PDA

Zobacz pełną wersję : D750 znikające zdjęcia

pestek94
03-07-2021, 14:06
Kilka razy już zdarzyło mi się, że zdjęcia z d750 zniknęły po włożeniu karty w czytnik. Nie wiem w czym szukać problemu, występuje on niezależnie od karty. Zdjęcia przeglądałem na aparacie a na laptopie były np zdjęcia z dnia poprzedniego a ostatnio zrobionych już nie mimo że karta pokazuje zajęte miejsce. Raz udało mi się odzyskać utracone zdjęcia jednak tym razem przywrócone pliki nie pozwalają się w żaden sposób otworzyć. Zajmują tyle ile powinny, jednak nie mają exit i w rawie i w dng wywala błąd przy próbie odczytu. Ktoś ma jakiś pomysł jak te pliki otworzyć i gdzie przyszłościowo szukać przyczyny ?

Teu
03-07-2021, 14:28
Próbowane na różnych kartach/czytnikach/komputerach? Tak najprościej sprawdzić czy problem jest po stronie aparatu czy nie.

Wysłane z mojego kalkulatora Casio.

pestek94
05-07-2021, 19:36
Czytnik to w zasadzie jeden i nie znasz dnia ani godziny.. ale czemu tylko ostatnie zdjęcia..

rupi
05-07-2021, 20:03
A próbowałeś zgrywać zdjęcia przez podłączenie aparatu ? Używasz dwóch kart ?

RomanZWrocławia
06-07-2021, 14:18
bardziej podejrzewałbym taką trójkę: czytnik - kabel - gniazdo USB. czyli w wymianie tych elementów pojedynczo szukałbym rozwiązania problemu
I jeszcze z mojego doświadczenia nie wkładam karty do podpiętego czytnika tylko najpierw karta do czytnika i taki zestaw kablem do komputera. Możecie się śmiać, ja zauważyłem występujące być może tylko na moim sprzęcie prawidłowości i zachowanie opisanej kolejności pozwala mi uniknąć różnych przygód które miewałem wcześniej. Zazwyczaj problemem był psujący się kabel lub gniazdo w czytniku lub komputerze, niedokładnie włożony kabel czytnika do gniazda USB, poruszenie w trakcie zgrywania itp.

KaarooL
07-07-2021, 03:23
Mało jest tu informacji:
- jaki to czytnik?
- jaka to karta pamięci lub jakie to karty pamięci?
- czy kabel USB od czytnika nie jest zmęczony?
- czy zdjęcia "niewidoczne" w systemie plików po podpięciu czytnika do kompa są widziane przez aparat po wsunięciu do niego tejże karty?

Zacząłbym od kupna porządnej karty, nie podróby. Potem przyjrzałbym się czytnikowi i przewodowi USB.
Jeśli jedno i drugie nie pomogą, przyjrzałbym się aparatowi.

Szydlarz
07-07-2021, 18:27
Jaki model karty SD ? Czy próbowałeś podpiąć do innego komputera, laptopa ?

urbanowicz
08-07-2021, 15:35
To raczej problem z kartą chyba? Moze sprawdz inny czytnik?