Zobacz pełną wersję : hue i saturation
gmoszkow
15-10-2005, 01:45
Witam
Kolejne proste pytanko
Hue - to kolor/barwa
Saturation - to nasycenie
Ktoś mi łopatologicznie wytłumaczy zastosowanie tych dwóch???
Grzegorz
wedlug modelu koloru HSB:
Hue - odcien. wyrazany jako wartosc katowa. 0st - czerwien, 120st - zielen, 240st - niebieski. po drodze barwy powstajace z ich mieszania: 0-120 - zolty, pomarancz, limonka, 120-240 - zielen, seledyn, cyjan, blekit, 240-360 - niebieski, purpura, rozowy, czerwien
S - nasycenie. sila z jaka odcien dominuje nad szaroscia
B - jasnosc. sila z jaka barwa wydobywa sie z czerni
sciagnij np. program AI SmartColor i poogladaj jak to dziala. albo nawet w Photoshopie. albo poszukaj w sieci kuli barw przestrzeni HSB
Hue - odcien. wyrazany jako wartosc katowa.
Często, choćby w menu cyfrówek albo w okienku Hue/Saturation PS, Hue oznacza korekcję odcienia, czyli "obrót" wszystkich barw na kole barw w lewo (korekcja na minus) lub w prawo (korekcja na plus). W pierwszym przypadku czerwienie stają się bardziej purpurowe, purpury bardziej niebieskie, błękity bardziej zielone itp. Ale szarości pozostają niezmienione i stąd korygowanie odcienia bywa przydatne, choć pewnie powodów używania tej funkcji zamiast innych metod korekcji barw jest więcej. Niech się mądrzejsi wypowiedzą.
choć pewnie powodów używania tej funkcji zamiast innych metod korekcji barw jest więcej
nie wiem jak Hue, bo to MSZ nieprzydatne dla fotografa, ale w HSB bardzo przydatne jest Brightness. mozna zachowujac walor dobrac jasniejsze lub ciemniejsze odcienie koloru - przydaje sie przy projektowaniu grafiki uzytkowej (layouty www i tym podobne).
przynajmniej kiedys tak bylo, bo dzisiaj w PS sa wygodne nakladania warstw i to nie jest juz konieczne
Poprzez HUE czasem koryguję PSem zafarby na jasnych powierzchniach (ściany itp) gdy fotografuję w mieszanym oświetleniu (ostatnio flesz plus rtęciówki - nikomu nie życzę), ale więcej zastosowań nie odkryłem.
gmoszkow
16-10-2005, 00:38
Ok czyli jak rozumiem Hue mogę sobie odpuścić, na razie nie jest mi potrzebne.
Działanie Saturation i tak było od początku dla mnie znacznie bardziej zrozumiałe.
Dziękuję za wypowiedzi
Grzegorz