mam czarną hoye i spisuje sie wysmienicie

mikkay
04-07-2007, 14:10
Granatowa też niczego sobie...

Jacek Wrzesińsk
04-07-2007, 20:43
Wychodzi na to ,że dobry filtr trochę musi kosztować,więc zastanów się dobrze czy nie będziesz w najbliższym czasie zmieniał obiektywu,przychyliłbym się też do rad bukowego dziada ,spróbuj pokombinować z puszką .

fader_audio
05-07-2007, 01:23
Witam,

Moj aparat to jak wyzej d50 i kitowy obiektyw 18-55mm. Moje pytanei, czy ktos moglby mi pokazac jak tak NAPRAWDE wyglada roznica miedzy fotka BEZ FILTRA a taka z ZALOZONYM filtrem, czy te zdjecia sa naprawde "zywsze"

Witam mam filtr polar ten co Cię interesuje ale o ś 67mm to jest CIR polarizing Hoya. mam Fotki zrobione na próbę bez filtra i z filtrem ten sam widok ten sam czas różnica może 30 sek na założenie filtra. Czy jest lepiej trudno powiedziec to raczej osobista kwestia, jak dla mnie bardziej naturalnie. jesli chcesz to podaj maila to wyśle z filtrem i bez, widok bez sensu bo z mojego okna. pozdrawiam

5zymon
05-07-2007, 08:19
bede wdzieczny za wysylke :-) rumcajs (at) gmail.com

fader_audio
05-07-2007, 15:08
dzisiaj wyśle mam nadzieje że na dobry adres

wysłałem zw ciągu dnia czy doszły fotki do ciebie???

ALF
08-07-2007, 00:57
jeśli chodzi o hoyę, to tylko trzy kolory są do zaakceptowania: srebrny, złoty i czarny...o innych zapomnij...tanim i niezłym rozwiązaniem jest Marumi w wersji MC