PDA

Zobacz pełną wersję : hue i saturation

gmoszkow
15-10-2005, 01:45
Witam

Kolejne proste pytanko

Hue - to kolor/barwa
Saturation - to nasycenie

Ktoś mi łopatologicznie wytłumaczy zastosowanie tych dwóch???

Grzegorz

akustyk
15-10-2005, 06:14
wedlug modelu koloru HSB:

Hue - odcien. wyrazany jako wartosc katowa. 0st - czerwien, 120st - zielen, 240st - niebieski. po drodze barwy powstajace z ich mieszania: 0-120 - zolty, pomarancz, limonka, 120-240 - zielen, seledyn, cyjan, blekit, 240-360 - niebieski, purpura, rozowy, czerwien

S - nasycenie. sila z jaka odcien dominuje nad szaroscia

B - jasnosc. sila z jaka barwa wydobywa sie z czerni

sciagnij np. program AI SmartColor i poogladaj jak to dziala. albo nawet w Photoshopie. albo poszukaj w sieci kuli barw przestrzeni HSB

Lolek
15-10-2005, 21:39
Hue - odcien. wyrazany jako wartosc katowa.

Często, choćby w menu cyfrówek albo w okienku Hue/Saturation PS, Hue oznacza korekcję odcienia, czyli "obrót" wszystkich barw na kole barw w lewo (korekcja na minus) lub w prawo (korekcja na plus). W pierwszym przypadku czerwienie stają się bardziej purpurowe, purpury bardziej niebieskie, błękity bardziej zielone itp. Ale szarości pozostają niezmienione i stąd korygowanie odcienia bywa przydatne, choć pewnie powodów używania tej funkcji zamiast innych metod korekcji barw jest więcej. Niech się mądrzejsi wypowiedzą.

akustyk
15-10-2005, 21:44
choć pewnie powodów używania tej funkcji zamiast innych metod korekcji barw jest więcej
nie wiem jak Hue, bo to MSZ nieprzydatne dla fotografa, ale w HSB bardzo przydatne jest Brightness. mozna zachowujac walor dobrac jasniejsze lub ciemniejsze odcienie koloru - przydaje sie przy projektowaniu grafiki uzytkowej (layouty www i tym podobne).

przynajmniej kiedys tak bylo, bo dzisiaj w PS sa wygodne nakladania warstw i to nie jest juz konieczne

Lolek
15-10-2005, 21:53
Poprzez HUE czasem koryguję PSem zafarby na jasnych powierzchniach (ściany itp) gdy fotografuję w mieszanym oświetleniu (ostatnio flesz plus rtęciówki - nikomu nie życzę), ale więcej zastosowań nie odkryłem.

gmoszkow
16-10-2005, 00:38
Ok czyli jak rozumiem Hue mogę sobie odpuścić, na razie nie jest mi potrzebne.

Działanie Saturation i tak było od początku dla mnie znacznie bardziej zrozumiałe.

Dziękuję za wypowiedzi

Grzegorz