Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Fanad Head
Pochwale sie _ fotografia Fanad Head w ostatnim czasie w konkursach pod patronatem
Photographic Society of America otrzymała dwa złote medale i dwa liczace sie wyroznienia
( szczegóły w mojej galerii )
53628
pozdrawiam :)
Gratulacje, bardzo ładne zdjęcie :)
Fajnie, ze się chwalisz! Szczerze gratuluję, tym bardziej, że nagrody w pełni zasłużone :)
Fota która przyciąga wzrok !
bardzo ładnie. sensowny post processing.
Robi wrażenie. Budzi zachwyt. Duży szacun dla Pana Jana.
Miło wrócić do tego rewelacyjnego zdjęcia. Choć widząc sprzęt wystawiany na giełdzie budzą się moje obawy, czy harb zmienia system, czy ma inne powody, w każdym razie, mam nadzieję, że jeszcze takich fot wleci tu więcej :)
Miło wrócić do tego rewelacyjnego zdjęcia. Choć widząc sprzęt wystawiany na giełdzie budzą się moje obawy, czy @harb (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=5681) zmienia system, czy ma inne powody, w każdym razie, mam nadzieję, że jeszcze takich fot wleci tu więcej :)
Hehe czuje sie wywolany do tablicy, no coz , wiek ma swoje prawa (71L) koncze z dynamicznym fotografowaniem, mam spory dorobek fotograficzny co mnie bardzo cieszy. Zwienczeniem był otrzymanie w br. chyba najbardziej prestizowego tytułu AIAP (artiste FIAP) długo na to wyroznienie pracowałem. Zamienilem Nikona na bardzo dobry system Olimpusa OM-1 ( idealny do turystyki choc nie tylko ) ktos powie ale taka mała matryca 4/3 , zgadza sie ale to nowa technologia, 8ev stabilizacji , do 120kl/sek , 240kl/sek film. Wiele bardzo fajnych narzedzi , mowia ze to Rewolucyjne przemiany, aparat nie szumi . Jasne ze nie jest to jakosc Nikona gdzie powiekszajac fotke az po linie horyzontu widac było detal ale .... kazdemu w/g potrzeb.
moj sprzet obecny
743987440074402
i troche zdjec z niego
74405744067440774408744097441074411
Oczywiscie na razie to sa zdjecia testowe , mam aparat od trzech tygodni, na ambitniejsze sadze przyjdzie czas, pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie , zycze duzo swiatła
Hehe czuje sie wywolany do tablicy, no coz , wiek ma swoje prawa (71L) koncze z dynamicznym fotografowaniem, mam spory dorobek fotograficzny co mnie bardzo cieszy. Zwienczeniem był otrzymanie w br. chyba najbardziej prestizowego tytułu AIAP (artiste FIAP) długo na to wyroznienie pracowałem.
Gratulacje! W pełny zasłużony tytuł :) Akurat w Twoim przypadku, sprzęt jest raczej kwestią drugorzędną, więc czekamy na wrzutki, bo do tych zdjęć zawsze się miło wraca
markoniMark
26-07-2023, 18:15
Fota która inspiruje.
Dla fachowca na pewno ten Olek nie będzie przeszkodą,więc czekam na nastepne foty :)
Kojocisko
27-07-2023, 11:29
Należałem do osób, które Twoja wyprzedaż sprzętu nieco zaniepokoiła.
Ale fajnie, że to tylko zmiana platformy. Liczę na kolejne świetne i inspirujące foty.
Udanej przygody z OM-1!
Rafaello666
27-07-2023, 12:00
Kolega walczy na OM. Głównie foto nocne i astro. Nawet jest ambasadorem marki. Bardzo sobie chwali, a jak wybieramy się na plener, to z zazdrością patrzę na ten jego mały plecaczek... Udanych kadrów z nowym sprzętem. Zresztą, skoro były świetne do tej pory, to nie ma powodu żeby coś się zmieniło.
August68
27-07-2023, 14:15
Ha, napiszę, że to balsam na moje dylematy...
Od dłuższego czasu używam równolegle FF Nikona (jeszcze lustro) i m4/3 Olympusa (wprawdzie jeszcze nie OM) i co jakiś czas nachodzą mnie wątpliwości czyby nie przejść całkiem na bezlustro FF (też raczej Nikon - Canona nie znam a Sony po prostu nie chcę).
A przecież m4/3 daje mi wszystko czego właściwie potrzebuję - od lekkości po uniwersalność - przy zadowalającej jakości.
Wprawdzie jestem o "kwadrans" młodszy, ale to się szybko (niestety) zmienia.
Więc może jednak pomyślę o zainwestowaniu w OM-1 a nie gonieniu za Z6/Z7 i związaną z tym wymianą optyki.
..bo chyba chodzi glownie o optyke dobrej jakości i wtedy nawet m4/3 zaskakuje ;) Sony jak na FF nie jest złe,bo ich korpusy i optyka często jest z tych mniejszych wagowo a cenowo ta naj w m4/3 tez juz taka tania nie bywa,zależy od potrzeb. Ciekaw jest doboru szkieł pod Olka ;)
Sony jak na FF nie jest złe,bo ich korpusy i optyka często jest z tych mniejszych wagowo a cenowo ta naj w m4/3 tez juz taka tania nie bywa,zależy od potrzeb. Ciekaw jest doboru szkieł pod Olka ;)
Korpus soniaka, owszem, jest nieporęcznie mały, natomiast z ciekawości wbiłem do porównania 70-200/2.8 pod F, Z i FE i Olka 40-150/2.8 (https://www.optyczne.pl/porownaj.php?co=obiektyw&ile=4&add0=1409&add1=1669&add2=1147&add3=1144) i... mniejsze 20g czy 20mm długości przy 200mm całości jakoś nie wzbudzają we mnie szału, jak to mówią, po... zbóju mniejsze. Natomiast Olo przy swoich parametrach robi niemałe wrażenie, trzeba przyznać, do tego 300/2.8 na długim końcu :)
cz4rnuch
27-07-2023, 15:54
Korpus soniaka, owszem, jest nieporęcznie mały, natomiast z ciekawości wbiłem...
Wbiłeś obiektyw ze starego mocowania A, które słonik porzucił lata temu :)
..bo chyba chodzi glownie o optyke dobrej jakości i wtedy nawet m4/3 zaskakuje ;) Sony jak na FF nie jest złe,bo ich korpusy i optyka często jest z tych mniejszych wagowo a cenowo ta naj w m4/3 tez juz taka tania nie bywa,zależy od potrzeb. Ciekaw jest doboru szkieł pod Olka ;)
Szału nie bedzie , bo jak napisałem zestaw raczej turystyczny , ale jest 12-40mmF2.8 PRO ( w przeliczeniu 24-80 ) mz bdb szkło jestem pod wrazeniem z niego jest to zdjecie Gdańska , oraz te filizanki gdzie kolory sa obłedne , zdjecia praktycznie nie grzebane. Jest nowy w tym roku wypuszczony 40-150mmF4 PRO (80-300) waga 38 dkg . nie jest jasny ale jestem nim bardzo zbudowany z niego jest orchidea na pełnej dziurze F4 i ogniskowa 300mm w przeliczeniu , jest tez z niego zrobiona ta koza tez F4 i 300mm wydaje mi sie ze jest bdb , dokupilem rowniez uzywke 9-18mm ( 18-36) F4 - 6.6 to ciemne szkiełko ale bardzo chwalone, potrzebuje czasami do architektury, robilem juz nim rowniez i jest ok . OM-1 to REWOLUCYJNY model nowa firma ktora kupila Olimpusa porzadnie w niego zainwestowała w sensie rozwiazan technicznych, ponoc matryca mała ale trzy warstwowa to sie ma przekładac na jakosc i chyba sie przekłada. A narzedzi ma tyle ze głowa mała np tkzw Bulb Time naciskasz pilota i na ekranie obserwujesz jak powstaje zdjecie , nie musisz ustawiac czasu , kiedy histogram zagra i uznasz ze fotka jest ładnie naswietlona, po prostu wciskasz przycisk na pilocie zatrzymujac fotografowanie . Nie liczysz juz czasu nie kombinujesz tylko jakby na zywo widisz jak powstaje zdjecie , zamowilem pilota na ALI i czekam kiedy dotrze , bo jestem bardzo ciekaw tej funkcii. AF wyrywa z butow wykrywa oprocz ludzkiego oka , ptaki, koty psy , samochody , samoloty itd i stabilizacja tez niesamowita, mozna naswietlac przy tak długich czasach z reki ze szok i foty sa ostre. Cały czas sie ucze instrukcji
Rafaello666
27-07-2023, 17:37
Oprócz świetnej stabilizacji jest jeszze live composite, co się super sprawdza do star trailsów, jak ktoś lubi.
Szału nie bedzie , bo jak napisałem zestaw raczej turystyczny , ale jest 12-40mmF2.8 PRO ( w przeliczeniu 24-80 ) mz bdb szkło jestem pod wrazeniem z niego jest to zdjecie Gdańska , oraz te filizanki gdzie kolory sa obłedne , zdjecia praktycznie nie grzebane. Jest nowy w tym roku wypuszczony 40-150mmF4 PRO (80-300) waga 38 dkg . nie jest jasny ale jestem nim bardzo zbudowany z niego jest orchidea na pełnej dziurze F4 i ogniskowa 300mm w przeliczeniu , jest tez z niego zrobiona ta koza tez F4 i 300mm wydaje mi sie ze jest bdb , dokupilem rowniez uzywke 9-18mm ( 18-36) F4 - 6.6 to ciemne szkiełko ale bardzo chwalone, potrzebuje czasami do architektury, robilem juz nim rowniez i jest ok . OM-1 to REWOLUCYJNY model nowa firma ktora kupila Olimpusa porzadnie w niego zainwestowała w sensie rozwiazan technicznych, ponoc matryca mała ale trzy warstwowa to sie ma przekładac na jakosc i chyba sie przekłada. A narzedzi ma tyle ze głowa mała np tkzw Bulb Time naciskasz pilota i na ekranie obserwujesz jak powstaje zdjecie , nie musisz ustawiac czasu , kiedy histogram zagra i uznasz ze fotka jest ładnie naswietlona, po prostu wciskasz przycisk na pilocie zatrzymujac fotografowanie . Nie liczysz juz czasu nie kombinujesz tylko jakby na zywo widisz jak powstaje zdjecie , zamowilem pilota na ALI i czekam kiedy dotrze , bo jestem bardzo ciekaw tej funkcii. AF wyrywa z butow wykrywa oprocz ludzkiego oka , ptaki, koty psy , samochody , samoloty itd i stabilizacja tez niesamowita, mozna naswietlac przy tak długich czasach z reki ze szok i foty sa ostre. Cały czas sie ucze instrukcji
Tego OMa znam tylko z opisów,ale korpus jak najbardziej warty rozważania oczywiscie,bo technologicznie wprowadza nowe rzeczy,które mysle za chwile inni będą nasladować, więc gratuluje zakupu a i szkiełka więcej niż przyzwoite,więc ciekaw jestem opinii jak nowy system w takich rękach będzie sie sprawdzał. Pozdrówka i czekam na nowe kadry ,nowym sprzetem!